Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5085
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖğüt, Serdal-
dc.contributor.authorÜnlü, Ezgi-
dc.date.accessioned2023-09-14T10:26:58Z-
dc.date.available2023-09-14T10:26:58Z-
dc.date.issued2023-
dc.date.submitted2023-
dc.identifier.citationAPA yazım kılavuzu temel alınmıştırtr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5085-
dc.description.abstractAmaç: Çalışmanın amacı Aydın ilinden açıkta satılan kuru incir örneklerinde çapraz kontaminasyon sebebiyle bulunabilecek patojen varlığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Besin Kimyası Laboratuvarı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Rekombinant DNA ve Rekombinant Protein Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülmüştür. Deney için kullanılacak kuru incirler Aydın’da 4 farklı pazardan 1 Aralık 2021 ile 6 Nisan 2022 tarihleri arasında 10 örnek olarak toplanmıştır. Çalışmada incir örneklerinden kontaminant DNA izolasyonu, saflaştırılan DNA nın kontrolü ve pcr ile ribozomal rna geninin çoğaltılması adımları izlenmiştir. Bulgular: Metagenomik analizi sonucunda, tüm örneklerde toplamda 61 şube, 134 sınıf, 315 takım, 500 aile ve 1508 cins belirlenmiştir. . Örneklerin Hiyerarşik Kümeleme sonrası dağılımları değerlendirildiğinde makul sayıda birey örneklendiği görülmüştür. Toksonomik dağılımlar değerlendirildiğinde en yüksek, şubelerin dağılımlarında Proteobacteria (%64.6±17.6), sınıfların dağılımlarında Gammaproteobacteria (%46.4 ± 17.5), takımların dağılımlarında Burkholderiales (%20.3 ± 19.2), ailelerin dağılımlarında Burkholderiaceae (%9.1 ± 8.6) ve cinslerin dağılımlarında Burkholderia-Caballeronia-Paraburkholderia (%4.6 ± 4.3) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Tüm numunelerde yapılan analizler sonucunda en yüksek oranda görülen Burkholderia-Caballeronia-Paraburkholderia, Serratia, Escherichia-Shigella, Pseudomonas, uncultured, Streptococcus, Alcaligenes, Candidatus Symbiobacter, Franconibacter, Enterobacter, Lachnospiraceae UCG-008, Thioalkalispira-Sulfurivermis, Acinetobacter, Staphylococcus, Aeromonas, Massilia, Corynebacterium, Enterobacillus, Bacillus ve Klebsiella olmak üzere 20 cins belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................................i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER.......................................................................................................................iii KISALTMALAR DİZİNİ ......................................................................................................vi ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................................vii TABLOLAR DİZİNİ............................................................................................................viii ÖZET......................................................................................................................................ix ABSTRACT ............................................................................................................................ x 1. GİRİŞ................................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 2 2.1. Kuru İncir ve Fiziksel Özellikleri..................................................................................... 2 2.2. Kuru İncir Besin Değeri ................................................................................................... 2 2.3. Kuru İncir Üretimi............................................................................................................ 3 2.4. Kuru İncir İhracatı ............................................................................................................ 5 2.5. Besin Kaynaklı Hastalıklar............................................................................................... 6 2.5.1. Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi................................................................. 7 2.5.2. Besin Kaynaklı Hastalıklara Neden Olan Mikroorganizmalar...................................... 8 2.5.2.1. Staphylococcus Aureus............................................................................................... 9 2.5.2.2. Bacillus Cereus......................................................................................................... 11 2.5.2.3. Clostridium Perfringens........................................................................................... 12 2.5.2.4. Clostridium Botulinum ............................................................................................. 13 2.5.2.5. Listeria Monocytogenes............................................................................................ 14 2.5.2.6. Escherichia Coli ....................................................................................................... 18 iv 2.5.2.7. Vibrio Cholera.......................................................................................................... 21 2.5.2.8. Shigella ..................................................................................................................... 22 2.5.2.9. Salmonella ................................................................................................................ 23 2.5.2.10. Yersinia Enterocolitica........................................................................................... 25 2.5.2.11. Brucella .................................................................................................................. 26 3. GEREÇ VE YÖNTEM...................................................................................................... 29 3.1. Gereç............................................................................................................................... 29 3.2. Yöntem ........................................................................................................................... 29 3.2.1. Çalışmanın Hazırlanması............................................................................................. 30 3.2.2. Dizileme ...................................................................................................................... 32 3.2.3. Biyoinformatik Analiz................................................................................................. 33 4. BULGULAR ..................................................................................................................... 34 4.1. Taksonomik Dağılım...................................................................................................... 36 4.1.1. Şube ............................................................................................................................. 36 4.1.2. Sınıf ............................................................................................................................. 37 4.1.3. Takım........................................................................................................................... 37 4.1.4. Aile .............................................................................................................................. 38 4.1.5. Cins.............................................................................................................................. 39 4.2. Temel Bileşen Analizi (PCA)......................................................................................... 39 4.3. Hiyerarşik Kümeleme..................................................................................................... 40 4.4. Rarefaksiyon Eğrisi ........................................................................................................ 41 4.5. Çeşitlilik ......................................................................................................................... 42 5. TARTIŞMA....................................................................................................................... 44 6. SONUÇ.............................................................................................................................. 46 KAYNAKLAR...................................................................................................................... 47 BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................... 55 v ÖZ GEÇMİŞ.......................................................................................................................... 56tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccesstr_TR
dc.subjectAnahtar Kelimeler: Beslenme, Kontaminasyon, Kuru incir.tr_TR
dc.titleAçıkta Satılan Kuru İncirlerin Mikrobiyal Florasının Araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeINVESTİGATİON OF MİCROBİAL FLORA OF DRİED FİGS UNPACKED SPİCES SOLDtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ezgi ÜNLÜ.pdf1.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.