Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5061
Title: OBEZ VE NORMAL KİLOLU BİREYLERDE AEROBİK VE DİRENÇ EGZERSİZLERİNİN SAĞLIKLA İLİŞKİLİ FİZİKSEL UYGUNLUK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Authors: ALTUN, SEVCAN
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI
Issue Date: 28-Aug-2023
Publisher: AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Citation: Altun, S. (2023). Obez ve Normal Kilolu Bireylerde Aerobik ve Direnç Egzersizlerinin Sağlıkla İlişkili Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkisi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.
Abstract: Amaç: Bu araştırma ile, obez ve normal kilolu bireylerde aerobik ve direnç egzersizlerinin sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test ve son test gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak, İstanbul İli’nde çalışma şartlarına uygun özel bir spor salonunda, egzersize yeni başlayan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan, normal kilolu, kilolu, 1. derece obez ve 2. derece obez 64 erkek ve gönüllü katılımcıya, 12 hafta, haftada 3 gün, 80 dakika, aerobik ve direnç egzersizleri uygulandı. Katılımcıların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk düzeylerini belirlemek için, Aerobik uygunluk, kassal kuvvet, kassal denge, esneklik ve vücut kompozisyonu ölçümleri, ön ve son test ölçümler olarak kaydedildi. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 25 programı kullanıldı. Elde edilen verilerin ön ve son testlerin karşılaştırılmasında, parametrik testlerden Paired Samples T test, gruplar arası ön ve son testlerin karşılaştırılmasında, Anova ve Tukey testleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların ön ve son test sonuçlarının karşılaştırılması sonucu, normal, kilolu, 1. derece obez ve 2. derece obez gruplarının, vücut ağırlığı (kg), bki (kg/boy2 ), bel ve kalça çevreleri (cm), yağ oranı (%), Vo2max (mmol), el kavrama sağ el ve sol el kuvvet (Ib), sırt ve bacak kuvvet (Ib) değerlerinde (p<0,01) düzeyinde anlamlı farklılık tespit edildi. Grupların esneklik (cm) değerlerinde ise (p>0,05) düzeyinde anlamlı farklılık gözlemlenmedi. Sonuç: Düşük ve orta düzey risk taşıyan metabolik sendrom rahatsızlıklarına sahip bireylerde, düzenli ve doğru planlanan aerobik ve direnç egzersizlerinin obezite kaynaklı oluşabilecek yüksek risk taşıyan metabolik sendrom rahatsızlıklarının engellenebileceği veya önüne geçilebileceği, egzersizin de bu semptomlara olumlu yönde cevap vereceği ve bu rahatsızlıkların tedavi edilmesinde en önemli bir tedavi yöntemi olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Aerobik, Direnç Egzersizleri, Fiziksel Uygunluk, Obezite, Vücut Kompozisyonu.
URI: http://hdl.handle.net/11607/5061
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SEVCAN ALTUN (2).pdfDoktora tezi2.46 MBAdobe PDFView/Open
SEVCAN ALTUN (2).pdf2.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.