Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/4876
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Öğüt, Serdal | - |
dc.contributor.author | Arlı, Deniz | - |
dc.date.accessioned | 2022-12-27T10:55:41Z | - |
dc.date.available | 2022-12-27T10:55:41Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.date.submitted | 2022-10-26 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/4876 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı; e-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeylerini tespit etmektir. Araştırmaya toplam 90 e-sporcu katılım göstermiştir. Veriler; kişisel veri formu ve sporcu beslenmesi bilgi ölçeği (SBBÖ) ile toplanmış ve değerlendirilirmiştir. Çalışmaya katılanların tamamı erkeklerden oluşmaktadır. Yaş ortalaması ise 21,8 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %98,9’unun beslenme bilgi düzeyinin zayıf olduğu, %1,1’inin ise ortalama düzeyde olduğu tespit edilmiştir. E-sporcuların, ortalama sporcu beslenme bilgi ölçeği skorları ise 24,88’dir. E-sporcuların BKİ değerleri ortalama olarak 25,56±0,8 kg/m2 olarak tespit edildi. E-sporcular, günlük olarak bilgisayar başında oyun oynayarak 6,5±0,42 geçirmektedirler. E-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeyleri ile oynadıkları lig arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu veriler ışığında e-sporcuların, beslenme bilgi düzeyleri zayıftır ve BKİ değerleri onların kilolu olduklarını göstermektedir. Hem performanslarının azami düzeye çıkabilmesi hem de beslenme kaynaklı hastalıklardan korunabilmeleri için beslenme bilgi düzeylerinin yükseltilmesi gerekmektedir. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | 1. GİRİŞ .................................................................................................................................. 1 1.1. Problemin Tanımı ve Önemi ........................................................................................ 1 1.2. Araştırmanın Amacı ..................................................................................................... 2 1.3. Araştırmanın Soruları .................................................................................................. 2 2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 3 2.1. E-spor Oyunlarının Tanımı .......................................................................................... 3 2.1.1. FPS Oyunları ........................................................................................................ 4 2.1.2. MOBA Oyunları ................................................................................................... 4 2.1.3. RTS Oyunları ........................................................................................................ 5 2.1.4. Fighter (Dövüş) Oyunları ..................................................................................... 5 2.1.5. Spor Oyunları ....................................................................................................... 5 2.1.6. MMORPG Oyunları ............................................................................................. 6 2.2. Beslenme Tanımı ......................................................................................................... 6 2.2.1. Besin ve Besin Ögesi ............................................................................................ 6 2.2.2. Karbonhidratlar ..................................................................................................... 6 2.2.3. Proteinler .............................................................................................................. 7 2.2.4. Yağlar ................................................................................................................... 7 2.2.5. Vitaminler ve Mineraller ...................................................................................... 7 2.2.5.1. Vitaminler...................................................................................................... 7 2.2.5.1.1. A Vitamini ............................................................................................... 10 2.2.5.1.2. D Vitamini ............................................................................................... 10 2.2.5.1.3. E Vitamini ............................................................................................... 11 2.2.5.1.4. K Vitamini ............................................................................................... 12 2.2.5.1.5. B1 Vitamini (Tiamin) .............................................................................. 13 2.2.5.1.6. B2 Vitamini (Riboflavin) ......................................................................... 13 2.2.5.1.7. B3 Vitamini (Niasin) ................................................................................ 14 2.2.5.1.8. B5 Vitamini (Pantotenik Asit).................................................................. 14 v 2.2.5.1.9. B6 Vitamini .............................................................................................. 14 2.2.5.1.10. B12 Vitamini ........................................................................................... 15 2.2.5.1.11. C Vitamini ............................................................................................. 15 2.2.5.1.12. Biotin ..................................................................................................... 16 2.2.5.1.13. Folat ....................................................................................................... 16 2.2.5.2. Mineraller .................................................................................................... 17 2.2.5.2.1. Kalsiyum ................................................................................................. 19 2.2.5.2.2. Fosfor ...................................................................................................... 20 2.2.5.2.3. Sodyum, potasyum ve klor ...................................................................... 21 2.2.5.2.4. Magnezyum ............................................................................................. 22 2.2.5.2.5. Demir ....................................................................................................... 22 2.2.5.2.6. İyot .......................................................................................................... 23 2.2.5.2.7. Çinko ....................................................................................................... 24 2.2.5.2.8. Flor .......................................................................................................... 24 2.2.5.2.9. Bakır ........................................................................................................ 24 2.2.5.2.10. Krom...................................................................................................... 25 2.2.5.2.11. Selenyum ............................................................................................... 25 2.2.6. Su ve İçecekler.................................................................................................... 25 2.2.7. Besin Grupları .................................................................................................... 26 2.2.7.1. Süt ve Süt Ürünleri ...................................................................................... 26 2.2.7.2. Et ve Et Ürünleri ......................................................................................... 27 2.2.7.3. Taze Sebze ve Meyveler ............................................................................. 29 2.2.7.4. Ekmek ve Tahıllar ....................................................................................... 30 2.2.7.5. Yağlar .......................................................................................................... 31 2.2.7.6. Şekerler........................................................................................................ 32 2.3. Sporcu Beslenmesi ..................................................................................................... 32 2.3.1. Çocuk ve Ergenlerde Sporcu Beslenmesi ........................................................... 32 vi 2.3.2. Yetişkinlerde Sporcu Beslenmesi ....................................................................... 33 3. GEREÇ VE YÖNTEM ..................................................................................................... 36 3.1. Araştırmanın Şekli ..................................................................................................... 36 3.2. Araştırmanın Yapıldığı Yer ....................................................................................... 36 3.3. Araştırmanın Zamanı ................................................................................................. 36 3.4. Araştırmanın Evren ve Örneklemi ............................................................................. 36 3.5. Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler ............................................................................. 37 3.5.1. Bağımlı Değişkenler ........................................................................................... 37 3.5.2. Bağımsız Değişkenler ......................................................................................... 37 3.6. Araştırmaya Alınmama ve Araştırmadan Dışlanma Kriterleri .................................. 37 3.6.1. Araştırmaya Alınma Kriterleri............................................................................ 37 3.6.2. Araştırmadan Dışlanma Kriterleri ...................................................................... 37 3.7. Veri Toplama Araçları ............................................................................................... 37 3.7.1. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ) ........................................................... 37 3.7.2. Kişisel Bilgi Formu ............................................................................................ 38 3.8. Verilerin Toplanması ................................................................................................. 38 3.9. Verilerin Değerlendirilmesi ve İstatistiksel Yöntemler ............................................. 38 3.10. Araştırmanın Etik Yönü ......................................................................................... 38 3.11. Araştırmanın Sınırlılıkları ...................................................................................... 38 4. BULGULAR ..................................................................................................................... 39 4.1. E-sporculara İlişkin Tanıtıcı Bulgular ....................................................................... 39 4.2. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği Bulguları ................................................................ 39 4.2.1. Genel Bulgular .................................................................................................... 39 4.2.2. Alt Başlıklar ........................................................................................................ 40 4.2.3. Antropometrik Ölçümleri ................................................................................... 60 4.3. Günlük Olarak Oyun Oynayarak Geçirilen Ortalama Süre ....................................... 60 5. TARTIŞMA ...................................................................................................................... 61 5.1. E-sporcuların Demografik Özelliklerinin İncelenmesi .............................................. 61 vii 5.2. E-sporcuların Antropometrik Ölçümlerinin İncelenmesi .......................................... 61 5.3. E-sporcuların Sporcu Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi ............................. 62 6. SONUÇ VE ÖNERİLER .................................................................................................. 66 6.1. Sonuçlar ..................................................................................................................... 66 6.2. Öneriler ...................................................................................................................... 66 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | E-sporcu | tr_TR |
dc.subject | E-spor | tr_TR |
dc.title | E-sporcuların Beslenme Bilgi Düzeyleri: Bir Beslenme Araştırma Anketi | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Dİyetetik | tr_TR |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TEZ ÇIKTI SON.pdf | Deniz Arlı Yüksek Lisans Tez Dosyası | 1.79 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.