Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5143
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSavaşan, Serap-
dc.contributor.authorNuhay, Çağatay-
dc.date.accessioned2024-03-06T10:42:36Z-
dc.date.available2024-03-06T10:42:36Z-
dc.date.issued2024-
dc.date.submitted2024-01-29-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5143-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Ege bölgesinde yetiştirilen koyun ve keçi apselerinden izole edilen Corynebacterium pseudotuberculosis ve Staphylococcus aureus subsp. anaerobius suşlarının fenotipik ve genotipik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2021-2023 yılları arasında 100 adet küçükbaş hayvana ait apse örneklerinden konvansiyonel, hızlı teşhis ve moleküler yöntemlerle C.pseudotuberculosis ve S.aureus subsp. anaerobius izolasyonu yapılmış ve izolatların filogenetik yakınlıklarını RAPD-PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: 100 adet örnekten 17 C.pseudotuberculosis ve 31 adet S. aureus subsp. anaerobius izole ve identifiye edildi. İzolatlarının filogenetik yakınlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılan RAPD-PCR ile genotiplendirme sonucunda, S. aureus subsp. anaerobius izolatlarında % 27 -100 oranında, C. pseudotuberculosis izolatlarında % 41 -100 oranında benzerlik saptandı. Sonuç: Bu çalışmada Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılan koyun ve keçilerde C. pseudotuberculosis ve S. aureus subsp. anaerobius varlığı ortaya konulmuştur. Çalışmamız sonucunda koyun ve keçilerde oluşan apse olgularında koruyucu ve tedavi amaçlı uygulama sırasında her iki etkene karşı etkili olabilecek yöntemlerin uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGE VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET ix ABSTRACT ix 1.GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 2 2.1. Avrupa’da ve Türkiye’ de Küçükbaş Hayvancılığının Mevcut Durumu ve Önemi 2 2.2. Corynebacterium pseudotuberculosis ve Staphylococcus aureus subps. anaerobius’un Tarihçesi 2 2.2.1. C. pseudotuberculosis ’in Tarihçesi.. 2 2.2.2.S.aureus subps.anaerobius’unTarihçesi ……………………………………………….. 3 2.3. C. pseudotuberculosis ve S.aureus subps. anaerobius’un Etiyolojisi 4 2.3.1. C. pseudotuberculosis’in Etiyolojisi.. 4 2.3.2. S. aureus subps. anaerobius’un Etiyolojisi. 6 2.4 C.pseudotuberculosis ve S. aureus subps. anaerobius’un Virülens Faktörleri 7 2.4.1 C. pseudotuberculosis’in Virülens Faktöreri. 7 2.4.2 S.aureus subps. anaerobius’un Virülens Faktörleri. 9 2.5 C. pseudotuberculosis ve S. aureus subps. anaerobius’un Epidemiyolojisi 10 2.5.1 C. pseudotuberculosis’in Epidemiyolojisi. 10 2.5.2 S. aureus subps. anaerobius’un Epidemiyolojisi. 12 2.6 C. pseudotuberculosis ve S. aureus subps. anaerobius’un Patogenezi 13 2.6.1 C. pseudotuberculosis’in Patogenezi. 13 2.6.2 S. aureus subps. anaerobius’un Patogenezi.. ..14 2.7 C. pseudotuberculosis ve S. aureus subps. anaerobius’un Teşhisi 15 2.7.1 C. pseudotuberculosis’in Teşhisi.. 15 2.7.2 S. aureus subps. anaerobius’un Teşhisi.. 17 2.8 C. pseudotuberculosis ve S. aureus subps. anaerobius’un Koruma ve Tedavisi 18 2.8.1 C.pseudotuberculosis’in Koruma ve Tedavisi . 18 2.8.2. S. aureus subps. anaerobius’un Koruma ve Tedavisi. 20 3. GEREÇ VE YÖNTEM 21 3.1. Gereç 21 3.1.1.İzolasyon Örnekleri 21 3.1.2. Standart Suşlar. 22 3.1.3. Kullanılan Besi Yerleri, Solusyonlar, Ayıraçlar 22 3.1.3.1. Kanlı Agar 22 3.1.3.2. Brain Hearth Infusion Broth 22 3.1.3.3. Oksidaz Ayıracı 23 3.1.3.4. Katalaz Testi 23 3.1.3.5. Gram Boyama Kiti 23 3.1.3.6. Vitek 2 Kullanım Solüsyonu 24 3.1.3.7. Vitek 2 CBC Kiti 24 3.1.3.8. Vitek 2 GP Kiti 24 3.1.3.9. DNA Ekstraksiyon Kiti 24 3.1.3.10. Xpert Fast Hotstart Mastermix 24 3.1.3.11. Xpert Green DNA Stain Direct 24 3.1.3.12. 50X TAE (Tris, Asetik Asit, EDTA) Elektroforez Solüsyonu 24 3.1.3.13. Marker 25 3.1.3.14. Agaroz 25 3.1.4. Kullanılan Cihazlar 25 3.1.4.1. VITEK 2 Compact . 25 3.1.4.2. Santrifüj . 26 3.1.4.3. Termal Döngüleme . 26 3.1.4.4. Elektroforez . 26 3.1.4.5. Görüntüleme . 26 3.1.4.6. Hassas Terazi 26 3.1.5. Primerler 26 3.2 Yöntem 27 3.2.1. Örnekleme 27 3.2.2. C. pseudotuberculosis ve S.aureus subsp. anaerobius’ un İzolasyonu 28 3.2.3. Gram Boyama 28 3.2.4. Bakteriyel İzolatların VITEK 2 Compact Cihazı ile İdentifikasyonu 28 3.2.5. PCR Tekniği 30 3.2.5.1 DNA Ekstraksiyonu 30 3.2.5.2 C. pseudotuberculosis’in PCR Amplifikasyon Aşaması 31 3.2.5.3 S. aureus subsp. anaerobius’un PCR Amplifikasyon Aşaması 32 3.2.5.4. PCR Ürünlerinin Elektroforez Tankına Yüklenmesi 34 3.2.5.5 Jelde Yürütme 35 3.2.5.6 Görüntüleme ve Değerlendirme 35 3.2.6 İzolatların Genotiplendirilmesi 35 4. BULGULAR 36 4.1. Fenotipik İzolasyon Bulguları 36 4.2. Vitek 2 Compact ile İdentifikasyon Bulguları 36 4.3. PCR Analizi Bulguları 37 4.3.1. C. pseudotuberculosis’in PCR ile İdentifikasyonu 37 4.3.2. S. aureus un PCR ile İdentifikasyonu 38 4.3.3. S. aureus subsp. anaerobius’ un PCR ile İdentifikasyonu 39 4.3.4. C. pseudotuberculosis’in Genotiplendirme Sonuçları 40 4.3.5. S. aureus subsp, anaerobius’ un Genotiplendirme Sonuçları 41 5. TARTIŞMA 43 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 50 KAYNAKLAR 51 BİLİMSEL ETİK BEYANI 71 ÖZ GEÇMİŞ 72tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectCorynebacterium pseudotuberculosis, Keçi, Koyun, PCR, Staphylococcus aureus subsp. anaerobiustr_TR
dc.titleEGE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN KOYUN VE KEÇİLERDE APSELERDEN İZOLE EDİLEN CORYNEBACTERİUM PSEUDOTUBERCULOSİS VE STAPHYLOCOCCUS AUREUS SUBSP. ANAEROBİUS SUŞLARININ FENOTİPİK VE GENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Çağatay NUHAY Doktora Tezi.docx1.25 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.