Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5183
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGÖKÇE ESKİN, Serap-
dc.contributor.authorGÜNAY, Esra-
dc.date.accessioned2024-06-26T11:18:24Z-
dc.date.available2024-06-26T11:18:24Z-
dc.date.issued2024-06-26-
dc.date.submitted2024-06-13-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5183-
dc.descriptionYazar, Yüksek Lisans eğitimi boyunca TÜBİTAK BİDEB tarafından verilern 2210-A kodlu eğitim bursundan yararlanmıştırtr_TR
dc.description.abstractGünay E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu araştırmanın amacı polikistik over sendromu olan kadınların ultra işlenmiş gıda tüketim puan ortalamalarını saptayarak, antropometrik ölçümler, biyokimyasal, hormonal parametreler ve mFG skorları ile ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel olarak planlanan çalışma, Erzurum Şehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine, Şubat 2023- Kasım 2023 tarihleri arasında başvuran polikistik over sendromu tanısı almış gönüllü bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri “Kişisel Bilgi Formu” ve “Besin Tüketim Sıklığı” ve “Modifiye Ferriman-Gallwey Görsel Skorlama” formu ile birlikte bireylerin biyokimyasal ve hormonal tahlil sonuçları toplanmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından antropometrik ölçümleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesi parametrik testlerden bağımsız t testi, Pearson Korelasyon Testi, parametrik olmayan testlerden ise Kruskall Wallis- H testi, Spearman’s Korelasyon Testi kullanılmıştır. İstatistiksel olarak p<0,05 düzeyindeki değerler anlamlı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma, yaş ortalaması 26,44 ± 7,09 yıl olan toplamda 181 PKOS hastası ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin %60,20’ si bekâr, %48’i lisans mezunu, %72,9’ u çalışmıyor ve %68,5’i sigara kullanmamaktadır. Ayrıca %75,1’i düzenli bir fiziksel aktivite yapmadığını belirtmiştir. Bireylerin yaklaşık yarısı ailelerinde PKOS olduğunu belirtimiştir. En sık görülen PKOS belirti ve bulgularının adet düzensizliği (%87,8), daha sonra saç dökülmesi (%79), yorgunluk (75,1) ve tüylenme (%68,5) olduğu görülmüştür. Katılımcıların %47’si normal beden kütle indeksine sahipken, %21,5’i fazla kilolu ve %23,2’si ise obez olarak bulunmuştur. Toplamda %62,4’ünün bel çevresi risk veya yüksek risk grubunda ve %72,9’unun ise bel/kalça çevresi oranları risk grubunda olarak değerlendirilmiştir. NOVA gıda sınıflandırmasına göre PKOS’lu bireylerin grup 3 (işlenmiş) ve grup 4 (ultra işlenmiş) besinleri daha sık tükettikleri görülmüştür. Ultra işlenmiş gıda tüketim puan ortalamaları ise vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, yağsız vücut kütlesi, yağ yüzdesi, bel çevresi, bel/kalça oranı ve bel /boy oranı ile arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki saptanmıştır (sırasıyla r=0,305, p<0,01; r=0,279, p<0,01; r=0,273, p<0,01; r=0,205, p<0,01; r=0,298, p<0,01; r=0,194, p<0,01; r=0,285, p<0,01). Total kolesterol (r=0,615, p<0,01), LDL kolesterol (r=0,483, p<0,01), LH/FSH (r=0,437, p<0,01) oranı ile anlamlı ve pozitif ilişkili bulunmuştur. Ultra işlenmiş gıda tüketim puanı ile D vitamini düzeyleri arasında ise anlamlı ve zayıf negatif (r= -0,156, p<0,05) ilişki saptanmıştır. Ultra işlenmiş gıda tüketim puan ortalaması ve mFG toplam puanı, HDL-kolesterol (t=0,553, p>0,05), estrodiol (t=-1,698, p>0,05), serbest testesteron (t=-0,792, p>0,05) ve DHEAS (t=-0,418, p>0,05) değerleri ile anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Polikistik over sendromuna sahip hastaların ultra işlenmiş gıda tüketimleri ile bazı antropometrik ve biyokimyasal bulguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Gelecek çalışmalarda daha güçlü çalışma düzenleri ve farklı toplum grupları kullanılırsa, ultra işlenmiş gıdaların tüketimiyle istenmeyen sağlık sonuçları arasındaki ilişkiler, polikistik over sendromu etiyolojisine kritik bir iç görü sağlayabilir. Bu durumun dünya çapında PKOS’ u kontrol ve tedavi etmeyi amaçlayan halk sağlığı programlarının ve politikalarının geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Beslenme Değerlendirmeleri, Beslenme Durumu, Polikistik Over Sendromu  tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR vii TABLOLAR DİZİNİ… x ÖZET… xi ABSTRACT xiii 1. GİRİŞ 1 1.1. Araştırmanın Amacı 3 1.2. Araştırmanın Soruları 3 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve Tarihçesi 4 2.1.1. Tanı Kriterleri ve Prevelansı 5 2.1.2. Etyopatogenez 7 2.1.3. Klinik Bulgular 10 2.1.3.1. Klinik Hiperandrojenizm 10 2.1.3.2. Mensturel Düzensizlik 11 2.1.3.3. Hirsutizm 12 2.1.3.4. Androjenik Alopesi 13 2.1.3.5. Akne 13 2.1.3.6. Akontozis Nigrikans 14 2.1.3.7. Polikistik Over Morfolojisi (PKOM) 14 2.1.4. Uzun Dönem Riskleri ve İlişkili Durumlar 15 2.1.4.1. Obezite 15 2.1.4.2. İnsülin Rezistansı ve Tip 2 Diyabetes Mellitus 17 2.1.4.3. İnfertilite 18 2.1.4.4. Dislipidemi ve Kardiyovasküler Hastalıklar 19 2.1.4.5. Metabolik Sendrom 21 2.1.4.6. Kanser 22 2.1.5. PKOS Tedavisi 23 2.1.5.1. Tıbbi İlaç tedavisi 24 2.1.5.2. Cerrahi Tedavisi 25 2.1.5.3. Tıbbi Beslenme Tedavisi 26 2.1.5.3.1. Makro Besin Ögeleri 27 2.1.5.3.2. Mikro Besin Ögeleri 30 2.2. Gıda Tanımı ve Gıda İşleme 33 2.2.1. NOVA Gıda Sınıflandırma Sistemi 35 2.2.1.1. Grup 1: İşlenmemiş veya Minimal İşlenmiş Gıdalar 37 2.2.1.2. Grup 2: İşlenmiş Mutfak (Yemek) Malzemeleri 37 2.2.1.3. Grup 3: İşlenmiş Gıdalar 37 2.2.1.4. Grup 4: Ultra İşlenmiş Gıdalar ve İçecek Ürünleri 38 3. GEREÇ VE YÖNTEM 40 3.1. Araştırmanın Amacı ve Türü 40 3.2. Araştırmanın Yeri ve Zamanı 40 3.3. Araştırmanın Evren ve Örneklem Seçimi 40 3.4. Araştırmanın Alınma ve Araştırmadan Dışlanma Kriterleri 41 3.5. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 42 3.5.1. Sosyodemografik Özellikler ve Sağlık Bilgileri 42 3.5.2. Antropometrik Ölçümlerin Alınması 42 3.5.3. Ferriman Gallwey Skorlaması 44 3.5.4. Biyokimyasal Parametreler 44 3.5.5. Besin Tüketim Sıklığının Alınması 45 3.5.6. Verilerin Değerlendirilmesi 45 4. BULGULAR 46 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 46 4.2. Bireylerin Antropometrik Ölçümleri 47 4.3. Bireylerin Biyokimyasal, Hematolojik Parametreleri ve mFG Skorları 49 4.4. NOVA Gıda Sınıflandırmasına Göre Besin Tüketim Sıklık Puanlarının Değerlendirilmesi 52 4.5. Ultra İşlenmiş Gıda Tüketim Puanlarının Değerlendirilmesi 52 4.6. Ultra İşlenmiş Gıda Tüketim Puanlarının Antropometrik Ölçümler ve mFG Puanı İle Değerlendirilmesi 54 5. TARTIŞMA 61 5.1. NOVA Gıda Sınıflandırmasına Göre Ultra İşlenmiş Gıda Tüketim Puanlarının Bireylerin Genel Özelliklerine Ait Bulguları ile Değerlendirilmesi 62 5.2. NOVA Gıda Sınıflandırmasına Göre Ultra İşlenmiş Gıda Tüketim Puanlarının Bireylerin Antropometrik Ölçümleri, Vücut Bileşimleri ve mFG Skorları İle Değerlendirilmesi 66 5.3. NOVA Gıda Sınıflandırmasına Göre Ultra İşlenmiş Gıda Tüketim Puanlarının Bireylerin Biyokimyasal ve Hematolojik Parametreleri ile Değerlendirilmesi 74 5.4. Araştırmanın Sınırlılıkları ve Karşılaşılan Güçlükler 82 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 84 6.1. Sonuçlar 84 6.2. Öneriler 85 KAYNAKLAR 87 7. EKLER 140 Ek 1. Etik Kurul Onayı 140 Ek 2. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Bilimsel Araştırma İzin Belgesi 141 Ek 3. Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu 142 Ek 4. Veri Toplama Formu 148 BİLİMSEL ETİK BEYANI 153 ÖZ GEÇMİŞ 154tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme Değerlendirmeleritr_TR
dc.subjectBeslenme Durumutr_TR
dc.subjectPolikistik Over Sendromutr_TR
dc.titlePolikistik over sendromlu kadınların ultra işlenmiş gıda tüketiminin biyokimyasal parametreler ve semptomlar ile ilişkisinin araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeInvestigation of the association of ultra-processed food consumption with biochemical parameters and symptoms in women with polycystic ovary syndrometr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID364119tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Esra GÜNAY tez açık erişim.pdfYüksek Lisans Tezi1.74 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.