Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/5208
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Beyaz, Devrim | - |
dc.contributor.author | Ayas, Selim | - |
dc.date.accessioned | 2024-08-12T06:39:14Z | - |
dc.date.available | 2024-08-12T06:39:14Z | - |
dc.date.issued | 2024-08-12 | - |
dc.date.submitted | 2024-07-10 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/5208 | - |
dc.description.abstract | ÖZET ORGANİK KURU MEYVE ÜRETİMİNDE GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINDA ÇEVRESEL İZLEME SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİ Ayas S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2024 Amaç: Bu çalışmada, organik kuru meyve işletmesinde gıda güvenliğinin sağlanmasında Çevresel İzleme Sistemi’nin etkinliğinin incelenmesi ve son üründe halk sağlığı açısından mikrobiyolojik kalitenin değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; organik kuru meyve işletmesinden, çevresel izleme sistemi kapsamında bölge 1, bölge 2, bölge 3 ve bölge 4’ten toplamda 300 adet svap örneği ile 180 adet organik kuru meyve (60 adet kuru incir, 60 adet kuru kayısı, 60 adet kuru üzüm) örneğinde mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Mart 2022, Mayıs 2022, Temmuz 2022 ve Eylül 2022 tarihlerinde alınan örnekler, alındığı gün mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmuştur. Bulgular: Organik kuru meyve örneklerinde E.coli, koliform, Enterobacteriaceae, Salmonella spp. tespit edilememiştir. Örneklerin hepsi TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğine göre uygun bulunmuştur. Çevresel izleme sistemi kapsamında değerlendirilen ve 4 farklı bölgeden alınan örneklerde Salmonella spp. E.coli, koliform ve Enterobacteriaceae varlığı tespit edilmezken, TMAB ve maya-küf analizlerinde limit değer olmamasına rağmen Almond Board of California (2009) yer alan Sanitasyon Uygulama Öncesi ve Sonrası Ekipman Temizliği için Önerilen Mikrobiyolojik Gösterge Limitleri referans alındığında çalışma süresi boyunca işletmede genel hijyen şartlarının sağlandığı görülmektedir. Sonuç: Çevresel izleme sistemi gıda işletmelerinde yapılan hijyen ve sanitasyonun değerlendirilmesinde önemlidir. Bu sebeple gıda sektöründe çevresel izleme sistemine daha fazla önem verilmesi ve yaygınlaşması gıda güvenliğinin desteklenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Anahtar Kelimeler: Çevresel izleme sistemi, Gıda güvenliği, Halk sağlığı, Organik kuru meyve. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ viii RESİMLER DİZİNİ ix TABLOLAR DİZİNİ x ÖZET xi ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Gıda Güvenliği 3 2.1.1. Dünyada Gıda Güvenliği 5 2.1.2. Avrupa Birliğinde Gıda Güvenliği 6 2.1.3. AB Gıda Güvenliği Tüzüğü (178/2002/EC) 8 2.1.4. Türkiye’de Gıda Güvenliği 10 2.1.5. Türkiye’de Gıda Güvenliği ile İlgili Mevzuat 10 2.1.6. Türk Gıda Kodeksi (TGK) 12 2.2. Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemleri 12 2.2.1. HACCP 13 2.2.1.1. İyi Tarım Uygulamaları (GAP) 15 2.2.1.2. İyi Veteriner Uygulamaları (GVP) 15 2.2.1.3. İyi Üretim Uygulamaları (GMP) 15 2.2.1.4. İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) 16 2.2.1.5. İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) 16 2.2.2. British Retailer Consortium (BRC) 16 2.2.3. International Food Standard (IFS) 17 2.2.4. International Standard Organisation (ISO 22000) 18 2.2.5. Public Available Specification (PAS 220) 20 2.2.6. FSSC & PAS 220 20 2.3. Gıda İşletmelerinde Personel Hijyen Uygulamaları ve İzlenmesi 20 2.3.1. Hijyen 20 2.3.2. Gıda İşletmelerinde Sanitasyon 21 2.3.3. Dezenfeksiyon 21 2.3.4. Sterilizasyon 22 2.3.5. Personel Hijyeni 22 2.3.6. Hijyen Eğitimi 25 2.3.7. Çevresel İzleme Programı (ÇİP) 25 2.4. Organik Tarım 28 2.4.1. Organik Kuru Meyve Üretimi 30 2.4.1.1. Kuru İncir 30 2.4.1.2. Kuru Kayısı 32 2.4.1.3. Kuru Üzüm 34 3. GEREÇ VE YÖNTEM 37 3.1. Gereç 37 3.2. Yöntem 37 3.2.1. Mikrobiyolojik Analizler 37 3.2.1.1. Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB) Analizi 38 3.2.1.2. Maya-Küf Analizi 38 3.2.1.3. Enterobacteriaceae Analizi 38 3.2.1.4. Koliform Bakteri Analizi 38 3.2.1.5. Escherichia coli Analizi 39 3.2.1.6. Salmonella spp. Analizi 39 3.2.2. Çevresel İzleme Sistemi Bölgelerinden Örnek Alımı 39 3.2.2.1. Bölge 1 40 3.2.2.2. Bölge 2 41 3.2.2.3. Bölge 3 41 3.2.2.4. Bölge 4 42 3.2.3. İstatistiksel Değerlendirme 43 4. BULGULAR 44 4.1. Organik Kuru Meyve Analiz Sonuçları 44 4.1.1. Kuru İncir Mikrobiyolojik Analizleri 44 4.1.2. Kuru Kayısı Mikrobiyolojik Analizleri 45 4.1.3. Kuru Üzüm Mikrobiyolojik Analizleri 45 4.2. Çevresel İzleme Bölge Sonuçları 46 4.2.1. Çevresel İzleme Bölge 1 Analizleri 46 4.2.2. Çevresel İzleme Bölge 2 Analizleri 47 4.2.3. Çevresel İzleme Bölge 3 Analizleri 47 4.2.4. Çevresel İzleme Bölge 4 Analizleri 48 5. TARTIŞMA 49 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 54 KAYNAKLAR 55 BİLİMSEL ETİK BEYANI 62 ÖZGEÇMİŞ 63 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Çevresel izleme sistemi, Gıda güvenliği, Halk sağlığı, Organik kuru meyve | tr_TR |
dc.title | Organik Kuru Meyve Üretiminde Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Çevresel İzleme Sisteminin Etkinliği | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Adnan Menderes Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi, Veterinerlik Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Selim AYAS.pdf | 1.63 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.