Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5057
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜNÜVAR, Tolga
dc.contributor.authorKaradağ, Gül
dc.date.accessioned2023-08-31T06:17:31Z
dc.date.available2023-08-31T06:17:31Z
dc.date.issued2023
dc.date.submitted2023-07-31
dc.identifier.citationtr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5057
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada çocukluk çağı obezitesinde anne sütü alım süresi ve ek gıdaya geçiş sürecinin metabolik parametreler üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tez çalışması, Eylül 2022 – Mart 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı polikliniğine başvuran 6-18 yaş aralığında obezite tanısı konmuş 240 çocuk hastalar ve ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu, antropometrik ölçümler ve biyokimyasal bulgular kullanılmıştır. Bulgular: Anne sütü alım süresi parametresi dikkate alındığı zaman, çocukların %5,4’ü 0-2 ay aralığında, %8,8’i 3-5 ay aralığında, %16,7’si 6-12 ay aralığında ve %62,5’i 13 ay ve üzeri sürede anne sütü aldığı tespit edilmiştir. Anne sütü alım süresine göre, 0-2 ay, 3-5 ay, 6-12 ay, 13 ay ve üzeri anne sütü ile beslenen çocukların sırasıyla %76,9’u, %71,4’ü, %80’i ve %82’si obez olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonucunda anne sütü alım süresine göre obez olma veya fazla kilolu olma arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Anket çalışmasına katılan obez çocukların ebeveynlerine ek gıdaya geçiş süreci sorgulandığı zaman, %0,4’ü 0-2 ay, %9,2’si 3-6 ay ve %90,4’ü 6. aydan sonra ek gıdaya başladığı tespit edilmiştir. Çocuklara verilen ilk gıda çeşidi ile çocuklarda obezite görülme olasılığı arasında istatistiksel bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Çalışma kapsamında değerlendirilen katılımcıların ek gıdaya geçiş süreci ile antropometrik ölçümler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu tez çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, çocukluk çağı obezitesi ile incelenen parametreler arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Sonraki dönemlerde çocukluk çağı obezitesini etkileyen diğer parametrelerin de ele alındığı geniş bir çalışma planlanmaktadır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY ...............................................................................................................i TEŞEKKÜR.........................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER.....................................................................................................................iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ............................................................................vii ŞEKİLLER DİZİNİ..............................................................................................................viii TABLOLAR DİZİNİ..............................................................................................................ix ÖZET....................................................................................................................................x ABSTRACT ........................................................................................................................xii 1. GİRİŞ..............................................................................................................................1 2. GENEL BİLGİLER...........................................................................................................3 2.1. Obezite........................................................................................................................ 3 2.1.1. Obezitenin Tanımı .................................................................................................... 3 2.1.2. Obezitenin Epidemiyolojisi.........................................................................................4 2.1.3. Obezite Değerlendirilmesinde Kullanılan Antropometrik Ölçümler ve Diğer Yöntemler............................................................................................................................5 2.1.3.1. Antropometrik Ölçümler..........................................................................................6 2.1.3.1.1. Çevre Ölçümleri ................................................................................................. 6 2.1.3.1.1.1. Bel Çevresi ......................................................................................................6 2.1.3.1.1.2. Bel/Kalça Çevresi Oranı...................................................................................7 2.1.3.1.1.3. Bel Çevresi/Boy Uzunluğu Oranı......................................................................7 2.1.3.1.1.4. Boyun Çevresi .................................................................................................7 2.1.3.1.1.5. Deri Kıvrım Kalınlığı .........................................................................................8 2.1.3.2. Beden Kitle İndeksi (BKİ)........................................................................................8 2.1.3.3. Biyoelektrik İmpedans Analizi (BİA)........................................................................8 2.1.3.4. Çift Enerjili X-Işığı Absorbsiyometri (DEXA) .......................................................... 9 2.1.3.5. Bilgisayarlı Tomografi, Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve Ultrason .....10 2.1.3.6. Toplam Vücut Potasyum Ölçümü, 40K..................................................................10 2.1.3.7. İnvivo-Nötron Analizi..............................................................................................11 2.1.4. Obezitenin Nedenleri................................................................................................11 2.1.4.1. Genetik Etmenler...................................................................................................12 2.1.4.2. Çevresel ve Sosyo-Ekonomik Etmenler................................................................12 2.1.4.3. Perinatal Etmenler ................................................................................................12 2.1.4.4. Uyku .....................................................................................................................13 2.1.4.5. Fiziksel Aktivite......................................................................................................14 2.1.4.6. Psikolojik Etmenler ...............................................................................................15 2.1.4.7. Anne Sütünün Alımı ..............................................................................................15 2.1.4.8. İlaçlar.....................................................................................................................16 2.1.5. Obezitenin Sağlık Üzerine Etkileri............................................................................16 2.1.6. Obezitenin Tedavisi .................................................................................................17 2.2. Anne Sütü ...................................................................................................................20 2.2.1. Anne Sütünün Üretim Evreleri .................................................................................21 2.2.1.1. Kolostrum (Ağız Sütü) ..........................................................................................21 2.2.1.2. Geçiş Sütü (Transizyonel) ....................................................................................22 2.2.1.3. Mature Süt (Olgun süt)..........................................................................................22 2.2.2. Anne Sütünün İçeriği ve Yararları ............................................................................23 2.2.3. Anne Sütü ve Obezite Arasındaki İlişki.....................................................................26 2.2.4. Anne Sütü Alım Süresi ile Obezite Arasındaki İlişki .................................................27 2.2.5. Ek Gıdalara Geçiş Süreci ile Obezite Arasındaki İlişki.............................................28 3. GEREÇ VE YÖNTEM....................................................................................................30 3.1. Araştırmanın Yeri ve Zamanı.......................................................................................30 3.2. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi..............................................................................30 3.3. Araştırmanın Değişkenleri...........................................................................................30 3.4. Araştırmanın Etik Boyutu............................................................................................31 3.5. Veri Toplama Araçları..................................................................................................31 3.5.1. Anket Formu.............................................................................................................31 3.5.2. Antropometrik Ölçümler............................................................................................32 3.5.3. Biyokimyasal Bulgular..............................................................................................32 3.6. Araştırma Verilerinin İstatistiksel Analizi......................................................................33 3.7. Araştırmanın Sınırlılıkları.............................................................................................33 4. BULGULAR ...................................................................................................................34 4.1. Çalışmada İncelenen Çocukların Özellikleri................................................................34 4.2. Çalışmada İncelenen Ebeveynlerin Özellikleri ...........................................................35 4.3. Çalışmada İncelenen Obez Çocukların Anne Sütü ve Formül Mama Alım Özellikleri36 4.4. Anne Sütü Alım Süresinin Farklı Parametreler Üzerine Etkisi ...................................38 4.5. Obez Çocukların Ek Gıda Tüketim Özellikleri ...........................................................39 4.6. Obez Çocukların Anne Sütü Alım Süresinin ve Ek Gıdaya Geçiş Sürecinin Antropometrik Ölçümler ile Kan Değerlerine Etkisi...........................................................42 5. TARTIŞMA ....................................................................................................................46 6. SONUÇ VE ÖNERİLER.................................................................................................52 KAYNAKLAR .....................................................................................................................54 EKLER ..............................................................................................................................67 Ek 1. Etik Kurul Kararı........................................................................................................67 Ek 2. Kurum İzni ................................................................................................................68 Ek 3. Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu........................................................................69 Ek 4. Çocuk Rıza Formu .................................................................................................. 71 Ek 5. Anket Formu .............................................................................................................73 BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................... 77 ÖZ GEÇMİŞ.......................................................................................................................78tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇocukluk çağı obezitesi, Anne sütü alım süresi, Ek gıdaya geçiş süreci, Metabolik parametrelertr_TR
dc.titleÇocukluk Çağı Obezitesinde Anne Sütü Alım Süresi ve Ek Gıdalara Geçiş Sürecinin Metabolik Parametreler İle İlişkisitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID0000-0002-9355-4664tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yüksek Lisans Tezi.pdf968.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.