Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5153
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBoyacıoğlu, Murat-
dc.contributor.authorBardakçı Yılmaz, Özge-
dc.date.accessioned2024-03-13T07:02:02Z-
dc.date.available2024-03-13T07:02:02Z-
dc.date.issued2024-
dc.date.submitted2024-01-25-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5153-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, asetaminofen (N-asetil-p-aminofenol, APAP) ile toksikasyon oluşturulmuş ratlarda, incir (Ficus carica, FCY) çekirdeği yağının DNA, karaciğer ve böbrek dokularına yönelik koruyucu etkileri ile antioksidan/oksidan denge üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 48 adet Wistar albino dişi rat 6 gruba ayrıldı; kontrol, APAP, FCY-1, FCY-2, APAP+FCY-1 ve APAP+FCY-2. FCY-1 gruplarına 3 ml/kg/gün ve FCY-2 gruplarına 6 ml/kg/gün dozda incir çekirdeği yağı verildi. 7 gün FCY-1 ve FCY-2 uygulamalarından sonra APAP toksikasyonu 3 g/kg dozda indüklendi. Belirtilen farmakolojik ajanlar oral gavaj ile uygulandı. APAP uygulamasından 24 saat sonra anestezi altındaki ratlardan kan örnekleri ve ötenazi sonrası karaciğer ve böbrek dokuları alındı. Bulgular: Serum örneklerinden yapılan biyokimyasal parametre analizleri sonucunda, diğer deneysel gruplarla karşılaştırıldığında APAP grubunda ALP, AST ve kreatinin değerleri istatiksel olarak yüksek bulundu. Dokulara ait antioksidan ve oksidan parametre sonuçları APAP grubu ile karşılaştırıldığında, FCY verilen toksikasyon gruplarında süperoksit dismutaz aktiviteleri (böbrek dokusu APAP+FCY-2 hariç), glutatyon seviyeleri (karaciğer dokusu APAP+FCY-1 hariç) ve katalaz aktiviteleri (karaciğer dokusu APAP+FCY-1 hariç) istatistiksel olarak yüksek, malondialdehit seviyeleri istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Lenfositlerden yapılan DNA hasarı ölçümünde, hem APAP+FCY-1 hem de APAP+FCY-2 gruplarına göre APAP grubunda kuyruk momenti ve kuyruk yoğunluğunun anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi. Her iki dokunun histolojik olarak yapılan değerlendirmesinde, APAP grubunda yaygın kanamalar, yer yer nekroze odaklar ve hepatositlerin glikojen depolama yeteneğinin kaybolmuş olduğu görüldü. Buna karşılık FCY verilen toksikasyon gruplarının bulguları kontrol grubu ile benzerlik gösterdi. Sonuç: Çalışmamızda deneysel asetaminofen toksikasyonunda incir çekirdeği yağının hepatoprotektif ve nefroprotektif etkilerinin olduğu sonucuna varıldı.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vii RESİMLER DİZİNİ viii TABLOLAR DİZİNİ ix ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 2 2.1. Asetaminofen 2 2.1.1. Asetaminofenin Tarihçesi 2 2.1.2. Asetaminofenin Yapısı ve Özellikleri 2 2.1.3. Asetaminofenin Etki Mekanizması 3 2.1.4. Asetaminofenin Metabolizması 5 2.1.5. Asetaminofenin Terapötik Kullanımı 7 2.1.6. Asetaminofenin Yan Etkileri 7 2.2. Asetaminofen Toksisitesi 7 2.2.1. Toksikasyonun Klinik Seyri ve Tedavi 9 2.3. Serbest Radikaller ve Oksidatif Stres 10 2.3.1. Serbest Radikallerin Etkileri 14 2.3.1.1. Serbest Radikallerin Hücre Lipitlerine Etkileri 14 2.3.1.2. Serbest Radikallerin Hücre Proteinlerine Etkileri 15 2.3.1.3. Serbest Radikallerin DNA Üzerine Etkileri 15 2.4. Antioksidanlar 15 2.5. İncir (Ficus carica) ve Çekirdek Yağı 17 3. GEREÇ VE YÖNTEM 20 3.1. Gereç 20 3.1.1. Cihazlar, Araç ve Gereçler 20 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler 20 3.1.3. Hayvan Materyali 21 3.1.4. Deneysel Aşama 22 3.2. Yöntem 24 3.2.1. Bazı Serum Biyokimya Parametre Analizleri 24 3.2.2. Karaciğer ve Böbrek Dokularına ait Antioksidan ve Oksidan Parametre Analizi 24 3.2.2.1. Dokuların Homojenizasyonu 24 3.2.2.2. Süperoksit dismutaz (SOD) Analizi 25 3.2.2.3. İndirgenmiş Glutasyon (GSH) Analizi 26 3.2.2.4. Katalaz (CAT) Analizi 26 3.2.2.5. Malondialdehit (MDA) Analizi 27 3.2.2.6. Myeloperoksidaz (MPO) Analizi 28 3.2.2.7. Total protein analizi 28 3.2.3. DNA Hasarının Belirlenmesi 29 3.2.4. Histolojik Yöntem 31 3.2.4.1. Üçlü Boyama Metodu 31 3.2.4.2. Periyodik Asit-Schiff (Pas) Metodu 31 3.2.4.3. Toluidin Blue Boyaması 32 3.2.5. İstatistiksel Değerlendirme 32 4. BULGULAR 33 4.1. Canlı Ağırlık 33 4.2. Bazı Serum Biyokimyasal Parametreler 34 4.3. Antioksidan ve Oksidan Parametreler 37 4.3.1. Karaciğer Dokusu Antioksidan ve Oksidan Parametreler 37 4.3.2. Böbrek Dokusu Antioksidan ve Oksidan Parametreler 40 4.4. DNA Hasarının Değerlendirilmesi 43 4.5. Karaciğer ve Böbrek Dokularının Histolojik Değerlendirmesi 47 4.5.1. Karaciğer Dokusu Histolojik Değerlendirme 47 4.5.1. Böbrek Dokusunun Histolojik Değerlendirmesi 52 5. TARTIŞMA 56 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 65 KAYNAKLAR 66 EKLER 78 BİLİMSEL ETİK BEYANI 79tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAsetaminofen, Ficus carica, Oksidatif hasar, Rat, Toksikasyon.tr_TR
dc.titleRatlarda Deneysel Asetaminofen Toksikasyonunda İncir (Ficus carica) Çekirdeği Yağının Etkilerinin Araştırılmasıtr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisitr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Özge BARDAKÇI YILMAZ .docx66.85 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.