Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4803
Title: İşletmelerde Muhasebe Bilgi Sistemi ve kurumsal yönetim anlayışı arasındaki ilişki: Aydın Organize Sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
Other Titles: The relationship between Accounting Information System and corporate governance approach in businesses: A research on Aydın Organized Industrial businesses
Authors: Köroğlu, Çağrı
Güzel, Canan
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı
Keywords: Bilgi Sistemi, Bilgi, Kurumsal Yönetim Anlayışı, Muhasebe Bilgi Sistemi, Muhasebe
Accounting Information System, Accounting, Corporate Governance Understanding, Information System, Information
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Citation: Güzel, C. (2022). İşletmelerde Muhasebe Bilgi Sistemi ve kurumsal yönetim anlayışı arasındaki ilişki: Aydın Organize Sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü: Aydın.
Abstract: Günümüz iş yaşantısındaki rekabet, küresel gelişmelerin hız kazanmasıyla birlikte iyice artış göstermiştir. Varlık yapısını korumak ve uzun vade de faaliyetlerini sürdürmek ve söz konusu yoğun rekabet ortamında başarı sağlamak isteyen işletmeler, ellerindeki kaynakları en aktif ve kazançlı bir biçimde kullanmaya gayret gösterirler. İşletmelerin sahip olduğu en önemli kaynak ise bilgidir. Bilgi, işletmelerin stratejik güç unsurudur. Bilgiyi bir sistem gibi görüp kabul edersek, bu bilgi sisteminin en önemli unsurunu muhasebe oluşturacaktır. Küresel ekonomideki yaşanan gelişmelerin son zamanlarda artış göstermesi muhasebenin eski işlevini farklı bir boyuta taşımıştır. Bu gelişmeler, muhasebeyi işletmenin olası ihtiyaçlarını önceden saptanmasına, geleceği ile alakalı plan ve strateji geliştirilmesine olanak tanıyacak kıymetli bir öğe haline dönüştürmüştür. İşletmelerin yönetim yapısında bazı önemli değişimlerin yaşanmasına neden olan, hem işletmedeki uygulama ve düzenlemeleri hem de işletme ile alakadar olan kişiler ve gruplar arasındaki ilişkileri etki eden kurumsal yönetim anlayışı, tüm bu özellikleri kendisinde barındıran bir bilgi sisteminden kuvvet alır. Bu yüzden bilgi sistemlerinden muhasebe ve kurumsal yönetim arasında sürekli bir bağlantı hali söz konusudur. Bu tez araştırmasının amacı, işletmelerdeki bilgi sistemlerinden biri olan muhasebe bilgi sistemi ile kurumsal yönetim yaklaşımının işletmelerde ne kadar değerli ve önemli olduğunu açıklamak, aralarında var olduğu düşünülen ilişkiyi istatistiki olarak ortaya koymak ve ulaşılan sonuçları değerlendirmektir. Bu yüzden Aydın Organize Sanayi işletmeleri üzerine deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiş ve işletme muhasebe bilgi sistemi ve ilkeleri ile kurumsal yönetim anlayış ve ilkeleri arasındaki söz konusu ilişki araştırılmıştır. Aydın Organize Sanayi işletmeleri üzerine gerçekleştirilen çalışmada katılımcılara, demografik özellikleri ortaya koyacak sorularla birlikte muhasebe bilgi sistemi ve kurumsal yönetim anlayışı ile akalı 30 maddelik soru formatıyla 5'li likert ölçeğine göre tertiplenmiş olan bir anket formu uygulanmıştır. Çalışma sırasında ulaşılan veriler ise SPSS 24 istatistiki paket programı yardımıyla analizi ve yorumlanması yapılmıştır. Verilerin analizi sırasında frekans analizi, Skewness-Kurtosis analizi, tanımlayıcı istatistikler ve ilgileşim analizlerinden Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Muhasebe bilgi sistemi ve ilkeleri ile kurumsal yönetim anlayış ve ilkeleri arasında güçlü, olumlu yönde, anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna Pearson Korelasyon analizi yardımıyla ulaşılmıştır. Muhasebe bilgi sistemi ile kurumsal yönetim anlayışı arasındaki ilişkinin elverişli kullanımının işletmenin sürdürülebilirlik hedefine önemli ölçüde hizmet ettiği çalışma sırasında görülmüştür.
Competition in today's business life has increased considerably as global developments accelerate. Businesses that want to maintain the asset structure and continue their long-term operations and achieve success in this intense competitive environment strive to use their resources in the most efficient and efficient way. The most important resource that businesses have is knowledge. Knowledge is the strategic power element of businesses. If we accept information as a system, it will create the most important element of the information system. Recent improvements in the global economy have taken the old function of accounting to a different dimension. These developments have transformed accounting into an important element that allows the business to identify its potential needs in advance and develop plans and strategies relevant to its future. Corporate governance is empowered by an information system that incorporates all of these features, which causes a number of significant changes in the management of businesses, affecting both the implementation and regulation of the business and the relationships between individuals and groups relevant to the business. This is why there is a constant interaction between accounting and corporate governance from information systems. The purpose of this thesis research is to explain how valuable and important the accounting information system and corporate governance approach, one of the information systems in businesses, is to statistically assess the relationship that is thought to exist between them and assess the results reached. Therefore, an experimental study of the enterprises of Aydın Organised Industries was conducted and the relationship between the business accounting information system and its principles and corporate governance understanding and principles was explored. The study on Aydın Organised Industry enterprises provided participants with questions that will reveal demographics as well as an accounting information system and corporate governance mentality as well as a survey form that was prepared in accordance with the 5 "li liquert scale of 30 item. The data obtained during the study were interpreted by analyzing SPSS 24 with the help of statistical package program. Frequency analysis, Skewness-Kurtosis analysis, identifying statistics, and Pearson Correlation analysis from interest analyses were used during analysis of the data. The conclusion that there is a strong, positive-faceted, meaningful relationship between the accounting information system and principles and corporate governance understanding and principles was reached with the help of Pearson Correlation analysis. It was seen during the study that conducive use of this relationship between the accounting information system and corporate governance understanding served the business' sustainability goal in a significant way.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4803
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
717264 CANAN GÜZEL.pdfCanan Güzel Yüksek Lisans Tez Dosyası1.65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.