Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/509
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSeferoğlu, Saime
dc.contributor.authorŞahin, Gözde
dc.date.accessioned2015-07-29T10:56:34Z
dc.date.available2015-07-29T10:56:34Z
dc.date.issued2013-01-01
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49144936&idt=1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/509
dc.description.abstractDeneme, 2011 yılında Aydın'ın Çine ilçesinin Kızılgüney köyünde organik sertifikalı yetiştirilen Gemlik zeytin çeşidi bahçelerinde yürütülmüştür. Zeytin bahçesinde toprak yapısı kumlu tınlı ve tuzluluk problemi taşımamaktadır. Denemenin amacı, farklı organik gübrelerin ve dozlarının toprakların, yaprakların besin maddesi içeriklerine, meyve kalitesine ve yağ kalitesine etkisini araştırmaktır. Deneme alanına ticari firmalardan temin edilen sığır (0-6-12-18 kg/da), koyun (o-5-10-15 kg/da), karasu ( o-5-10-15 kg/da), solucan (0-0,5-1.0-1,5 kg/da) ve tavuk (0-0,5-1.0-1,5 kg/da) gübresi uygulanmıştır. Toprakların deneme öncesi pH içerikleri hafif alkali reaksiyonlu iken, uygulama sonrasında orta ve hafif alkali reaksiyonda olduğu belirlenmiştir. Fazla miktarda kireç içeriği bulunurken organik madde içeriği düşük seviyedir Denemede alanına gübre uygulaması sonrasında yaprakta Na çok düşük; N, Mg ve Zn düşük; P,K ve Ca, yetersiz; Cu, Fe ve Mn yeterli seviyede olarak değişmektedir. Meyve enine koyun gübresi, meyve boyuna sığır gübresi, meyve boy/en, et ağırlığı ve çekirdek ağırlığı üzerine tavuk gübresi, et/çekirdek oranı ve 100 meyve ağırlığı üzerine karasu materyali maksimum etkiyi göstermiştir. Yapılan ölçümler zeytinyağlarının orta nitelikte olduğunu göstermektedir. Zeytinyağlarının % yağ tayini ve peroksit sayısı hariç diğer yağ asitleri kompozisyonunun Türk Gıda Kodeksi Yemeklik ve Prina Yağ tebliğinde belirtilen sınır değerleri arasında yer aldığı saptanmıştır. Uygulanan farklı organik gübrelerden en iyi etkiyi sırasıyla tavuk, sığır, solucan, karasu, koyun gübresi göstermiştir. Trial has been conducted in certified Gemlik cultivars organically grown in olive orchards which are located in Kızılgüney village of Çine town of Aydın province since 2011. The soils in the olive orchard have loam position and have not any problem of salinity. The aim of this trial is to determine the effects of different organic fertilizers and doses on soil characters, mineral nutrient contents of leaves and fruit and olive quality. Fertilizers were obtained from commercial firms. The fertilizers and doses applied consisted of cattle (0, 6, 12, 18 kg/da), sheep manure (0, 5, 10, 15 kg/da), olive mills wastewater (0, 5, 10, 15 kg/da), earthworm manure (0, 0.5, 1.0, 1.5 kg/da) and chicken manure (0, 0.5, 1.0, 1.5 kg/da). While soil reactions in pre-trial were slightly alkaline value, after the trial soil reactions were light and medium. There was excessive amount of lime, but the amount of organic matter content was minimal. Phosphorus, potassium, iron, zinc, and boron were low content. The amount of calcium, magnesium, copper was found as sufficient. As the result of the leaf analysis, it was found that the amount of Na was very low; N, Mg and Zn were low; P, K and Ca were insufficient; Cu, Fe, and Mn were enough ranges. Sheep manure for fruit width, cattle manure for fruit length, chicken manure for fruit length/width, pulp weight and seed weight, and olive mill wastewater for pulp/seed ratio and 100 fruit weight has shown the maximum effect. The measurements indicated that olive oils had medium-quality. Virgin % fat determination and composition of fatty acids except peroxide number were among the boundary values indicated by Cooking Turkish Food Codex and Olive Pomace Oil. The effects of different organic fertilizers from the highest to lowest level were lined up as chicken manure, cattle manure, earthworm manure, olive mill wastewater and sheep manure.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectZeytintr_TR
dc.subjectZeytinyağıtr_TR
dc.subjectOrganik Hayvan Gübresitr_TR
dc.subjectOrganik Tarımtr_TR
dc.subjectOlivetr_TR
dc.subjectOlive Oiltr_TR
dc.subjectOrganic Fertilizertr_TR
dc.subjectOrganic Agriculturetr_TR
dc.titleOrganik zeytin yetiştiriciliğinde farklı gübre dozlarının toprak özellikleri, yaprak besin elementi içeriği ve yağ kalitesi üzerine etkileritr_TR
dc.title.alternativeThe effects of different doses of fertilizers in organic olive growing on soil paramaters, contents of plant nutrients and oil qualitytr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf65.32 kBAdobe PDFView/Open
Gözde ŞAHİN İbrahim Hoca_yeni geleni1.pdf1.71 MBAdobe PDFView/Open
ÖZET.pdf128.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.