Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4910
Title: Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen bıldırcınların rasyonlarına bitkisel ekstrakt karışımı katılmasının performans, et kalitesi ve bazı oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi
Other Titles: The effect of adding herbal extract blend to the rations of quails at different stocking density on performance, meat quality and some oxidative stress parameters
Authors: Cengiz, Özcan
Öztürk Aydın, Meltem
0000-0002-0813-5693
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi
Keywords: Bıldırcın, bitkisel ekstrakt, yerleşim sıklığı
Herbal extract, stocking density, quail
Issue Date: 9-Jan-2023
Abstract: Çalışmada 585 adet 5 günlük yaşta karışık cinsiyetteki Japon bıldırcın civcivi (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. 3x2 deneme düzeni oluşturulmuş olup yerleşim sıklığı (100 cm2/hayvan ve 200 cm2/hayvan) ve bitkisel ekstrakt karışımının (0, 100 ve 200 mg/kg) etkileri incelenmiştir. Etlik bıldırcın civcivi büyütme (% 24 HP ve 2900 kcal/kg ME) ve geliştirme (% 22 HP ve 2900 kcal/kg ME) rasyonları hayvanların tüketimine ad libitum olarak sunulmuştur. Araştırmada performans verileri canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenirken Denemenin 35. gününde kesim işlemi uygulanarak alınan örneklerde et kalitesi, karkas verimi ve oksidatif stres parametreleri (MDA, SOD, kortikosteron, H/L oranı) incelenmiştir.
Material and Methods: A total of 585 5-day-old mixed-sex Japanese quail chicks (Coturnix coturnix japonica) were used. A 3x2 experimental design was implemented, and the effects of stocking density (100 cm2 /animal and 200 cm2 /animal) and the herbal extract (0, 100 and 200 mg/kg) were examined by creating 5 replicates in 6 different experimental groups. Quail chick starter (24% CP and 2900 kcal/kg ME) and grower (22% CP and 2900 kcal/kg ME) rations were given to birds as ad libitum. The performance data were determined on a weekly basis, such as body weight (BW), body weight gain (BWG), feed consumption (FC) and feed conversion ratio (FCR), while meat quality, carcass yield and oxidative stress parameters (MDA, SOD, corticosterone, H/L ratio) were determined from samples taken by slaughtering on the 35th day of the experiment. Results: High stocking density (HSD), decreased BW on day 14 (64.15 vs 62.41 g; P<0.027), day 21 (111.02 vs 107.84 g; P<0.018) weighings. Decrease in FC was occured between days 14-21 (104.39 vs 99.17 g; P<0.006), 28-35 (165.9 vs 145.83 g; P<0.002), and depression in FCR at days 21-28 (2.19 vs 2.55 g; P<0.031), 28-35 (2.29 vs 3.29 g; P<0.002) and 14-35 (2.10 and 2.64 g; P<0.001) was measured. Conclusion: HSD increased the cooking loss significantly (P<0.003); while herbal extract additive increased (P<0.031) only the meat color L* value and had no effect on other parameters.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4910
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
meltem öztürk aydın pdf tez.pdfMeltem Öztürk Aydın Doktora Tez Dosyası3.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.