Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5071
Title: BAZI DEZENFEKTANLARIN HASTANE İNFEKSİYONU ETKENİ BAKTERİLERE KARŞI ANTİBİYOFİLM AKTİVİTELERİNİN IN VITRO OLARAK ARAŞTIRILMASI
Authors: PARIN, DOÇ. DR. UĞUR
KARATAŞ, SÜLEYMAN
10564376
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Keywords: P. aeruginosa, S. aureus, K. pneumoniae, E. faecalis, Antibiyotik duyarlılık, Dezenfektan
Issue Date: 4-Sep-2023
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Citation: BAZI DEZENFEKTANLARIN HASTANE İNFEKSİYONU ETKENİ BAKTERİLERE KARŞI ANTİBİYOFİLM AKTİVİTELERİNİN IN VITRO OLARAK ARAŞTIRILMASI, Karataş S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2023.
Abstract: Amaç: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, K. pneumoniae ve E. faecalis biyofilm tabakası mikrobiyal hücre ve ekstrasellüler polimerik madde üzerine gluteraldehit, perasetik asit, hidrojen peroksit ve sodyum hipokloritin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: P. aeruginosa, S. aureus, K. pneumoniae ve E. faecalis standart suşları üretici firmadan temin edilmiştir. Dezenfektan olarak gluteraldehit, perasetik asit, hidrojen peroksit ve sodyum hipoklorit uygun çözeltilerde sulandırılmıştır. Ardından suşarın biyofilm oluşturma kapasitesi, suların dezenfektanlara karşı antimikrobiyel duyarlılıkları, biyofilm ve dezenfektan testleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Biyofilm kapasitesi bulguları açısından en güçlü bakterilerin P. aeruginosa ve K. pneumoniae olduğu, E. faecalis’in orta derece ve S. aureus’un ise zayıf düzeyde biyofilm kapasitesi meydana getirdiği saptandı. P. aeruginosa ve K. pneumoniae biyofilm tabakasına H2O2’nin etkili olmadığı, IUPAC’nın biyofilmde orta derecede azalma sağladığı, PAA’nın ise yine orta derece azalma sağlayarak benzer etkinlik gösterdiği saptandı. NaClO’nun ise biyofilm tabakasında yüksek oranda azalma sağlayarak en etkin dezenfektan olduğu saptandı. Dezenfektanların 30. dakikadan sonra etkisinin olmadığı görüldü. S. aureus ve E faecalis biyofilm tabakasına ise çalışılan tüm dezenfektanların etkili olduğu görüldü. Sonuç: Çalışma sonucunda En etkin dezenfektanların 60. dakikada yüksek oranda azalma ile H2O2 ve % NaClO olduğu görüldü. IUPAC ise 60. dakikada orta derecede azalma sağladı. En az etkin olan dezenfektanın ise PAA olduğu görüldü.
URI: http://hdl.handle.net/11607/5071
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SÜLEYMAN KARATAŞ YL TEZİ 29.08.2023.docxTAM METİN148.92 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.