Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4858
Title: Aydın il merkezinde çalışan ebelerin örgütsel bağlılığı ile örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişki
Other Titles: Correlations between the organizational commitment and the organizational silence of the midwives working in the city centre of Aydin
Authors: Çoban, Ayden
Karabulut, Büşra
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Yüksek Lisans Programı
Keywords: Bağlılık, Ebe, Örgüt, Sessizlik
Commitment, Midwife, Organizational, Silence
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Karabulut, B. (2022). Aydın il merkezinde çalışan ebelerin örgütsel bağlılığı ile örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişki. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü: Aydın.
Abstract: Amaç: Bu araştırma Aydın il merkezinde çalışan ebelerin örgütsel bağlılığı ile örgütsel sessizlik nedenleri arasındeki ilişkiyi incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ocak 2020 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında, Aydın il merkezinde 3 hastane ve 33 aile sağlığı merkezinde çalışmakta olan 221 ebe ile gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan; Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Nedenleri Anketi’nden oluşan soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS paket programı versiyon 25.0 kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Pearson ki-kare testi, Mann Whitney Utesti, Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan tüm ebelerin ortalama yaşları 39,81 ± 8,05 (23-59) yıl, %68,8’i lisans mezunu, %76’sı evli, %76,9’u çocuk sahibi, %90,5’i çekirdek aile tipine sahip, %79,2’i eşi ve/veya çocuklarıyla yaşıyor, %51,6’sının geliri giderinden az ve %88,2’si herhangi bir mesleki dernek üyesi değildir. Araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalaması 123,82±30,15 ile orta düzeyde olarak belirlendi. Ebelerde çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu, gelir durumu algısı, çalıştığı konum ve çalıştığı birimi tercih etme durumunun örgütsel bağlılık puan ortalamasını etkilediği bulundu. Ebelerin örgütsel sessizlik nedenleri anketi puan ortalamaları da 87,51±31,06 puan ile orta seviyede belirlendi. Ebelerde gelir durumu algısı, çalıştığı konum, çalıştığı birimi tercih etme durumu ve mesleği isteyerek seçme değişkenlerinin örgütsel sessizlik nedenlerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görüldü. Ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalamaları ile örgütsel sessizlik nedenleri anketi toplam puan ortalamaları arasında ilişki olmadığı (p>0,05) fakat bu ölçeklerin bazı alt boyutları arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılıklarının ve sahip oldukları bazı örgütsel sessizlik nedenlerinin orta seviyede olduğu bulundu. Ebelerin örgütsel bağlılıkları ile örgütsel sessizlik nedenleri alt boyutları arasında zayıf ilişki olduğu saptandı. Örgütsel bağlılık düzeyini arttırmak ve örgütsel sessizlik nedenlerini ortadan kaldırmak için bunları etkileyen faktörlerin dikkate alınarak ebelerin desteklenmesi önerildi.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4858
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BüşraKarabulutYLTez.pdfBüşra Karabulut Yüksek Lisans Tez Dosyası2.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.