Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4859
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGöksoy, Ergün Ömer-
dc.contributor.authorCan, Ebru-
dc.date.accessioned2022-11-07T11:35:22Z-
dc.date.available2022-11-07T11:35:22Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-08-12-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4859-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada daha önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi anabilim dalı laboratuvarlarında yapılan peynirler üzerinde S. aureus varlığının araştırıldığı çalışmalardan izole edilen saha izolatlarının enterotoksin (A-E) oluşturma yetilerinin ELISA yöntemi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S. aureus izolatlarının SE oluşturma yetenekleri RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kitleri ile araştırılmıştır. Çalışmada daha öncesinde izole edilip - 18℃’de dondurulan S. aureus saha izolatları, Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) içerisinde çözüldü ve Tryptic Soy Agar’a (M1968, HIMEDIA) pasajlandı. Pasajlanan izolatlar Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA) ilave edilmiş Baird Parker Agar’da (M043, HIMEDIA) saflaştırıldı. ELISA testi üretici firmanın test yapım kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlandı. Bulgular: Aydın ilinde farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan tulum peynirlerinden elde edilen 24 izolattan 8’inin (%33,3) klasik enterotoksinlerden en az birini üretme yeteneğine sahip olduğu ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma gıdalarda toksin oluşturarak intoksikasyonlara neden olan S. aureus’un tulum peynirleri yoluyla halk sağlığı açısından riskler oluşturabileceği gerçeğini ortaya çıkartmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT ix 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Peynir 4 2.1.1. Peynir’in Tarihçesi 4 2.1.2. Süt ve Peynir Üretimi 5 2.2. Staphylococcus aureus 8 2.2.1. Staphylococcus aureus’un Virulens Faktörleri 9 2.2.1.1. Kapsül 12 2.2.1.2. Hücre Duvarı 13 2.2.1.3. Yüzey Proteinleri 13 2.2.1.4. Enzimler ve Toksinler 14 2.2.1.5. Stafilokokal Enterotoksinler 15 2.2.2. Staphylococcus aureus’un Çoğalmasına ve Enterotoksin Oluşumuna Etki Eden Faktörler 17 2.2.3. Enterotoksin Tespit Etme Yöntemleri 18 2.2.4. Peynir Üretiminde Mikroorganizmaların Kontaminasyon Kaynakları 18 2.2.5. Peynir Üretiminde Hijyen ve HACCP Uygulamaları 21 3. GEREÇ VE YÖNTEM 23 3.1. Gereç 23 3.1.1. Örneklerin Alınması 23 3.2. Yöntem 23 3.2.1. S.aureus’un Kültürel Yöntemler ile İzolasyon ve İdentifikasyonu 24 3.2.1.1. Baird Parker Agar’da (BPA) Gelişim 24 3.2.1.2. ELISA Tekniği ile Toksin Üretiminin Tespiti 24 4. BULGULAR 27 4.1. S. aureus’un Analiz Sonuçları 27 5. TARTIŞMA 31 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 34 KAYNAKLAR 35 BİLİMSEL ETİK BEYANI 44 ÖZ GEÇMİŞ 45tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectELISA, Enterotoksin, Staphylococcus aureus, Tulum peyniritr_TR
dc.titleTulum Peynirlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus İzolatlarında Klasik Stafilokokal Enterotoksin Üretme Yeteneklerinin Elisa Yöntemiyle Belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination Of The Classical Stpahylococcal Enterotoxin (A-E) Production Abilities Of Staphylococcus Aureus Isolates Isolated From Tulum Cheese Samples By Using Elisa Techniquetr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sağlık YL Ebru Can 08.10.docxEbru Can Yüksek Lisans Tez Dosyası993.88 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.