Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4759
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGöksoy, Ergün Ömer-
dc.contributor.authorTaşçıoğlu, Alican-
dc.date.accessioned2022-08-31T08:11:43Z-
dc.date.available2022-08-31T08:11:43Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-
dc.identifier.citationTaşçıoğlu, A. (2022). Aydın İlinde Çeşitli Noktalarda Satışa Sunulan Tulum ve Beyaz Peynirlerde Staphylococcus Aureus Varlığının ve Klasik Enterotoksin Genlerinin Belirlenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4759-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, Aydın ilinin çeşitli ilçelerindeki farklı mandıralarda üretilip satışa sunulan tulum ve beyaz peynirlerde Staphylococcus aureus (S. aureus) varlığının araştırılması ve izole edilen izolatlardan klasik stafilokokal enterotoksin genlerinin (sea - see) belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2021 yılında Aydın ilinin çeşitli ilçelerindeki (Çine, Efeler, İncirliova, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke) farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan 100 adet peynir örneği (50 tulum peyniri, 50 beyaz peynir) steril poşetler içerisinde, soğuk zincir altında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Laboratuvarına getirilerek S. aureus ve klasik enterotoksin genlerinin varlığı yönünden incelemeye tabi tutulmuştur. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen 100 adet peynir örneğinin 18 tanesinin S. aureus ile kontamine olduğu tespit edilmiştir ve 18 örneğin 18’inin (%100) PCR ile doğrulanması gerçekleştirilmiştir. Analizleri yapılan 50 adet tulum peyniri örneklerinden 9’unun (%18) ortalama 4,92 log kob/g düzeyinde, 50 adet beyaz peynirin 9’unun (%18) ortalama 5,56 log kob/g düzeyinde, tüm peynir örneklerinin ortalama 5,24 log kob/g düzeyinde S. aureus ile kontaminasyonu tespit edilmiştir. Tulum peyniri örneklerine ait S. aureus izolatlarından 4 tanesinin (%44,4), beyaz peynir örneklerinden 2 tanesinin (%22,2), toplamda ise 6 tanesinin (%33,3) klasik enterotoksin genlerinden (sea, seb, sec, sed, see) en az birine sahip olduğu belirlenmiştir. Toplamda izole edilen 6 enterotoksijenik izolatta 3 tane sea, 3 tane sed ve 2 tane seb geni bulunmuştur. Peynir izolatlarının hiçbirinde sec ve see genlerinin varlığı saptanmamıştır. Sonuç: İncelenen peynir örneklerinin S. aureus ile çeşitli düzeylerde kontamine olduğu tespit edilmiştir ve S. aureus içeren peynir izolatlarının bir kısmının klasik enterotoksin genlerini taşıdığı belirlenmiştir. İncelenen peynirlerde gıda hijyeninin yeterli düzeyde olmadığı, örneklerde belirlenen enterotoksinlerin gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebileceği ve halk sağlığı açısından tehdit oluşabileceği sonucuna ulaşılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractObjective: This study was carried out to investigate the presence of Staphylococcus aureus (S. aureus) in tulum and white cheese produced and sold in different dairy farms in various districts of Aydın and to determine the classical staphylococcal enterotoxin genes (sea - see) in isolated strains. Material and Methods: In this study, 100 cheese samples (50 tulum cheese, 50 white cheese) produced and offered for sale in different dairy farms in various districts of Aydın (Çine, Efeler, İncirliova, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke) in 2021 were packed in sterile bags, and brought to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene and Technology Laboratory under cold chain and examined for the presence of S. aureus and classical enterotoxin genes. Results: Eighteen of 100 cheese samples examined within the scope of the study were found to be contaminated with S. aureus, and 18 of 18 samples (100%) were confirmed by PCR. 9 of 50 tulum cheese samples (18%) were analyzed at an average of 4.92 log cfu/g, 9 of 50 white cheeses (18%) were at an average of 5.56 log cfu/g, and contamination of all cheese samples with S. aureus was determined at an average level of 5.24 log cfu/g. It was determined that 4 of the S. aureus isolates of tulum cheese samples (44.4%), 2 of the white cheese samples (22.2%), and 6 of them in total (33.3%) had at least one of the classical enterotoxin genes (sea, seb, sec, sed, see). In total, it was determined that 6 enterotoxigenic isolates carried 3 of the sea, 3 of the sed, and 2 of the seb genes. The presence of sec and see genes was not detected in any of the cheese isolates. Conclusion: It was determined that the cheese samples examined were contaminated with S. aureus at various levels and some of the cheese isolates containing S. aureus were found to xiv carry classical enterotoxin genes. It has been concluded that the food hygiene in the cheese samples examined is not at a sufficient level, that the enterotoxins determined in the samples may cause food poisoning and may pose a threat to public health.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ viii RESİMLER DİZİNİ ix TABLOLAR DİZİNİ x ÖZET xii ABSTRACT xiv 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Peynir Hakkında Genel Bilgiler 4 2.1.1. Dünyada ve Türkiye’de Peynirin Üretim ve Tüketim Verileri 5 2.1.2. Türkiye’de Üretilen Yöresel Peynirler 7 2.1.3. Peynir Üretimi 9 2.1.3.1. Peynirin Pıhtılaşması 9 2.1.3.2. Peynir Üretim Basamakları 11 2.1.3.3. Tulum Peyniri 12 2.1.3.4. Beyaz Peynir 14 2.1.4. Peynir Üretiminde Hijyen ve HACCP Uygulamaları 16 2.1.5. Mikroorganizmaların Peynirleri Kontamine Etme Şekilleri 18 2.2. S. aureus 19 2.2.1. S. aureus’un Gelişimine ve Enterotoksin Oluşumuna Etki Eden Faktörler 20 2.2.1.1. Su Aktivitesi 22 2.2.1.2. pH Etkisi 22 2.2.1.3. Atmosfer Etkisi 22 2.2.1.4. Sıcaklık Etkisi 22 2.2.1.5. Sodyum Klorür Etkisi 23 2.2.2. S. aureus’un Virulens Faktörleri 23 2.2.2.1. Kapsül 23 2.2.2.2. Hücre Duvarı 24 2.2.2.3. Yüzey Proteinleri 24 2.2.2.4. Enzimler ve Toksinler 24 2.2.2.4.1. Stafilokokal Enterotoksinler 27 2.2.3. Stafilokokal Gıda İntoksikasyonlarının ve Gıda Alanında S. aureus’un Yayılım Durumu 31 3. GEREÇ VE YÖNTEM 35 3.1. Gereç 35 3.2. Yöntem 35 3.2.1. Standart Bakteriyoloji ile S. aureus’un İzole Edilmesi 35 3.2.2. S. aureus’un İdentifike Edilmesi 36 3.2.2.1. Gram Boyama 36 3.2.2.2. Katalaz Testi 37 3.2.2.3. Lam Koagulaz Testi 38 3.2.2.4. Tüp Koagulaz Testi 38 3.2.2.5. DNaz Testi 39 3.2.2.6. Mannitol Fermantasyon Testi 40 3.2.2.7. Lateks Aglütinasyon Testi 41 3.2.2.8. Otomatize İdentifikasyon Cihazı ile İdentifikasyon 42 3.2.3. S. aureus’un Genotipik Olarak İdentifike Edilmesi 43 3.2.3.1. DNA Ekstraksiyonu 43 3.2.3.2. S. aureus’un PCR ile Tanımlanma Aşamaları 43 3.2.3.2.1. nuc ve 16S rRNA Geninin Multipleks PCR Yöntemi ile Tespit Edilmesi 44 3.2.3.2.2. coa Geninin PCR Yöntemi ile Tespit Edilmesi 45 3.2.3.3. S. aureus’un Klasik Enterotoksin Genlerinin Belirlenmesi 47 3.2.3.4. PCR ile Elde Edilen Örneklerin Agaroz Jel Elektroforez ile Görüntülenmesi 50 4. BULGULAR 51 4.1. Peynir Örneklerinin S. aureus ile Kontaminasyon Düzeyleri 53 4.2. S. aureus Kontaminasyonu Tespit Edilen Örneklerde Enterotoksin Genlerinin Varlığı 54 5. TARTIŞMA 57 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 64 KAYNAKLAR 65 ÖZ GEÇMİŞ 80tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeyaz peynir, Halk sağlığı, Stafilokokal enterotoksin, Staphylococcus aureus, Tulum peyniri.tr_TR
dc.subjectPublic health, Staphylococcal enterotoxin, Staphylococcus aureus, Tulum cheese, White cheese.tr_TR
dc.titleAydın İlinde Çeşitli Noktalarda Satışa Sunulan Tulum ve Beyaz Peynirlerde Staphylococcus Aureus Varlığının ve Klasik Enterotoksin Genlerinin Belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination Of Presence Of Staphylococcus Aureus In Tulum And White Cheese And Classical Enterotoxin Genes Sold In Various Points Of Aydın Provincetr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorID293986tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Doktora Programıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Alican TAŞÇIOĞLU Doktora Tezi.pdfAlican Taşçıoğlu Doktora Tez Dosyası1.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.