Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5093
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorUral, Kerem-
dc.contributor.authorTürk, Elif-
dc.date.accessioned2023-09-29T05:25:00Z-
dc.date.available2023-09-29T05:25:00Z-
dc.date.issued2023-
dc.date.submitted2023-07-20-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5093-
dc.description.abstractAmaç: Buzağı ishallerinde serum Zonulin ve dAo düzeyindeki değişim incelenerek hem literatürdeki boşluğun kapatılması hem de pratik sahada rutin uygulama alanı bulabilecek sonuçlara ulaşılması planlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyalini Aydın ili, buzağı işletmelerinde ya da Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesinde bulunan neonatal ishalli (akut ishal), 1-28 günlük yaşta ve mevcut hızlı test kitleri aracılığıyla ilgili hastalıkların tanısı konulmuş, her iki cinsiyetten ve çeşitli yaş gruplarından 61 buzağı çalışmaya dahil edildi.Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler Kruskall-Wallis ANOVA ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı. Bulgular: Bu tez çalışmada, farklı enfeksiyon grupları arasında serum dAo (Diaminoksidaz) düzeyleri (ng/mL) ve serum zonulin düzeyleri (ng/mL) incelendi. Cryptosporidium spp., E. coli, Cryptosporidium + Clostridium perfringens, E. coli + Clostridium perfringens ve Cryptosporidium + Corona virüs grupları ile sağlıklı grubun serum dAo ve serum zonulin düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar, her bir grup için aşağıdaki şekilde bulundu: Cryptosporidium spp. grubunda serum dAo düzeyi 7,97 ± 1,86 ng/mL olarak ölçüldü, serum zonulin düzeyi ise 46,71 ± 5,81 ng/mL olarak bulundu. E. coli grubunda serum dAo düzeyi 5,6 ± 0,59 ng/mL olarak tespit edildi, serum zonulin düzeyi ise 76,64 ± 2,80 ng/mL olarak saptandı. Cryptosporidium + Clostridium perfringens grubunda serum dAo düzeyi 7,99 ± 0,55 ng/mL olarak ölçüldü, serum zonulin düzeyi ise 57,14 ± 8,98 ng/mL olarak belirlendi. E. coli + Clostridium perfringens grubunda serum dAo düzeyi 7,38 ± 0,72 ng/mL olarak tespit edildi, serum zonulin düzeyi ise 36,56 ± 6,88 ng/mL olarak saptandı. Cryptosporidium + Corona virüs grubunda serum dAo düzeyi 3,767 ± 0,78 ng/mL olarak ölçüldü, serum zonulin düzeyi ise 46,71 ± 7,11 ng/mL olarak belirlendi. Sağlıklı grubun serum dAo düzeyi 16,91 ± 1,09 ng/mL olarak bulunurken, serum zonulin düzeyi 35,69 ± 3,69 ng/mL olarak saptandı. Sonuç: Bu bulgular, enfeksiyonların bağırsak bariyer fonksiyonu üzerinde etkili olabileceğini ve serum zonulin düzeylerinin bu etkiyi yansıtabileceğini düşündürmektedirtr_TR
dc.description.tableofcontentsTEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii ŞEKİLLER DİZİNİ xii RESİMLER DİZİNİ xiii TABLOLAR DİZİNİ xiv ÖZET xv ABSTRACT xvii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 2 2.1. Neonatal Buzağı İshalleri 2 2.1.2. Patogenezis 3 2.1.2.1. Bağırsaklarda İyon ve Su Transportu 3 2.1.2.2. Enterotoksin Kaynaklı Hipersekresyon 4 2.1.2.3. Bağırsak İnflamasyonuna Bağlı Hipersekresyon ve Malabsorbsiyon 4 2.1.3. Etiyoloji 6 2.1.3.1. Bakteriyel Etkenler 6 2.1.3.1.1. Escherichia coli 6 2.1.3.1.2. Clostridium perfringens 7 2.1.3.1.3. Salmonella spp. 7 2.1.3.1.4. Campylobacter Jejuni 8 2.1.3.2. Viral Etkenler 9 2.1.3.2.1. Rotavirus 9 2.1.3.2.2. Coronavirus 10 2.1.3.2.3. Bovine Viral Diare 11 2.1.3.2.4. Torovirüsü 12 2.1.3.2.5. Norovirüs 13 2.1.3.2.5. Nebovirüs 13 2.1.3.3. Paraziter Etkenler 14 2.1.3.3.1. Cryptosporidium parvum 14 2.1.3.3.2. Giardiasis 15 2.2. İntestinal Bariyerin Yapısal Bileşenleri 15 2.2.1. Karıştırılmamış Su Tabakası 15 2.2.2. Mukozal Yüzey Hidrofobikliği 16 2.2.3. Epitel Tabakası 16 2.2.4. Endotel Tabakası 19 2.3. Bağırsak Geçirgenliğini Modüle Eden Mekanizmalar 19 2.3.1. Mukozal İmmünoloji ve Bariyer Fonksiyonu 19 2.3.1.1. Proteaz ve Proteinaz Aktif Reseptörler 20 2.3.1.2. Zonulin 21 2.3.1.3. Mast Hücreleri 23 2.3.1.4. Hücre İçi Yollar 24 2.3.1.5. Paraselüler Geçirgenliğin Düzenlenmesinde Tight Junction Proteinleri 25 2.3.1.6. Bağırsak Bariyeri ve Geçirgenliği 26 2.4. Artmış Bağırsak Geçirgenliğinin Nedenleri 29 2.4.1. Stres Kaynaklı Bariyer Disfonksiyonu 29 2.4.2. Gastrointestinal İskemi-Reperfüzyon Hasarı 30 2.4.3. Patojen Kaynaklı Bariyer Disfonksiyonu 31 2.4.3. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığında Değişen Geçirgenlik 32 2.4.4. Mikrobiyota, Diyet ve Gastrointestinal Sağlık 32 2.4.5. Buzağılarında Bağırsak Geçirgenliğine Stres ve Bağışıklığın Etkisi 35 2.4.6. Kalıtım 36 2.5. Klinik Bulgular 36 2.5.1. Dehidrasyon 37 2.5.2. Metabolik Asidoz 37 2.5.3. Elektrolitik Dengesizlikler 38 2.6. Buzağı Enterik Patojenlerinin Teşhisi 38 2.6.1. Laboratuar Testleri 39 2.7. Bağırsak Geçirgenliğinin Değerlendirilmesi 42 2.7.1. Gastrointestinal Geçirgenliğin Ölçümü için Lactulose / Mannitol (L/M) 42 2.7.2. Kolonik Geçirgenlik Ölçümü için Sukraloz 44 2.7.3. Radyoaktif işaretli 51 Cr-EDTA 44 2.7.4. Serum Zonulin Ölçümü 45 2.7.5. Serum Diamin Oksidaz Ölçümü 45 2.8. Buzağı İshali Önleme ve Kontrol 46 2.6.1. Peripartum Buzağılama Yönetimi 46 2.6.2. Immunite 47 2.6.3. Çevresel Stres ve Kontaminasyon 48 2.7. Tedavi 49 2.7.1 Oral Sıvı Tedavisi 49 2.7.2. İntravenöz Sıvı Tedavisi 50 2.7.2.1. Sıvı Gereksinimleri 50 2.7.3. Metabolik Asidozun Düzeltilmesi 50 2.7.3. Antimikrobiyal Tedavi 51 2.7.4. Antiprotozooner Tedavi 51 2.7.5. Antiprotozooner Tedavi 51 2.7.6. Kısa Zincirli Yağ Asitleri 52 2.7.7. Amino Asitler 52 2.7.8. Diğer Besinler 53 2.7.9. Probiyotikler, Prebiyotikler ve Sinbiyotikler 53 3. GEREÇ VE YÖNTEM 55 3.1. Gereç 55 3.1.1. Cihazlar 55 3.1.2. Hayvan Materyali 55 3.2. Yöntem 56 3.2.1. Örneklerin Toplanması 56 3.2.2. Laboratuar Analizleri 58 3.2.2.1. Bovid- 5 Test Kiti 58 3.2.2.2. Serum Zonulin Ölçümü 58 3.2.2.3. Serum Diamin Oksidaz Ölçümü 61 3.2.3. İstatistiksel Değerlendirme 62 4. BULGULAR 63 5. TARTIŞMA 69 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 76 KAYNAKLAR 78 EKLER 122 ADÜ-HADYEK 122 BİLİMSEL ETİK BEYANI 123 ÖZ GEÇMİŞ 124tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectNeonatal dönem Buzağı ishali, Zonulin, dAo.tr_TR
dc.titleNEONATAL İSHALLİ BUZAĞILARDA İNTESTİNAL EPİTELYAL BARİYER FONKSİYONLARININ VE İNTESTİNAL PERMEABİLİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİtr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Veterinerliktr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ELİF TÜRK .pdf3.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.