Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4752
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖnol, Ahmet Gökhan-
dc.contributor.authorÖzen, Emrah-
dc.date.accessioned2022-08-24T06:42:30Z-
dc.date.available2022-08-24T06:42:30Z-
dc.date.issued2022-08-24-
dc.date.submitted2022-08-05-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4752-
dc.description.abstractÖZEN E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2022. Amaç: Araştırma süt emen buzağıların beslenmesinde kritik olan ilk 3 hafta ve sütten kesme döneminde çörek otu tohumu yağının verilmesinin performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada iki ve üzeri doğumunu yapan siyah-beyaz alaca (Holstein Fresian ırkı) ineklerden rastgele seçilen, kolostrum beslemesi yapılmış 4 günlük yaştaki toplam 64 adet buzağı (32 adet dişi, 32 adet erkek) kullanıldı. Buzağılar araştırma süresince bireysel kulübelerde barındırıldı. Süt emen buzağılar üzerinde iki farklı dönemde (yaşamın ilk 3 haftası ve sütten kesme dönemi) gerçekleştirilen araştırma, bir kontrol (16 erkek + 16 dişi) ve bir deneme (16 erkek + 16 dişi) grubu olmak üzere iki grup olarak yürütüldü. Buzağılara çörek otu tohumu yağı Deneme 1’de (4-21. günler arası) 5 ml/gün, Deneme 2’de (60-70 günler arası) 10 ml/gün miktarda oral yol ile verildi. Çalışmada performans parametreleri ile kanda bazı biyokimyasal ve hematolojik parametreler incelendi. Bulgular: Araştırmada elde edilen performans değerleri incelendiğinde Deneme 1 ve Deneme 2’de gruplar arasında kuru madde tüketimi, canlı ağırlık artışı ve yem etkinliği parametrelerinde farklar önemsiz bulunmuştur. Deneme 1’de kanda incelenen biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde deneme grubunda ALB, TG, HDL, TBIL, ALT, P (P<0.001); GLB, CHOL, LDL, AMY (P<0.01); UA, AST (P<0.05) düzeylerinde istatistik önemlilik belirlenmiş, incelenen diğer parametrelerde (GLU, TP, BUN, GGT, ALP, LPZ) bir farklılık saptanmamıştır. Deneme 2’de kanda incelenen biyokimyasal parametreler (GLU, TCHOL, HDL, LDL, MDA, SOD ve kortizol) açısından ise bir farklılık bulunmamıştır. Deneme 1 ve Deneme 2’de tam hematolojik parametreler incelendiğinde gruplar arasında farklılıklar istatistik açıdan önemsiz olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çörek otu tohumu yağının buzağıların kritik besleme dönemlerinde oral yolla içirilmesinin kuru madde tüketimi, canlı ağırlık artışı, yem etkinliği ve hematolojik parametreler üzerine herhangi bir etkisi olmadığı, kanda bazı biyokimyasal parametrelerde değişiklik yarattığı belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY …………...………………………..………………….………… i TEŞEKKÜR …………………………………………………………….…………… ii İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...……….….…. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….…………….…. vii ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...……………….……… x RESİMLER DİZİNİ ….………….…………………………...……………………… xi TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...…………………….. xii ÖZET ………………………………………………………………………………… xiv ABSTRACT ………………………………………………………………….………. xvi 1. GİRİŞ …………………….…………………...………………………….…….….. 1 2. GENEL BİLGİLER ……………………………………………….….…………… 3 2.1. Entansif Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Beslenmesi…..………….……… 3 2.1.1. Geleneksel Buzağı Besleme Yöntemi .………………………..……………… 3 2.1.2. Doğala Özdeş (Biyolojik Olarak Uyumlanmış) Buzağı Beslenmesi………….. 4 2.2. Buzağılarda Hastalıkların Yarattığı Ekonomik Kayıp ………………………..… 5 2.3. Çörek Otu (Nigella sativa)………..……….….…… …………………………... 6 2.4. Çörek Otu Tohumu Yağı ….…...……….………………………………….……. 8 2.5. Çörek Otu Tohumu Yağının Biyolojik Sistemler Üzerine Etkileri……..….……. 12 2.5.1. Gastro-İntestinal Sistem…………..……………………….…………................ 12 2.5.2. Solunum Sistemi…. ……………………………………………..…………... 13 2.5.3. Bağışıklık Sistemi…………………………..………..………………………… 14 2.5.4. Boşaltım Sistemi ……………….………………………………………...…… 15 2.5.5. Dolaşım Sistemi……..………………………….…………………………….... 15 2.5.6. Sinir Sistemi……..…..………………………….…………………………….... 16 2.6. Çörek Otu Tohumu Yağının Medikal Etkileri ……………………………… .... 16 2.6.1. Antihiperlipidemik ve Antihiperkolestrolemik Etkileri…...………………….... 16 2.6.2. Antidiyabetik Etkileri…………………………………......………………….... 17 2.6.3. Antitümoral Etkileri…...………………….......................................................... 17 2.6.4. Analjezik ve Yangı Giderici Etkileri……………………...………………….... 18 2.6.5. Karaciğer Koruyucu Etkileri……………………………....………………….... 18 2.6.6. Antioksidan Etkileri…………………………………….....………………….... 19 2.6.7. Antimikrobiyal Etkileri…………………………………....………………….... 20 2.6.7.1. Antibakteriyel Etkileri………………………………......………………….... 20 2.6.7.2. Antifungal Etkileri……………………………………....………………….... 21 2.6.7.3. Antiviral Etkileri…...…………………............................................................ 22 2.6.8. Antiparaziter Etkileri… ...………………......................................................... 23 2.7. Çörek Otu Tohumu Yağının Kullanım Düzeyleri.................................................. 23 2.8. Çörek Otu Tohumu Yağının Toksisitesi................................................................. 33 2.9. Ruminant Rasyonlarında Çörek Otu Tohumu, Küspesi veya Yağı Kullanımı ile İlgili Yapılan Çalışmalar………………………………………………………… 33 3. GEREÇ VE YÖNTEM ……...……………………………………….………….… 37 3.1. Gereç …………………………………………………………....…..………….... 37 3.1.1. Hayvan ….…………………………………………………..….........….……... 37 3.1.2. Yem ve Katkı ……...………………………..………………..…..….………… 38 3.2. Yöntem ………………………………………………………………………….. 39 3.2.1. Deneme Deseni …………...…………………………………………………… 39 3.2.2. Bakım ve Barındırma … …...………………..………..…………...…………. 40 3.2.3. Besleme ……...………………………………………...….…………………… 41 3.2.4. Süt, Karma Yem ve Katkıda Analizler………………………………………… 42 3.2.5. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi….……………………… 42 3.2.6. Yem Tüketimi ve Yem Etkinliğinin Belirlenmesi…...………………………… 42 3.2.7. Kan Örneklerinin Alınması ve İşlenmesi…….………………………………… 43 3.2.8. Buzağıların Günlük Denetimi ……….………………………………………… 44 3.2.9. İstatiksel Analizler……………………...……………………………………… 44 4. BULGULAR ………………………………………………………………….….... 45 4.1. Deneme Süresince Kaydedilen Sıcaklık, Bağıl Nem ve Sıcaklık-Nem İndeksi Değerleri…………………………………………………………………....…..... 45 4.2. Deneme Öncesinde İşletmede Doğan Buzağılarda Koksidiya ve Kriptosporidia Muayenesi ….……………………………………………………....….………… 46 4.3. Yemler ve Katkıların Bileşimi ………………………………………...………… 47 4.4. Birinci Dönem: 4-21 Günlük Yaş Aralığı ……………………….…….………… 48 4.4.1. Performans ……………………………...…………………….…….………… 48 4.4.2. Kanda Biyokimyasal Parametreler………...………………….…….………… 50 4.4.3. Kanda Hematolojik Parametreler...…………………….…….………………… 51 4.5. İkinci Dönem: 60-70 Günlük Yaş Aralığı ……………………………… ……… 52 4.5.1. Performans ……………………….…….……………………………………… 52 4.5.2. Kanda Biyokimyasal Parametreler………...………………….…….……….… 53 4.5.3. Kanda Hematolojik Parametreler………...………………….…….………....… 53 4.6. Sağlık ……………………….…….…………………………………………...… 54 5. TARTIŞMA …………...……….…………………...……...….……………....…... 56 5.1. Performans ……………………………...…………………….…….…………… 56 5.2. Kanda Biyokimyasal Parametrelerin Değerlendirilmesi……..….…….………… 58 5.2.1. Serum Glukoz Düzeyi…………………………………..…..….…….………… 59 5.2.2. Serum Protein Düzeyleri…………………………………..…..….…….……… 60 5.2.3. Serum Yağ Profili Düzeyleri…….………………………..…..….…….……… 61 5.2.4. Serum Karaciğer ve Pankreas Enzim Düzeyleri…………………………..…… 62 5.2.5. Serum Ürik Asit ve Üre Nitrojeni Düzeyleri…………..….…..….…….……… 62 5.2.6. Serum Fosfor Düzeyi…….………………………………..…..….…….……… 63 5.2.7. Stres Parametreleri ………………………………………..…..….…….……… 63 5.3. Hematolojik Parametrelerin Değerlendirilmesi……………..…..….…….……… 64 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ……………………………..…………..………….….… 66 KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………….…… 68 EKLER ……………………………………………………………………………….. 84 Ek 1. ADÜ-HADYEK Belgesi………………..…….……………...………………… 84 Ek 2. Özlem Süt Çiftliği Buzağı Doğum ve Bakım Protokolü ……..…… ………… 85 BİLİMSEL ETİK BEYANI ………………………………………………………….. 88 ÖZ GEÇMİŞ …………………………………………...…………………………….. 89tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBuzağı, çörek otu tohumu yağı, kan parametreleri, performanstr_TR
dc.titleSüt Emen Buzağılara Kritik Besleme Dönemlerinde Çörek Otu Tohumu Yağı İçirilmesinin Performans Ve Kan Parametreleri Üzerine Etkisitr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorID10488544tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesitr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EmrahÖzenDRTez.pdfEmrah Özen Doktora Tez Dosyası2.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.