Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/5352
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Erdoğan, Songül | - |
dc.contributor.author | Turgut, Ahmet | - |
dc.date.accessioned | 2025-07-10T06:17:51Z | - |
dc.date.available | 2025-07-10T06:17:51Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.date.submitted | 2025-06-18 | - |
dc.identifier.citation | APA (American Psychological Association) | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/5352 | - |
dc.description.abstract | KETOZİSLİ SÜT SIĞIRLARINDA ZONULİN SEVİYESİNİN BELİRLENMESİ Turgut A. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik İç Hastalıkları Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmada ketozis tespit edilen süt sığırlarında zonulin seviyelerinin tespit edilmesiyle ketozis ve bağırsak arasındaki ilişkinin anlaşılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya holstein ırkı, >3 yaş (multiparöz), doğum sonrası 2-21 günlük erken laktasyon döneminde olan ketozisli (n=35) ve sağlıklı kontrol (n=33) olmak üzere toplamda 68 inek dahil edildi. Ketozis tanısında BHBA 1,2 mmol/L olması baz alındı. Serum zonulin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Ketozisli ineklerde serum zonulin düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Ancak BHBA düzeyi ile zonulin konsantrasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Elde edilen bulgular, ketozisli ineklerde bağırsak bariyer fonksiyonun bozulduğunu göstermektedir. Ancak BHBA düzeyi ile zonulin arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı bulunmaması, artan zonulinin farklı mekanizmalarla şekillendiğini işaret etmektedir. Anahtar kelimeler: Ketozis, Zonulin, Sızıntılı Bağırsak | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | KABUL VE ONAY …………...……………...…………..…………….…….……… i TEŞEKKÜR ……………………………………………………..………...………… ii İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………….…..…….….. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..………………...….………..…….… vi ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...……………..…...…… vii TABLOLAR DİZİNİ …………….…………………………...……………...………. viii ÖZET …………………………………………………………………………..…….. ix ABSTRACT ………………………………………………………………….…...….. x 1. GİRİŞ …………………….…………………...……………………….….…..….... 1 2. GENEL BİLGİLER ……………………..…………………………………....……. 2 2.1. Ketozisin Etiyolojisi ve Patofizyolojisi………………………………………….. 2 2.1.1. Negatif Enerji Dengesi………………………………………………………..... 4 2.2. Ketozisin İnsidansı ve Ekonomik Etkisi…………………………………………. 5 2.3. Ketozisin Klinik Görünümü ……………………………………………………... 7 2.4. Ketoziste Tanı ve Takip………………………………………………………..… 9 2.4.1. Laboratuvar Yöntemleri……………………………………………………..…. 10 2.4.1.1. Enzim Kataliz……………………………………………………………..…. 10 2.4.1.2. Kızılötesi Fourier Dönüşümü Spektrometrisi (FTIR)……………….……….. 10 2.4.1.3. Florometri………………………………………………………………..…... 11 2.4.1.4. İdrarda Keton Tayini……………………………………………………….… 11 2.4.1.5. Sütte Keton Tayini………………………………………………………….... 12 2.4.1.6. Kanda Keton Tayini………………………………………………………… 12 2.4.2. Diğer Tanı Yöntemleri……………………………………………………....... 13 2.4.2.1. Sütte Yağ Protein Oranı (F/P)………………………………………………. 13 2.4.2.2. Sütteki Üre Miktarı…………………………………………………………. 14 2.4.2.3. Kanda NEFA Düzeylerinin Takibi………………………………………….. 15 2.5. Ketozis ve Bağırsak Geçirgenliği………………………………………………. 15 2.6. Zonulin ile Bağırsak Geçirgenliği Arasındaki İlişki……………………………. 18 3. GEREÇ VE YÖNTEM……...…………………………………….……………… 21 3.1. Gereç……………………………………………………………………………. 21 3.1.1. Hayvan Materyali………………………………………….....…...………...….. 21 3.1.2. Etik Beyan……………………………………………………………………… 21 3.2. Yöntem………………………………………………………………………….... 22 3.2.1. Gruplandırma…………………………………………………………………... 22 3.2.2. Kan Örneklerinin Toplanması………………………………………………….. 22 3.2.3. Ketozis Tanısı………………………..………………....…..….……………..... 22 3.2.4. Serum Zonulin Analizi……………………………………………………….... 22 3.2.4. İstatistiksel Analiz……………………………………………………………... 23 4. BULGULAR …………………………………………………………….………… 24 4.1.İşletmelere Ait Bilgiler……………………………………………………………. 24 4.2. Klinik Bulgular…………….………………………………….….……………… 25 4.3. Ketozisli Hayvanlarda BHBA ve Zonulin Düzeyleri……………………………... 25 4.4. Ketozis ve Zonulin İlişkisi ………………………………………………………. 27 5. TARTIŞMA …………...……….……………………...……...….……………....... 30 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ……………………………..…………...…..................... 32 KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………………. 33 EKLER …………………………………………………………………………......... 52 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) ……………..……………..……………...……….…………. 52 BİLİMSEL ETİK BEYANI ………………………………………………………….. 53 ÖZ GEÇMİŞ …………………………………………...…………………………….. 54 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Ketozis, Sızıntılı bağırsak, Zonulin | tr_TR |
dc.title | Ketozisli Süt Sığırlarında Zonulin Seviyesinin Belirlenmesi | tr_TR |
dc.type | article | tr_TR |
dc.contributor.department | Adnan Menderes Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ahmet TURGUT TEZ.docx | Yüksek Lisans Tezi | 1.31 MB | Microsoft Word XML | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.