Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5338
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSEKKİN, Selim-
dc.contributor.authorTÜRKMEN, Aybike-
dc.date.accessioned2025-07-01T08:15:33Z-
dc.date.available2025-07-01T08:15:33Z-
dc.date.issued2025-07-01-
dc.date.submitted2025-06-23-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5338-
dc.description.abstractAmaç: Kanatlı sektörü açısından oldukça bulaşıcı ve insana bulaşması ile ölümlere yol açan bir hastalık etkeni olan Salmonella Kentucky (S. Kentucky) suşundan hazırlanan inaktif S. Kentucky aşısı ile aşılanan etlik piliçlerin, bu aşıya ek olarak içme sularına Bacillus sp. sporlarından hazırlanan probiyotik ve postbiyotik katılması sonucu bu yardımcı maddelerin, karaciğer ve böbrek dokularında oksidatif hasar göstergesi olan antioksidan/oksidan parametrelerin belirlenmesi, bağırsak florasında meydana gelebilecek bakteriyel yük bakımından farklılıkların görülebilmesi için taze dışkı mikrobiyotasının incelenmesi ile antikor titrelerinin belirlenmesi ve aşıya ek olarak kullanılan organik maddelerin bağışıklık sistemi üzerine oluşturduğu etkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kanatlı Araştırma Birimi’nde yürütüldü. Denemede 130 adet etlik piliç (Ross 308) kullanıldı. Kontrol grubu hariç tüm civcivler, fakültemiz Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından hazırlanan Salmonella Kentucky inaktif aşısıyla 7. ve 21. günde (rapel doz) aşılandı. Rastgele seçilmek üzere toplamda 5 grup oluşturulup kontrol grubuna ve sadece aşı yapılan gruba, içine ekstra bir madde katılmamış içme suyu verilirken; diğer 3 gruptan birinin içme suyuna Bacillus subtilis’ten (B. subtilis) üretilen probiyotik, diğerinin içme suyuna B. subtilis’ten üretilen postbiyotik ve son grubun içme suyuna da yine B. subtilis’ten üretilen probiyotik ve postbiyotik karıştırılarak plastik yer suluklarına eklendi. Kan ve organ örneklerinin alınacağı 21. ve 42. günlerde, piliçlere anestezi (Ketamin) altında servikal dislokasyon yöntemi uygulandı. Antikor titresi açısından incelemek amacıyla boyun bölgelerinden kandan (2 ml) tüp aglüstinasyon testi yapıldı. Buna ek olarak kesim günlerindeki oksidatif stres parametrelerini değerlendirmek amacıyla, karaciğer ve böbrek dokularında total protein (TP), superoksitdismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon (GSH) ve malondialdehid (MDA) seviyeleri ölçüldü. Bağırsak xii mikrobiyotasında oluşan değişiklikleri değerlendirmek için gruplardan alınan taze dışkılardan mikrobiyom analizi yapıldı. Bulgular: Probiyotik ve postbiyotik takviyesi yapılan gruplarda bağışıklık parametrelerinde artış, mikrobiyal çeşitlilikte iyileşme ve oksidatif stres göstergelerinde azalma gözlenmiştir. Aşı uygulanan gruplarda bağışıklık yanıtında artış saptanmış, probiyotik ve postbiyotik takviyesi ile bu etkinin arttığı belirlenmiştir. Mikrobiyom analizlerinde faydalı bakteri oranlarında artış, zararlı bakteri oranlarında azalma tespit edilmiştir. Oksidatif stres parametrelerinde probiyotik ve postbiyotik uygulanan gruplarda MDA düşmüş, GSH düzeyleri ile antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT) artmıştır. Sonuç: Aşıya ek olarak, etlik piliçlerin içme suyuna probiyotik ve postbiyotik olarak B. subtilis eklenmesinin hem bağışıklık sistemini ve mikrobiyomu düzenleyici hem de oksidatif stresi azaltıcı etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar, probiyotik ve postbiyotiklerin aşı etkinliğini artırabileceğini ve etlik piliçlerin sağlığını korumada önemli destekleyiciler olabileceğini düşündürmektedir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY TEŞEKKÜR İÇİNDEKİLER SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ŞEKİLLER DİZİNİ RESİMLER DİZİNİ TABLOLAR DİZİNİ ÖZET ABSTRACT 1. GİRİŞ 2. GENEL BİLGİLER 2.1. Aşı 2.2. Salmonella spp. 2.2.1. Salmonella Kentucky 2.3. İmmün Sistem ve Mikrobiyom 2.4. Oksidatif Stres 2.4.1. SOD, CAT, GSH ve MDA 2.5. Probiyotik ve Postbiyotik 2.5.1. Probiyotik 2.5.2. Postbiyotik 2.6. Bacillus spp. 2.6.1. Probiyotik ve Postbiyotik Olarak Bacillus subtilis 3. GEREÇ VE YÖNTEM 3.1. Gereç 3.1.1. Hayvan Materyali 3.1.2. Cihazlar ve Gereçler 3.1.3. Kullanılan Kimyasal Maddeler 3.2. Yöntem 3.2.1. Deneme Gruplarının Oluşturulması, Bakım Koşulları 3.2.2. Su ve Rasyon 3.2.3. Aşının Hazırlanması ve Uygulanması 3.2.4. Bacillus subtilis içeren Probiyotiğin ve Postbiyotiğin Hazırlanması 3.2.5. Bacillus subtilis Probiyotiği ve Postbiyotiğinin Uygulanması 3.2.6. Deneyin Sonlandırılması 3.2.7. Tüp Aglütinasyon Testi 3.2.8. Mikrobiyom 3.2.9. Karaciğer ve Böbrek Dokularında Oksidan ve Antioksidan Parametre Analizi 3.2.10. İstatistiksel Değerlendirme Yöntemleri 4. BULGULAR 4.1. Büyüme Performansı 4.1.1. Canlı Ağırlık 4.1.2. Yem Tüketimi 4.1.3. Haftalık Yemden Yararlanma Oranı. 4.1.4. Karkas Ağırlıkları ve Randıman (%). 4.2. Oksidatif Stres Parametre Analizleri 4.2.1. Karaciğer ve Böbrek Dokusu Oksidan ve Antioksidan Parametre Analizleri 4.3. Aglütinasyon Testi ve Antikor Titresi 4.4. Mikrobiyota Analizi 4.4.1. Klinik Bulgular ve Patolojik Değişiklikler 4.4.2. Sekum Mikrobiyomu 5. TARTIŞMA 5.1. Performans Verileri ve Bağışıklık Sistemi Organlarının Değerlendirilmesi 5.2. Oksidatif Stres ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi 5.2.1. Karaciğer Dokusunda Oksidatif Stres Parametrelerinin Değerlendirilmesi 5.2.2. Böbrek Dokusunda Oksidatif Stres Parametrelerinin Değerlendirilmesi Salmonella Kentucky’ye Karşı Oluşan Antikor Seviyelerinin Değerlendirilmesi 5.4. Bağırsak Mikroflorası Üzerine Etkilerin Değerlendirilmesi 6. SONUÇ VE ÖNERİLER KAYNAKLAR EKLER Ek 1 (AD-HADYEK) BİLİMSEL ETİK BEYANI ÖZ GEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccesstr_TR
dc.subjectSalmonella Kentucky, Aşı, Mikrobiyom, Probiyotik, Postbiyotik.tr_TR
dc.titleSalmonella Kentucky ile Aşılı Etlik Piliçlerde Probiyotik ve Postbiyotiklerin, Bağışıklık, Mikrobiyom ve Oksidatif Strese Etkisitr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorID0000-0002-4119-7490tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisitr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aybike Türkmen Tez : DR-2025-0030.pdfTez Dosyası12.66 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.