Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5104
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGöksoy, Ergün Ömer-
dc.contributor.authorAltın Gaser, Buket-
dc.date.accessioned2024-01-29T11:46:04Z-
dc.date.available2024-01-29T11:46:04Z-
dc.date.issued2024-
dc.date.submitted2024-01-15-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5104-
dc.description.abstractAmaç: Kanatlı etleri yüksek besin değerlerinden dolayı mikroorganizmaların gelişmesi açısından uygun ortamı oluşturmaktadır. Gerek kanatlı hayvanın yetiştirildiği işletmelerde gerekse kesim, işleme, paketleme, muhafaza ve dağıtım gibi basamaklarda, uygun olmayan koşullarda işlem gördüğünde kanatlı eti Salmonella spp. gibi patojen bakterilerle kontamine olabilmekte ve halk sağlığı açısından tüketimi riskli bir hale gelebilmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenler arasında yer alan Salmonella; insan sağlığı açısından son derece önemli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Kontamine olmuş kümes hayvanlarının, özellikle tavuk etlerinin işlenmesi ya da tüketilmesi Salmonella’nın insanlara geçişini sağlamaktadır. Gıda kaynaklı Salmonella enfeksiyonlarında kanatlı eti ve kanatlı et ürünleri ilk sırada yer almaktadır. Bu ürünlerin tüketilmesi sonucu oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı gelişen rahatsızlıklar, klinik maliyet, ölüm vakaları hem sağlık açısından hem de sosyoekonomik açıdan sorun teşkil etmektedir. Salmonella spp. kontaminasyonlarında enfektif predominant alttürler arasında Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen tüm bu nedenlerden dolayı bu çalışmada Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium’un varlığının ve antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında Aydın piyasasında market-pazar-şarküterilerden paketlenmiş-paketlenmemiş olarak satışa sunulan 53 kanat, 53 derisiz göğüs ve 54 but olmak üzere toplam 160 adet çiğ kanatlı eti örneği 2021 yılı kasım-mayıs ayları arasında toplanmış, mikrobiyolojik analizleri yapılarak izole edilen etkenlerin antibiyotik dirençleri belirlenmiştir. Bulgular: Yapılan konvansiyonel analizler sonucunda incelenen 160 adet numunenin 43 tanesinden Salmonella spp. izole edilmiştir. İzole edilen bu 43 adet izolatın 23 tanesinin kanat eti, 12 tanesinin derisiz göğüs eti ve 8 tanesinin but eti olduğu belirlenmiştir. Oransal olarak ise 160 adet toplam kanatlı eti numunesinden %26,9, 53 adet kanat eti numunesinden %43,4, 53 adet derisiz göğüs eti numunesinden %22,6 ve 54 adet but eti numunesinden %14,8 oranında Salmonella spp. izole edilmiştir. Sonuç: Türk Gıda Kodeksi verilerine göre kanatlı eti örneklerinde bulunmaması gereken Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium suşlarına değişen oranlarda rastlanmıştır. İzolatlarda belirlenen antibiyotik dirençliliğinin bazı antibiyotikler açısından çok yüksek olmasının ve aralarında çoklu antibiyotik dirençliliği gösteren izolatların bulunmasının halk sağlığı açısından sorun yaratabileceği ortaya konulmuştur. Olası kontaminasyonların engellenmesi amacı ile öncellikle iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları yanı sıra HACCP sistemlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu kanısına varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vii RESİMLER DİZİNİ viii TABLOLAR DİZİNİ ix ÖZET x ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. İnsan Beslenmesinde Kanatlı Eti, Yeri ve Önemi 3 2.2. Hayvansal Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri 7 2.3. Kanatlı Eti Mikrobiyolojisi 10 2.4. Kanatlı Eti Kaynaklı Gıda Enfeksiyon ve İntoksikasyonları 14 2.5. Salmonella spp. Tarihçesi 17 2.6. Salmonella’ların Genel Özellikleri ve Klasifikasyonu 18 2.6.1. Salmonella Enteritidis 25 2.6.2. Salmonella Typhimurium 26 2.7. Salmonella spp.’nin Gelişimini Etkileyen Faktörler 26 2.8. Gıdalarda Salmonella Varlığı 27 2.8.1. Kanatlı Eti 28 2.9. Salmonella Gıda Enfeksiyon/İntoksikasyonlarının Patogenezi 29 2.10. Hayvansal Gıdalarda Antibiyotikler 35 2.11. Salmonella’nın Antibiyotik Dirençliliği 36 2.12. Salmonella Enfeksiyonlarında Koruma ve Kontrol 39 3. GEREÇ VE YÖNTEM 43 3.1. Gereç 43 3.2. Yöntem 43 4. BULGULAR 46 5. TARTIŞMA 52 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 58 KAYNAKLAR 60 BİLİMSEL ETİK BEYANI 69 ÖZ GEÇMİŞ 70tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAntibiyotik Dirençliliği, Halk Sağlığı, Kanatlı Eti, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimuriumtr_TR
dc.titleKANATLI ETLERİNDE SALMONELLA TYPHIMURIUM VE SALMONELLA ENTERIDITIS VARLIĞI VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Doktora Programıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doktora Tez (2).docxDoktora Tez1.16 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.