Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/516
Title: Elektrostatik yüklemenin eriğin dayanım ve depolama süresine etkileri
Other Titles: The impact of electrostatic induction on storage time and strenght of plums
Authors: Coşkun, M.Bülent
Aydoğan, Yüksel
TR21032
Keywords: Plumb
Storage
Static Electric
Erik
Depolama
Statik Elektrik
Issue Date: 1-Jan-2013
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Ülkemizde toplam meyve üretimi içerisinde erik üretimi 2011 verileri ile 270.000 tonla önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak, Türkiye'de sert çekirdekli meyvelerin muhafazasına ilişkin çalışmalar, yumuşak çekirdekli meyvelerin muhafazasına ilişkin çalışmalardan daha sonra dikkate alınmıştır. Bu yüzden sert çekirdekli meyve türlerinde de hasat sonrasına ilişkin çalışmaların arttırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, elektrostatik depolama sisteminden faydalanılarak eriğin yeşil olarak depolanma süresinin ve dayanımının amaçlanmıştır. Elektrostatik depolama sistemin imalatı yapıldıktan sonra iklimlendirilebilir oda koşullarında ön denemeleri ve kalibrasyonu yapılarak denemeye hazır hale getirilmiştir. Denemeler + ve ' elektrik yükleri kategorilerinde -1, -2, -3, 1, 2, 3 volt değerlerinde ve 2-4-6 günlük zaman dilimlerinde gerçekleştirilmiş ve alınan örneklerin değerlendirilmesi ile sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen verilerden eriklerin renk değişimleri, ağırlık kayıpları, sertlik değerleri, karbondioksit ve etilen miktarları, nem değişimlerine ait sonuçlar değerlendirmeye alınmış ve istatistik analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre meyve sertliği değerlerinde +3 V statik elektrik uygulaması 6. gün sonunda 33.26 N ön plana çıkmıştır. Şeker miktarı değerlendirildiğinde ise % 5.54 ile +3 V uygulaması en iyi sonucu vermiştir. Renk korunumu +2 ve +3 V statik elektrik uygulamalarında parlaklık değeri 49.21 ve 49.25 olarak gerçekleşmiştir. Etilen üretim miktarı bakımından en iyi sonuç +3 V uygulamasında 3 ppm ile gerçekleşmiştir. Karbondioksit üretimi yönü ile +3 V gerilim uygulamasında depolama özellikleri yönü ile en iyi sonuçlar alınmıştır. In our country, with a total of 2011 data is the production of 270,000 tons of plums in fruit production plays an important role. In general, studies relating to the preservation of fruits in Turkey, hard-core, soft-core studies relating to the preservation of fruit and then taken into account. Therefore, studies on stone fruit species should be increased after the harvest. In this study, utilizing electrostatic storage system and the strength of the intended duration of storage of green plums. Electrostatic storage system, pre-production testing and calibration performed after the conditioned as room conditions were ready to give it a try. Trials + and - electric charges categories -1, -2, -3, 1, 2, 3-volt values and 2-4-6 carried out and daily time frames to the evaluation samples obtained results were. The data obtained from plums color changes, weight loss, hardness, amount of carbon dioxide and ethylene, were to changes in humidity and statistical analysis of the results were evaluated. According to the findings of the application of static electricity from +3 V fruit hardness values 33.26 N came to the fore end of the six days. Evaluation of the amount of sugar in the application of 5.54% to +3 V gave the best results. +2 and +3 V static electricity conservation practices color brightness value was 49.21 and 49.25. The best result in terms of the amount of ethylene production was realized with 3 ppm +3 V application. +3 V voltage application with the direction of the production of carbon dioxide, the best results were obtained when the direction of the storage features.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=34109845&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/516
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf102.88 kBAdobe PDFView/Open
ÖZET.pdf127.38 kBAdobe PDFView/Open
YÜKSEL AYDOĞAN.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.