Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5327
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCengiz, Özcan-
dc.contributor.advisorBabacanoğlu Çakır, Elif-
dc.contributor.authorKarimiyan Khamseh, Ehsan-
dc.date.accessioned2025-04-07T12:02:28Z-
dc.date.available2025-04-07T12:02:28Z-
dc.date.issued2025-
dc.date.submitted2025-
dc.identifier.citationKarimiyan Khamseh E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2025.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5327-
dc.description.abstractL-ARJİNİN’İN IN OVO ENJEKSİYONU VE RASYONA İLAVESİNİN ETLİK PİLİÇLERDE BÜYÜME PERFORMANSI, GÖĞÜS ETİ KALİTESİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Karimiyan Khamseh E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmada etlik piliçlerde L-arjinin (L-Arj)’in in ovo besleme (IOB) ve rasyona ilavesinin kuluçka performansı, embriyo gelişimi, büyüme performansı, göğüs eti kalitesi ile bazı bağışıklık parametreleri, serum trigliserit ve nitrik oksit (NO) düzeylerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplam 780 kuluçkalık yumurta, Ross 308 et tipi damızlık sürüsünden toplanarak kuluçkaya yatırıldı. Kuluçkanın 17,5. gününde yumurtaların 1/3’üne tuz ile IOB (pozitif kontrol), sonraki 1/3 bölümüne L-Arj ile IOB uygulanmış ve kalan 1/3’üne ise IOB uygulanmıştır (negatif kontrol). Çıkım sonrası 432 adet civciv altı gruba dağıtılmıştır. Büyütme boyunca (47 gün), bu grupların yarısı bazal yem ile beslenmiş ve diğer yarsına L Arj katkılı rasyon hazırlanmıştır. Bulgular: Çalışmada, kuluçka grupları arasında kuluçka randımanı, civciv ve dalak ağırlıkları değişmemişken, L-Arj ile IOB grubunda kalp ve bursa Fabricius ağırlıklarında artış saptanmıştır (p<0,001). Büyüme performansı parametreleri üzerine L-Arj katkısının bazı dönem aralıklarında etkileri önemli bulunmasına rağmen 0-47. günlerde gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Ölüm oranı, L-Arj ile IOB grubunda azalmıştır (p=0,0009). Kesimde, çalışma uygulamaları oransal organ ağırlıkları ve göğüs etinin kimyasal bileşimi üzerinde herhangi bir farklılık oluşturmazken, sıcak karkas randımanı (p<0,01), abdominal yağının düzeyi (p<0,05), göğüs etinde 24. saatte göğüs etinin kırmızılık (a*; p<0,05), pH (p<0,001), pişirme kaybı (p<0,01), ayrıca 48. saatteki parlaklık (L*; p<0,05) ve pH değerleri üzerine olumlu etkileri olmuştur. Ayrıca, rasyona L-Arj ilavesi serumda trigliserit ve NO düzeylerini artırmıştır (p<0,01). Göğüs etinde beyaz çizgi oluşumu ve şiddeti bakımından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. xi Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda etlik genotipine ait embriyoların gelişim ve çıkımdan sonra civcivlerin büyütme dönemlerinin her ikisinde de L-Arj katkısıyla beslenmelerinin büyüme performansı, göğüs eti kalitesi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY …………...………..………………..………………….………… i TEŞEKKÜR ……………………………………...……………………………………. ii İÇİNDEKİLER ..……………………………………….….…….……...……….….…. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …………………..……………………….. vii RESİMLER DİZİNİ …………………………………………..……………………….. viii TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...…………..…...……… ix ÖZET ….…………....…………………………...………………………………...…… xi ABSTRACT ….………….……………..……………...……………………………..... xiii 1. GİRİŞ …………………………………………………….…………………………. 1 2. GENEL BİLGİLER …………………………………...……….….………………... 2.1. Kanatlılarda İskelet Kasları ……………….………...…………………………….. 2.1.1. İskelet Kasının Yapısı ……………………………..……………………………. 2.1.2. İskelet Kasının Gelişimi ………………………………………………………… 2.2. Kanatlı Eti Kalitesi ………………..………………………………………………. 2.3. Ticari Etlik Piliç Yetiştiriciliğinde Beyaz Çizgi Oluşumu ..……….….…….…….. 2.3.1. Göğüs Kasında Beyaz Çizgi Oluşum ve Görülme Sıklığı ……………………… 2.3.2. Beyaz Çizginin Etkileri ………………………..................….………….....….… 2.3.2.1. Göğüs Kasında Histo-Patolojik Değişiklikler ……………………………..….. 2.3.2.2. Göğüs Etinde Besin Madde Bileşiminde Değişiklikleri …………………….... 2.3.2.3. Göğüs Eti Kalite Parametrelerine ilişkin Değişiklikler ……………………….. 2.3.3. Beyaz Çizgi Oluşumunu Etkileyen Etmenler …………….…………………….. 2.4. Beyaz Çizgi oluşumuna Karşı Beslenme Yaklaşımları ………………...………… 3 3 4 6 7 10 10 12 13 14 15 16 18 2.5. In Ovo Besleme ………………………….…………………….………………….. 21 iii 2.6. Arjinin …………………..….…………………….……..………………………… 21 2.6.1. Arjinin’in Kimyasal Yapı ve Fizyokimyasal Özellikleri ………...……………... 2.6.2. Arjinin Metabolizması ………………….………………………..……………... 22 23 2.6.3. Arjinin’in Kanatlı Beslemede Önemi ……………………………..…………….. 23 2.6.3.1. Arjinin’in Büyüme Performansı Üzerine Etkisi ….…….………………...…… 2.6.3.2. Arjinin’in Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi ……………………………….… 2.6.3.3. Arjinin’in Göğüs Eti Kalitesi Üzerine Etkisi …….….………………..….…… 24 25 26 2.7. Hipotez …………………….……………………..……………………………….. 27 3. GEREÇ VE YÖNTEM ……...………………..…………………………………..… 28 3.1. Gereç …………………………………………………………..…..........….……... 28 3.1.1. Hayvan Materyali ..……………..…………………..………………..…..……… 28 3.1.2. Çalışma Rasyonları ………………………..……………………………………. 28 3.2. Yöntem ……………………………………………………………………………. 30 3.2.1. Çalışma Deseni ve Grupları …………………….……………..……………...… 3.2.2. Yumurtaların İnkübasyonu ………...…………...…..…..…………...…………... 3.2.3. In Ovo Besleme Solüsyonları ve Uygulanması ……………………………….… 3.2.4. Çıkım Gününde Yapılan Ölçüm ve Prosedürler ……….……….…..…...……… 30 30 31 33 3.2.5. Hayvanların Genel Bakımı ……….……………………………………...……… 34 3.2.6. Büyüme Performansı ………...…………………......................................……… 34 3.2.7. Kesim ……………………………………………..…………………...…...…… 34 3.2.8. Karkas Özellikleri ve Lenfoid Organ Ağırlıkları .…………………….....……… 3.2.9. Göğüs Eti Kalitesinin Belirlenmesi ……….…………..………..……………..… 35 35 3.2.9.1. pH …..…….…………………...…………...……………………………..…… 35 3.2.9.2. Renk ……….…………………...………...…..…………………………..…… 35 3.2.9.3. Su Tutma Kapasitesi ……….…………….…………..…...........…………...… 36 3.2.9.4. Pişirme Kaybı ……….…………………...………………..……..……….…… 36 iv 3.2.10. Göğüs Etinin Kimyasal Bileşimi ……………….…………….………...……… 36 3.2.11. Kan Örneklerinin Alınması ve Serum Trigliserit, Nitrik Oksit ve İmmünoglobulin G Düzeylerinin Belirlenmesi ……………………………..… 3.2.12. Göğüs Kasında Beyaz Çizgi Skorlanması ....………………………..…...……. 3.2.13. İstatistiksel Analizler ……….…………….……...…………………………..... 37 37 38 4. BULGULAR …………………………..…………………………………….…….... 39 4.1. İnkübasyon Parametreleri ………………….……………………...………………. 39 4.2. Çıkımda Civciv ve Oransal Organ Ağırlıkları …………..…………..……………. 39 4.3. Büyüme Performansı …..………………………………………………………….. 40 4.3.1. Canlı Ağırlık …………………………..…………………………….….…..…… 40 4.3.2. Canlı Ağırlık Artışı ….………...………………………………..………….…… 42 4.3.3. Yem Tüketimi ………….…………………………………………….….……… 44 4.3.4. Yemden Yararlanma Oranı …………...……………………..………….….…… 46 4.4. Ölüm Oranı ………………………………………...……………………………… 48 4.5. Karkas Özelikleri ve Oransal Lenfoid Organ Ağırlıkları ………….………….…... 48 4.6. Göğüs Eti Kalitesi ………………………………………….……………………... 50 4.6.1. Kesim Sonrası 24. Saatte Göğüs Eti Kalitesi …………………………………… 4.6.2. Kesim Sonrası 48. Saatte Göğüs Eti Kalitesi …………………………………… 50 50 4.7. Göğüs Etinin Kimyasal Bileşimi ………………………………………………….. 53 4.8. Serum Trigliserit, Nitrik Oksit ve İmmünoglobulin G Düzeyleri ….…………....... 4.9. Göğüs Kasında Beyaz Çizgilenme Görülme Sıklığı ve Şiddeti ………….……….. 5. TARTIŞMA …………...……….………………...……...….………….……....….... 55 57 58 5.1. İnkübasyon Parametreleri …………………………………………..……………... 58 5.2. Çıkımda Oransal Organ Ağırlıkları …………………………..…………………… 59 5.3. Büyüme Performansı ……………………………………………………………… 62 5.3.1. Erken Dönemdeki Büyüme ……………………………………………..………. 62 v 5.3.2. Sonraki Dönemde Büyüme ……………………………………………………... 64 5.4. Ölüm Oranı ………………………………………………………………………... 67 5.5. Karkas Özelikleri ve Lenfoid Organ Ağırlıkları ………………………………..… 68 5.6. Göğüs Eti Kalitesi ……………………………………………………………….... 69 5.7. Göğüs Etinin Kimyasal Bileşimi …………………...………………...…………… 5.8. Serum Trigliserit, Nitrik Oksit ve İmmünoglobulin G Düzeyleri …………..…...... 5.9. Göğüs Kasında Beyaz Çizgilenme Görülme Sıklığı ve Şiddeti …………..………. 71 72 73 6. SONUÇ VE ÖNERİLER …………………...………………….…..………….….… 75 KAYNAKLAR ..……..…………………………...……...……………………….…… 77 EKLER …...………………..…………………………………………………………... 95 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) ………………………………………………….……...…….. 95 BİLİMSEL ETİK BEYANI …….………………………………….………………….. 96 ÖZ GEÇMİŞ …………………………….…………........…………………………….. 97tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherT.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectEtlik piliç, L-arjinin, in ovo besleme, büyüme performansı, göğüs eti kalitesi, bağışıklık sistemitr_TR
dc.titleL-Arjinin’in In Ovo Enjeksiyonu ve Rasyona İlavesinin Etlik Piliçlerde Büyüme Performansı, Göğüs Eti Kalitesi ve Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileritr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentT.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Programıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ ehsan karimiyan...pdf1.19 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.