Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4859
Title: Tulum Peynirlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus İzolatlarında Klasik Stafilokokal Enterotoksin Üretme Yeteneklerinin Elisa Yöntemiyle Belirlenmesi
Other Titles: Determination Of The Classical Stpahylococcal Enterotoxin (A-E) Production Abilities Of Staphylococcus Aureus Isolates Isolated From Tulum Cheese Samples By Using Elisa Technique
Authors: Göksoy, Ergün Ömer
Can, Ebru
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Keywords: ELISA, Enterotoksin, Staphylococcus aureus, Tulum peyniri
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Amaç: Bu çalışmada daha önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi anabilim dalı laboratuvarlarında yapılan peynirler üzerinde S. aureus varlığının araştırıldığı çalışmalardan izole edilen saha izolatlarının enterotoksin (A-E) oluşturma yetilerinin ELISA yöntemi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S. aureus izolatlarının SE oluşturma yetenekleri RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kitleri ile araştırılmıştır. Çalışmada daha öncesinde izole edilip - 18℃’de dondurulan S. aureus saha izolatları, Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) içerisinde çözüldü ve Tryptic Soy Agar’a (M1968, HIMEDIA) pasajlandı. Pasajlanan izolatlar Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA) ilave edilmiş Baird Parker Agar’da (M043, HIMEDIA) saflaştırıldı. ELISA testi üretici firmanın test yapım kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlandı. Bulgular: Aydın ilinde farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan tulum peynirlerinden elde edilen 24 izolattan 8’inin (%33,3) klasik enterotoksinlerden en az birini üretme yeteneğine sahip olduğu ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma gıdalarda toksin oluşturarak intoksikasyonlara neden olan S. aureus’un tulum peynirleri yoluyla halk sağlığı açısından riskler oluşturabileceği gerçeğini ortaya çıkartmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4859
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sağlık YL Ebru Can 08.10.docxEbru Can Yüksek Lisans Tez Dosyası993.88 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.