Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/5335
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | GÖKÇİMEN, Alpaslan | - |
dc.contributor.author | SİMİN, MALEKPOUR | - |
dc.date.accessioned | 2025-06-30T12:37:16Z | - |
dc.date.available | 2025-06-30T12:37:16Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.date.submitted | 2025-05-28 | - |
dc.identifier.citation | APA | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/5335 | - |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, incir çekirdeği yağı ve safranın diyabetik yaralarda iyileşmeyi destekleyici etkilerini değerlendirmektir. Elde edilen veriler, doğal ürünlerin tedavi potansiyeline katkı sağlayabilir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 6–8 haftalık, 250–350 g ağırlığında toplam 42 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar, 12 saat aydınlık/12 saat karanlık döngüsünde, 25 ± 2 °C sıcaklık ve %60–65 nem oranına sahip standart koşullarda, ad libitum beslenme ile 7 gün süreyle adaptasyon sürecine alındı. Tüm hayvanlar tekli kafeslerde tutuldu, kafesleri günlük olarak temizlendi. Diyabetin induksiyonu için sıçanlara literatüre uygun olarak 50 mg/kg dozunda 1 M, 4,5 pH sodyum sitratla seyreltilmiş streptozotosin intraperitoneal olarak enjekte edildi. Cerrahi işlemler öncesinde intraperitoneal olarak xylazine HCl (10 mg/ml) ve ketamin HCl (50 mg/ml) ile genel anestezi sağlandı. Sıçanlar rastgele olarak 7 gruba (n=6) ayrıldı. Deneklerin sırt bölgesine orta hatta, 15mm çapında ve aralarında 1 cm mesafe bulunan üç adet tam kat deri insizyonu yapıldı ve 3., 10. ve 21. günlerde doku örnekleri alındı. Bulgular: Çalışmamızda, yara iyileşmesini değerlendirmek amacıyla makroskobik (ölçüm, gözlem, fotoğraf) ve mikroskobik (histolojik, immünohistokimyasal) yöntemlerle toplanadı; mikro veriler histolojik skorlama ile analiz edildi. Sonuç: İncir çekirdeği yağı ve safranın diyabetik sıçanlarda yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olabileceğine dair önemli bir anlayış sunabilir. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi RESİMLER DİZİNİ ix TABLOLAR DİZİNİ x ÖZET xi ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Diyabetin Tanımı 3 2.1.1. Diyabetin Tarihçesi 3 2.1.2. Diyabetin Sınıflandırması 4 2.1.3. Diyabet Komplikasyonları 7 2.2. Diyabetik Ayak: 10 2.2.1. Diyabetik Ayak Tanım 11 2.2.2. Diyabetik Ayak Sınıflamasıs 11 2.2.3. Diyabetik Ayak Değerlendirme 12 2.2.4. Diyabetik Ayak Bakımı 13 2.3. Derinin Yapısı ve Fonksiyonu 14 2.3.1. Epidermis 14 2.3.2. Dermis 15 2.3.3. Hipodermis 15 2.4. Yara 16 2.4.1. Akut Yaralar 16 2.4.2. Kronik Yaralar 16 2.5. Yara iyileşmesi 16 2.5.1. Yara İyileşme Aşamaları 17 2.6. Diyabet ve Yara İyileşmesi 23 2.7. Diyabetik Ayak Tedavisi 23 2.8. Araştırmada Kullanılan Yara Bakım Materyalleri 24 2.8.1. İncir (Ficus carica) 24 2.8.2. Safran (Crocus Sativus L.) 27 2.9. Deneysel Diyabet Modelleri 33 2.9.1 Alloksan 34 2.9.2. Streptozotosin 34 3. GEREÇ VE YÖNTEM 35 3.1. Deney Hayvanları 35 3.2. Veri Toplama Araçları 36 3.2.1. Araştırmada Kullanılan Gereçler 37 3.2.2. Araştırma Yöntemi 39 3.3. Verilerin Analizi 49 4. BULGULAR 49 4.1. Sham Grupları (Deney 2 ve 3) Bulguları: 49 4.2. Diyabet Grubu Özellikleri 50 4.3. Yara İyileşmesinin Makroskopik İncelenmesi 52 4.4. Histopatolojik Bulgular 56 4.5. Enzime Bağlı İmmünosorbent Testi (ELISA) Bulguları 80 5. TARTIŞMA 84 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 91 KAYNAKLAR 92 EKLER 109 Ek 1. HADYEK Onay Belgesi 109 BİLİMSEL ETİK BEYANI 110 ÖZ GEÇMİŞ 111 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | tr_TR |
dc.subject | Diyabet, Rat, Yara İyileşmesi, İncir Çekirdeği Yağı, Safran. | tr_TR |
dc.title | DİYABETİK SIÇANLARDA YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE İNCİR ÇEKİRDEĞİ YAĞI VE SAFRANIN ETKİLERİ | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ (TIP) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
yenı son.docx | tez | 27 MB | Microsoft Word XML | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.