Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5215
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzturan Şirin, Ayçıl-
dc.contributor.authorGüner, Doğan Can-
dc.date.accessioned2024-08-20T08:12:47Z-
dc.date.available2024-08-20T08:12:47Z-
dc.date.issued2024-08-20-
dc.date.submitted2024-08-09-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5215-
dc.description.abstractÖZET AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNE BAŞVURAN YAŞLI BİREYLERİN BESLENME VE İŞTAH DURUMLARI, BİYOKİMYASAL BULGULARI VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN SAPTANMASI: IĞDIR İLİ ÖRNEĞİ Güner, DC. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu araştırma, 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenme durumlarının belirlenmesi, beslenme durumları ile sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri(boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi vb.) ve biyokimyasal bulguları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metod: Araştırma, analitik kesitsel bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Iğdır il merkezinde bulunan 9 ASM’ye kayıtlı araştırma kriterlerine uyan 65 yaş ve üzeri yaşlı bireyler oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğünü belirlemek için daha önce yapılmış benzer çalışmalar temel alınarak evreni belli olmayan örneklem hesaplamasına göre %5 yanılma payı ve 0,05 örnekleme hatası ile en az 320 kişi olması hesaplanmıştır(N=320). Araştırmaya toplamda 65 yaş ve üzeri 331 gönüllü birey katılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından bireylerle yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik özellikler, antropometrik özellikler, biyokimyasal bulgular, genel sağlık soruları ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgileri içeren ‘‘Anket Formu’’, ‘Besin Tüketim Sıklığı Formu’’ ve beslenme durumunu tarama amacıyla ‘’SNAQ65+ tarama testi’’ kullanılmıştır. Veriler SPSS Statistics v.22 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin yaş ortalaması 71 yıl, çoğunlukla erkek, evli, il merkezinde eşi ile yalnız yaşayan, okur-yazar olmayan, sosyal güvencesi olan ancak çalışmayan, sigara ve alkol kullanmadıkları belirlenmiştir. Bireylerin SNAQ65+ tarama testine verdikleri cevaplara göre kadınların %25,5’i kötü beslenme riski altında ve %9,1’i kötü beslenmiş, erkeklerin %20,5’i kötü beslenme riski altında ve %9,6’sı kötü beslendikleri tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların erkeklere kıyasla total kolesterol, trigliserid, LDL-K düzeyleri anlamlı bir şekilde daha yüksektir (sırasıyla p=0,017; p=0,019; p=0,009). Ancak HDL-K, açlık kan şekeri, demir ve vitamin B12 cinsiyete göre anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamıza katılan yaşlı bireylerin yaklaşık olarak %33’ü kötü beslenme riski altında veya kötü beslenmiş olduğu görülmüştür. Ayrıca %3,6’sı malnütrisyon riski altındadır. Yaşlı bireylerde, erken dönemde tanı için yaşam tarzılarına uygun malnütrisyon tarama testleri seçilip düzenli tekrarlar sağlanarak izlem yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Antropometrik Ölçümler, Beslenme Durumu, Biyokimyasal Bulgular, Malnütrisyon, Yaşlılartr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Yaşlılığın Tanımı 3 2.2.Yaşlılıkta Görülen Değişiklikler 3 2.2.1. Fiziksel Değişiklikler 4 2.2.2. Organ Fonksiyonlarındaki Değişiklikler 4 2.2.3. Psikolojik Değişiklikler 6 2.3. Yaşlılıkta Sık Görülen Sağlık Sorunları 6 2.3.1. Obezite 6 2.3.2. Diyabet 7 2.3.3. Kardiyovasküler Hastalıklar 7 2.3.4. Hipertansiyon 8 2.3.5. Osteoporoz 8 2.3.6. Kanser 9 2.3.7. Yaşlılık Anoreksisi 9 2.4. Yaşlılıkta Beslenme 10 2.4.1. Proteinler 10 2.4.2. Yağlar 11 2.4.3. Karbonhidratlar 11 2.4.4. Vitamin ve Mineraller 12 2.4.5. Su 13 2.4.6. Posa / Lif 13 2.4.7. Yaşlılık Döneminde Enerji İhtiyacı 13 2.4.9. Yaşlılık Döneminde Malnütrisyon 14 2.5.Yaşlılarda Beslenme Durumun Değerlendirilmesi 14 2.5.1. Beslenme öyküsü 14 2.5.2. Fiziksel Değerlendirme 15 2.5.3. Biyokimyasal Bulgular 15 2.5.4. Antropometrik Ölçümler 16 2.5.5. Beslenme Tarama Araçları 16 3. MATERYAL VE METOT 18 3.1. Araştırmanın Türü 18 3.2. Araştırmanın Yeri ve Zamanı 18 3.3. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi 18 3.4. Verilerin Toplanması 19 3.4.1. Bireylerin Genel Bilgileri 19 3.4.2. Besin Tüketim Sıklığı 19 3.4.3. Biyokimyasal Bulgular 20 3.4.4. Antropometrik Ölçümler 20 3.4.5. SNAQ65+ Tarama Testi 21 3.5. Verilerin Değerlendirilmesi 21 3.6. Araştırmanın Etik İlkeleri 21 4. BULGULAR 23 5. TARTIŞMA 43 5.1. Bireylerin Genel Bilgilerinin Değerlendirilmesi 43 5.2. Bireylerin Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi 44 5.3. Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi 45 5.4. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 47 5.5. Bireylerin Biyokimyasal Bulguların Değerlendirilmesi 48 5.6. Bireylerin Besin Tüketim Sıklığının Değerlendirilmesi 49 5.7. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ‘’SNAQ65+ Tarama Testi’’ 52 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 57 KAYNAKLAR 60 EKLER 70 Ek-1 Etik Kurul Kararı 70 Ek-2- Kişisel Bilgi Formu 71 EK-3 Besin Tüketim Sıklığı 73 EK-4 Biyokimyasal Bulgular 74 EK-5 Antropometrik Ölçümler 75 EK-6 Beslenme Durumu Tarama Testi 76 EK-7 İl Sağlık Müdürlüğü İzin Yazısı 77 BİLİMSEL ETİK BEYANI 79 ÖZ GEÇMİŞ 80tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAntropometrik Ölçümler, Beslenme Durumu, Biyokimyasal Bulgular, Malnütrisyon, Yaşlılartr_TR
dc.titleAile Sağlığı Merkezine Başvuran Yaşlı Bireylerin Beslenme Ve İştah Durumları, Biyokimyasal Bulguları ve Antropometrik Ölçümlerinin Saptanması: Iğdır İli Örneğitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DOĞAN CAN GÜNER YÜKSEK LİSANS TEZİ.docx2.23 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.