Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4932
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMetin, Kubilay-
dc.contributor.authorSokhulu, Princess Sindiswa-
dc.date.accessioned2023-01-26T06:20:23Z-
dc.date.available2023-01-26T06:20:23Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-
dc.identifier.citationSokhulu, P.S. (2022). The effect of culture conditions on lipase production by Geobacillus thermodenitrificans HBB268. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4932-
dc.description.abstractMaterial and Methods: Lipase activity was assayed spectrophotometrically assay using pNPL (p-nitrophenyl laurate) as substrate. Results: In this study, HBB268 isolate, registered in Adnan Menderes University Biology Department Culture Stocks, was isolated from the hot water sources of Aydın province. HBB268 isolate, previously known to have lipolytic activity; is a thermophilic, gram-positive, rod-shaped bacterium. When the culture conditions of the HBB268 strain are optimized, the best lipase enzyme production is obtained from; 0,5% maltose as carbon source and 0,5% meat extract as nitrogen source. When HBB268 isolate was grown under optimum conditions, enzyme production started at the beginning of the logarithmic phase and reached its maximum in the stagnation phase (18-24th hour). It was determined that the lipase of Geobacillus thermodenitrificans HBB268 showed optimum activity at pH 8,00 and 55 °C. Conclusion: The obtained results of this study, will serve as a baseline for a further inquiry that includes the large-scale and affordable production of lipase by Geobacillus thermodenitrificans HBB268.tr_TR
dc.description.abstractAmaç: Geobacillus thermodenitrificans HBB268 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü kültür stoklarında kayıtlı HBB268 izolatı Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilmiştir. Önceden lipolitik aktiviteye sahip olduğu bilinen Geobacillus thermodenitrificans HBB268 izolatı; termofilik, fakültatif, gram-pozitif, çubuk şeklinde bir bakteridir. HBB268 suşunun kültür koşulları optimize edildiğinde en iyi enzim üretimi; karbon kaynağı olarak %0,5 maltoz, nitrojen kaynağı olarak %0,5 meat extract içeren besi ortamında pH 7,00 ve 55 °C koşulları olarak belirlenmiştir. HBB268 izolatı optimum koşullarda büyütüldüğünde, logaritmik fazın başlangıcında enzim üretimi başlamış ve durgunluk fazında (18-24 saat) maksimuma ulaşmıştır. Geobacillus thermodenitrificans HBB268'in lipaz enzimi pH 8,0 ve 55 °C'de optimum aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu tezden elde edilen sonuçlar Geobacillus thermodenitrificans HBB268 tarafından büyük ölçekli ve uygun fiyatlı lipaz üretimini içeren daha ileri bir araştırma için temel teşkil edecektir.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectEnzyme Characterization, Geobacillus, Lipase, Thermophilic Enzyme, Volume Activitytr_TR
dc.subjectEnzim Karakterizasyonu, Geobacillus, Lipaz, Termofilik Enzim, Volüm Aktivitetr_TR
dc.titleThe effect of culture conditions on lipase production by Geobacillus thermodenitrificans HBB268tr_TR
dc.title.alternativeGeobacillus thermodenitrificans HBB268'in lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
762274 PRINCESS SINDISWA SOKHULU.pdfPrincess Sindiswa Sokhulu Yüksek Lisans Tez Dosyası1.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.