Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/5220
Title: | Aydın ili Didim ilçesi koşullarında sulamanın gemlik zeytininin fizyolojisi, verimi ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma |
Authors: | Yılmaz, Ersel Özer, Şahin Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Gemlik zeytini (olea europea sativa ) Sulama Verim Gemlik olive (olea europea sativa) irrigation yield |
Issue Date: | 26-Aug-2024 |
Abstract: | Birim alandan elde edilen verimi ve ürün kalitesini arttırmaktır. Farklı sulama aralığı ve
sulama miktarları uygulanarak elde edilen veriler toplanarak sulama suyunun verime ve
kaliteye olan etkisi araştırılmıştır. Çalışma Aydın İli Didim İlçesi Batıköy’de Tanmanlar
Zirai İşletmesinde 550 da zeytin bahçesinde gerçekleşmiştir. Çeşit olarak gemlik türü zeytin
seçilmiştir ve ağaçlar ortama olarak 15 yaşındadır. Sulamada kullanılacak su, menderes
nehrinden alınmıştır. Söz konusu arazide sulu tarım yapılmaktadır. Çalışmanın yapılacağı
alan yükseltisi ortalama olarak 50 m’dir. Didim ilçe merkezine 23 km uzaklıkta
bulunmaktadır. Çalışma alanı iklim özellikleri olarak Akdeniz iklimi görülmektedir. Aydın
koşullarında Gemlik çeşidi zeytinde damla sulama yönteminin uygulanması durumunda en
uygun sulama programı normal ve kısıtlı su koşullarına göre belirlenmiş olacağından,
bölgede ekonomik olarak önemli değere sahip ürünümüz olan zeytin de büyük oranda
sulama yapılmadığından, doğru sulanan zeytinin verim artışı göstermesi gözlemlenmiştir.
Özellikle de zeytinde sulama yapılan ve kontrol olarak alacağımız ağaçların kıyaslanmasına
dayanarak meyvede oluşan yağ oranındaki artışın belirlenmesi, meyve büyüklük
miktarlarının saptanması ağaç başı verimde oluşacak değişimlerin gözlenmesi amacıyla bu
çalışmanın bölgenin hakim çeşidi olan gemlik çeşidi zeytinde yapılması sonuçların üreticiye
bilimsel olarak yansıtılması açısından oldukça önemli olduğu bir gerçektir. Yeterli ve
istenilen miktarda zeytine sulama yapılırsa verimde kalitede artışın olduğu periodisteyi
durdurduğu gözlemlenmiştir. To increase the yield and product quality obtained from the unit area. The data obtained by applying different irrigation intervals and irrigation amounts were collected and the effect of irrigation water on yield and quality was investigated. The study was carried out in the Tanmanlar Agricultural Enterprise in the Didim District of Aydın, Batıköy, in 550 da olive orchards. Gemlik type olive was chosen as a variety and the trees are approximately 15 years old. The water used for irrigation was taken from the meander river. Irrigated agriculture is practiced on the land in question. The elevation of the area where the work will be done is 50 m on average. It is 23 km away from Didim town centre. Mediterranean climate is seen as the climate characteristics of the study area. In Aydın conditions, when the Gemlik variety olive is irrigated with the drip irrigation method, the most suitable irrigation program has been determined according to normal and limited water conditions, and since the olive, which is an economically important product in the region, is not irrigated to a large extent, it has been determined that the olives with correct irrigation show an increase in yield. In particular, based on the comparison of the irrigated and control trees in olives, it is very important to determine the increase in the oil rate in the fruit, the amount of fruit size, the changes in the yield per tree, to carry out this study on the olive, the dominant variety of the region, and to reflect the results to the producer scientifically. is a fact. It has been observed that if sufficient and desired amount of olives are irrigated, it stops the periodontitis, where there is an increase in yield and quality. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/5220 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans Yüksek Lisans |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.