Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4910
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCengiz, Özcan-
dc.contributor.authorÖztürk Aydın, Meltem-
dc.date.accessioned2023-01-09T13:04:43Z-
dc.date.available2023-01-09T13:04:43Z-
dc.date.issued2023-01-09-
dc.date.submitted2022-12-30-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4910-
dc.description.abstractÇalışmada 585 adet 5 günlük yaşta karışık cinsiyetteki Japon bıldırcın civcivi (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. 3x2 deneme düzeni oluşturulmuş olup yerleşim sıklığı (100 cm2/hayvan ve 200 cm2/hayvan) ve bitkisel ekstrakt karışımının (0, 100 ve 200 mg/kg) etkileri incelenmiştir. Etlik bıldırcın civcivi büyütme (% 24 HP ve 2900 kcal/kg ME) ve geliştirme (% 22 HP ve 2900 kcal/kg ME) rasyonları hayvanların tüketimine ad libitum olarak sunulmuştur. Araştırmada performans verileri canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenirken Denemenin 35. gününde kesim işlemi uygulanarak alınan örneklerde et kalitesi, karkas verimi ve oksidatif stres parametreleri (MDA, SOD, kortikosteron, H/L oranı) incelenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractMaterial and Methods: A total of 585 5-day-old mixed-sex Japanese quail chicks (Coturnix coturnix japonica) were used. A 3x2 experimental design was implemented, and the effects of stocking density (100 cm2 /animal and 200 cm2 /animal) and the herbal extract (0, 100 and 200 mg/kg) were examined by creating 5 replicates in 6 different experimental groups. Quail chick starter (24% CP and 2900 kcal/kg ME) and grower (22% CP and 2900 kcal/kg ME) rations were given to birds as ad libitum. The performance data were determined on a weekly basis, such as body weight (BW), body weight gain (BWG), feed consumption (FC) and feed conversion ratio (FCR), while meat quality, carcass yield and oxidative stress parameters (MDA, SOD, corticosterone, H/L ratio) were determined from samples taken by slaughtering on the 35th day of the experiment. Results: High stocking density (HSD), decreased BW on day 14 (64.15 vs 62.41 g; P<0.027), day 21 (111.02 vs 107.84 g; P<0.018) weighings. Decrease in FC was occured between days 14-21 (104.39 vs 99.17 g; P<0.006), 28-35 (165.9 vs 145.83 g; P<0.002), and depression in FCR at days 21-28 (2.19 vs 2.55 g; P<0.031), 28-35 (2.29 vs 3.29 g; P<0.002) and 14-35 (2.10 and 2.64 g; P<0.001) was measured. Conclusion: HSD increased the cooking loss significantly (P<0.003); while herbal extract additive increased (P<0.031) only the meat color L* value and had no effect on other parameters.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ………………………………………………........v RESİMLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT…………………………………………………………………………………...ix 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………….........3 2.1. Bıldırcın Yetiştiriciliği 3 2.2. Bitkisel Ekstraktlar 4 2.2.1. Bitkisel Ekstraktların Kimyasal Özellikleri 4 2.2.2. Bitkisel Ekstraktların Etki Şekli 6 2.2.3. Bitkisel Ekstraktların Bıldırcın Rasyonlarında Kullanımı 7 2.2.4. Bitkisel Ekstraktların Etlik Piliç Rasyonlarında Kullanımı 10 2.3. Kanatlı Yetiştiriciliğinde Yerleşim Sıklığı 12 2.3.1. Bıldırcınlarda Yerleşim Sıklığı ile İlgili Yapılan Çalışmalar 14 2.3.2. Etlik Piliçlerde Yerleşim Sıklığı ile İlgili Yapılan Çalışmalar………………................16 3. GEREÇ VE YÖNTEM 19 3.1. Gereç 19 3.1.1. Hayvan Gereci 19 3.1.2. Yem Gereci 19 3.2. Yöntem 20 3.2.1. Deneme Deseni ve Süresi 20 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı 21 3.2.3. Rasyonların Hazırlanması 22 3.2.4. Canlı Ağırlık ve Ağırlık Artışlarının Belirlenmesi 23 3.2.5. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi………………………..23 3.2.6. Kesim İşlemi ve Karkas Ağırlığı ile Randımanının Belirlenmesi 23 3.2.7. Et Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi 24 3.2.8. Kan Parametrelerinin Belirlenmesi 24 3.3. İstatistik Analizler 25 4. BULGULAR 26 4.1. Canlı Ağırlık 26 4.2. Canlı Ağırlık Artışı 26 4.3. Yem Tüketimi 29 3.4. Yemden Yararlanma Oranı 29 4.5. Karkas Özellikleri 32 4.6. Serum MDA, SOD ve Kortikosteron Değerleri 34 4.7. Kan Heterofil/Lenfosit (H/L) Oranı 35 5. TARTIŞMA 37 5.1. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışı 37 5.2. Yem Tüketimi ve Yemden Yaralanma Oranı 39 5.3. Sıcak Karkas Ağırlığı ve Karkas Randımanı 42 5.4. Et Kalitesi Parametreleri (pH Değeri, Karkas Et Renk Değerleri, Pişirme Kaybı) 43 5.5. Serum MDA, SOD ve Kortikosteron Değerleri 45 5.6. Heterofil/ Lenfosit (H/L) Oranı 46 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 48 KAYNAKLAR 50 EKLER………………………………………………………………………………………..59 Ek 1. Etik Kurul Raporu……………………………………………………………………...59 BİLİMSEL ETİK BEYANI 60 ÖZ GEÇMİŞ 61tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBıldırcın, bitkisel ekstrakt, yerleşim sıklığıtr_TR
dc.subjectHerbal extract, stocking density, quailtr_TR
dc.titleFarklı yerleşim sıklığında yetiştirilen bıldırcınların rasyonlarına bitkisel ekstrakt karışımı katılmasının performans, et kalitesi ve bazı oksidatif stres parametreleri üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeThe effect of adding herbal extract blend to the rations of quails at different stocking density on performance, meat quality and some oxidative stress parameterstr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorID0000-0002-0813-5693tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesitr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
meltem öztürk aydın pdf tez.pdfMeltem Öztürk Aydın Doktora Tez Dosyası3.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.