Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5301
Title: Plevraya Kateter Takılması Sırasında Sanal Gerçeklik Uygulamasının Hastanın Ağrı, Anksiyete Ve Vital Parametrelerine Etkisi
Authors: ÖZKAN, Sultan
GÜRCAN, Almira
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bölümü
Keywords: ağrı, anksiyete, sanal gerçeklik, plevral kateter, hemşirelik
Issue Date: 2025
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Gürcan, A. (2025). Plevraya kateter takılması sırasında sanal gerçeklik uygulamasının hastanın ağrı, anksiyete ve vital parametrelerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
Abstract: Amaç: Bu çalışma plevrasına kateter takılacak olan hastalara uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün ağrı, anksiyete ve vital parametrelere olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahi Servisinde 30.11.2023- 12.06.2024 tarihleri arasında yürütüldü. Örneklem büyüklüğü “G-Power 3.1” programı ile hesaplanarak 78 (girişim= 39, kontrol= 39) olarak belirlendi. Araştırmaya gönüllü olarak katılan hastaların onamları alınarak vital parametrelerine bakıldı. Veriler toplanırken hasta tanıtım formu, “Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri” ve ağrı şiddeti için ise VAS skalası kullanıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Simirnov ve Shapiro-Wilk testleriyle değerlendirildi. Kategorik verilerin analizinde Fisher’s Exact ve Ki-Kare testi; sayısal verilerin analizinde ise Bağımlı ve Bağımsız Gruplarda T-Testi, tekrarlayan ölçümlerde ise ANOVA Testi kullanıldı. Bulgular: Girişim grubu bireylerinin ağrı ve anksiyete düzeyleri; kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermiştir (p<0,05). Girişim grubunun, kontrol grubuna göre işlem sonrası durumluk anksiyete ve VAS skoru düzeyleri anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,05). Girişim ve kontrol gruplarının vital parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Plevral kateter takılan bireylere uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün bireyin ağrısını ve anksiyetesini azalttığı fakat vital parametrelerin gruplara göre anlamlı bir değişim göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Hemşirelik, Plevral Kateter, Sanal Gerçeklik.
URI: http://hdl.handle.net/11607/5301
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Almira GÜRCAN Tez.pdfTez Dosyası3.71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.