Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4784
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaya Bilecenoğlu, Duygu
dc.contributor.authorTunay, Fatma Nur
dc.date.accessioned2022-09-29T12:47:03Z
dc.date.available2022-09-29T12:47:03Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-07-28
dc.identifier.citationTunay F N. (2022). Tip 2 Diyabetli Kadınların Beslenme Okuryazarlık Düzeyi Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Iğdır İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4784
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı tip 2 diyabetli kadınlarda beslenme okuryazarlığı (BOY) düzeyini tespit etmek ve beslenme okuryazarlığını etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Analitik kesitsel tipte planlanan çalışma, Aralık 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında Iğdır Devlet Hastanesi’nde 200 tip 2 diyabetli kadın üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Besin Tüketim Sıklığı Formu, Beslenme Okuryazarlığı Ölçek Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak, besin tüketim sıklığına dair veriler ise BeBiS 9.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bireylerin %59,5’inin “iyi/yeterli” BOY düzeyine sahip olduğu, “yetersiz” BOY düzeyine sahip bireyin olmadığı bulunmuştur. BOY ölçek puan ortalamaları ile bireylerin yaşı arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu bulunmuştur (p<0,001). Bireyler eğitim düzeyine, medeni duruma ve çalışma durumuna göre BOY ölçek toplam puan ortalamaları, genel beslenme bilgisi, okuduğunu anlama, gıda etiketi ve sayısal okuryazarlık alt boyut puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Bireylerin günde en az bir ara öğün yapma durumları, beslenme ile ilgili bilgilere ulaşmada en güvenilir kaynak olarak diyetisyeni görme durumları ve tip 2 diyabet için düzenli kontrole gitme durumlarına göre BOY düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). BOY ölçek toplam puan ortalamalarının, bireylerin aldığı günlük yağ (g) ve protein (g) miktarı ile pozitif yönde anlamlı çok zayıf bir ilişkisinin olduğu görülürken karbonhidrat (%) oranı ile negatif yönde anlamlı çok zayıf bir ilişkisinin olduğu görülmüştür (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve besin tüketim durumlarına göre beslenme okuryazarlığı düzeylerinde farklılıktr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Diyabete Genel Bakış 3 2.1.1. Diyabet Risk Faktörleri 4 2.1.2. Diyabet Komplikasyonları 5 2.1.2.1. Diyabetin Akut Komplikasyonları 5 2.1.2.2.Diyabetin Kronik Komplikasyonları 5 2.1.3. Diyabette Tanı 6 2.1.3.1. Tanı Kriterleri 6 2.2. Diyabet Tedavisi ve Diyabetten Korunmama 6 2.2.1. Yaşam Tarzı Değişimi ve Egzersiz 7 2.2.2. Tıbbi Beslenme Tedavisi 7 2.3. Diyabette Öz Yönetim Eğitimi 8 2.4. Sağlık Okuryazarlığı 8 2.5. Beslenme Okuryazarlığı (BOY) 9 2.5.1. Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Araçları 10 2.5.2. Beslenme Okuryazarlığını Etkileyen Faktörler 11 2.5.3. Beslenme Okuryazarlığı ve Diyabet 12 3. GEREÇ VE YÖNTEM 13 3.1 Araştırmanın Türü,Yeri ve Zamanı 13 3.2. Araştırmanın Evreni ve Örneklem 13 3.2.1. Araştırmaya Alınma Kriterleri 13 3.2.2. Araştırmaya Alınmama Kriterleri 14 3.3. Veri Toplama Araçları 14 3.3.1. Kişisel Bilgi Formu 14 3.3.2. Besin Tüketim Sıklığı Formu 15 3.3.3. Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı 15 3.4. Verilerin Toplanması 16 3.4.1. Biyokimyasal Bulgular 17 3.4.2. Antropometrik Ölçümler 17 3.5. Verilerin Analizi 19 3.6. Araştırmanın Değişkenleri 19 3.7. Araştırmanın Sınırlılıkları 20 3.8. Etik Konular 20 4. BULGULAR 21 4.1. Bireylerin Genel Özelliklerine Ait Bulgular 21 4.1.1. Bireylerin Sosyo-Demografik Özelliklerine Ait Bulgular 21 4.1.2. Bireylerin Genel Sağlık Bilgilerine Ait Bulgular 22 4.1.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine Ait Bulgular 24 4.1.4. Bireylerin Biyokimyasal Verilerine Ait Bulgular 25 4.2. Bireylerin Besin Tüketim Durumlarına Ait Bulgular 26 4.2.1. Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarına Ait Bulgular 26 4.2.2. Bireylerin Besin Tüketim Sıklığına Ait Bulgular 28 4.3. Bireylerin Beslenme Okuryazarlık Düzeyine Ait Bulgular 30 4.3.1. Bireylerin Beslenme Okuryazarlık Düzeyi 30 4.3.2. Bireylerin Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre Beslenme Okuryazarlığına Ait Bulgular 31 4.3.3. Bireylerin Beslenme Okuryazarlığı Düzeylerine Göre Genel Sağlık Bilgilerine Ait Bulgular 35 4.3.4. Bireylerin Biyokimyasal Bulgularına Göre Beslenme Okuryazarlığı Düzeylerine Ait Bulgular 38 4.3.5. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine Ait Bulgular 38 4.3.6. Bireylerin Beslenme Okuryazarlığı Düzeylerine Göre Beslenme Alışkanlıklarına Ait Bulgular 39 4.3.7. Bireylerin Besin Tüketim Sıklığı Verileri ile Hesaplanan Günlük Enerji ve Makro Besin Öğeleri ile Beslenme Okuryazarlığı Ölçek Toplam Puanı ve Alt Boyut Puanları Arasındaki İlişkiye Ait Bulgular 43 4.3.8. Bireylerin Beslenme Okuryazarlığı Ölçek Puanları ile Yaş ve Tip 2 Diyabet Süreleri Arasındaki İlişkiye Ait Bulgular 45 5. TARTIŞMA 46 5.1. Genel Bilgilerinin Değerlendirilmesi 46 5.2. Beslenme Alışkanlıkları ve Besin Tüketim Durumunun Değerlendirilmesi 48 5.3. Beslenme Okuryazarlığının Değerlendirilmesi 52 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 64 KAYNAKLAR 68 EKLER 84 Ek 1. Kişisel Bilgi Formu 84 Ek 2. Besin Tüketim Sıklığı Formu 88 Ek 3. Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı 93 Ek 4. YBOYDA Kullanım İzni 101 Ek 5. Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Onay Belgesi 102 Ek 6. Iğdır Devlet Hastanesi Çalışma Onayı 103 BİLİMSEL ETİK BEYANI 104 ÖZ GEÇMİŞ 105tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme durumu, Beslenme okuryazarlığı, Okuryazarlık, Tip 2 diyabet.tr_TR
dc.titleTip 2 Diyabetli Kadınların Beslenme Okuryazarlık Düzeyi Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Iğdır İli Örneğitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümütr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FATMA NUR TUNAY 22.09.pdfyüksek lisans tez dosyası1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.