Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5231
Title: EMÜLSİFİYE TAVUK KÖFTESİNDE ET İKAMESİ OLARAK ÇEKİRGE (Locusta Migratoria) PROTEİN TOZU KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI
Authors: Zungur Bastıoğlu, Aslı
Dinçer, Can
T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
Keywords: Çekirge protein tozu, Ekstraksiyon, Yanıt yüzey yöntemi, Emülsifiye tavuk köftesi, Ultrases
Issue Date: 2024
Publisher: T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: ÖZET EMÜLSİFİYE TAVUK KÖFTESİNDE ET İKAMESİ OLARAK ÇEKİRGE (Locusta Migratoria) PROTEİN TOZU KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Dinçer C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Programı, Yüksek Lisans Tezi,Danışman: Dr. Öğr. Üyesi. Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU, Aydın, 2024. Tez çalışmasının amacı, çekirge (Locusta migratoria)’den protein eldesinde mikrodalga destekli enzimatik özütleme işlemi ile verim baz alınarak optimum ekstraksiyon koşullarının belirlenmesi, ekstraksiyonun ardından dondurarak kurutma yöntemiyle toz protein üretimi ve et ikamesi olarak emülsifiye tavuk köftesi formülasyonunda kullanım olanağının incelenerek depolama süresince ürünün kalite özelliklerinin incelenmesidir. Çekirgeden protein tozu üretiminde mikrodalga destekli enzimatik özütleme yöntemi kullanılmıştır. Ekstraksiyon işlem parametrelerinin (sıcaklık, süre ve enzim oranı) protein verimi üzerindeki etkileri yanıt yüzey yöntemi (RSM) ile incelenmiştir. Optimum koşullarda ekstrakt edilen proteinler ise dondurarak kurutma ile toz forma dönüştürülmüş ve fizikokimyasal özellikleri analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen tozlar, emülsifiye tavuk köftesine ilave edilerek ürünler hazırlanmış ve depolama süresince lipit oksidasyonu, protein oksidasyonu ve in vitro protein sindirilebilirliği incelenmiştir.Optimum işlem koşulları, 46 °C sıcaklık, 23 dakika süre ve %0,71 enzim oranı olarak belirlenmiştir. İşlem sonucunda, mikrodalga destekli enzimatik ekstraksiyon işlemi sonucunda, protein verimi %63 olarak ölçülmüştür. Ultrases ön işlemi uygulanmış ekstraktta ise protein verimi %68,51’e yükselmiştir. Çekirge protein tozu, gelecekte gıda ürünlerinde fonksiyonel bir bileşen ve et ikamesi olarak değerlendirilebilir. Çekirge protein tozu ilavesinin optimize edilmesi hem besin değerini artırmak hem de raf ömrünü uzatmak açısından kritik öneme sahiptir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/5231
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Can DİNÇER YÜKSEK LİSANS TEZİ.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.