Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4714
Title: SIVI KÖPÜK SABUN, ALKOL, SİTRİK ASİT KARIŞIMI VE ANTİSEPTİK DEN OLUŞAN FİKSASYON-PRESERVASYON SOLÜSYONU (SEFS) İLE TESPİT EDİLMİŞ KADAVRALARDA JELATİN VE POLİVİNİL ALKOLÜN DOKU SERTLEŞTİRİCİSİ OLARAK KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI.
Other Titles: THE USAGE OF GELATIN AND POLYVINYL ALCOHOL AS A HARDENER İN THE CADAVERS THAT İS FİXED WITH FIXATION-PRESERVATION SOLUTION (SEFS) CONSISTING OF LIQUID FOAM SOAP, ALCOHOL, CITRIC ACID, AND ANTISEPTIC
Authors: Turan, Erkut
Oruç, Zeynep İpek
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı
Keywords: Fiksasyon, kadavra, polivinil alkol, sığır jelatini, tespit solüsyonu.
Issue Date: 8-Aug-2022
Abstract: Amaç: Bu çalışmanın amacı; sıvı köpük sabun, etanol, sitrik asit karışımı ve benzalkonyum klorür den oluşan fiksasyon-preservasyon solüsyonunu (SEFS) geliştirerek uzun süre bozulmadan saklanabilen, eğitim ve araştırma amacıyla çalışılabilen kadavralar hazırlamaya imkân veren pratik ve ekonomik bir kadavra hazırlama yöntemine ulaşmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu amaç için 6 adet Yeni Zelanda tavşanı ve 4 adet Saanen oğlak kullanılmıştır. Hayvanlar iki gruba ayrılarak modifiye edilmiş SEFS kullanılarak tespit edilmiştir. Tespit işleminin ardından damar yolundan bir gruba çeşme suyu, sığır jelatini ve gliserin karışımı (jelatin-Gls); diğer gruba ise çeşme suyu, sığır jelatini ve polivinil alkol (jelatin-PVA) karışımı uygulanmıştır. Hazırlanan kadavralar klasik diseksiyon yöntemi ile diseke edilerek diseksiyona uygunluklarına ait bulgular alınmıştır. Kadavralardan alınan doku örneklerinde renk ve sertlik analizleri, ayrıca bazı eklemlerde eklem hareket aralığı ölçümleri yapılarak her iki grupta bulunan kadavralar 12 aylık sürede karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadavralar tespit edildikten 3 ay sonra diseksiyonlarına başlandı. Kadavraların deri diseksiyonlarına başlamadan yapılan gözlemde dokunsal ve görsel özellikleri hem grup I (jelatin-Gls) de hem de grup II (jelatin-PVA) de in vivo görünüm ve kıvamda oldukları tespit edildi. Deri kası ve deri altı bağ dokusunun doğal renginde olduğu; deri altında hiçbir alanda hipostatik konjesyona benzer sıvı birikimleri tespit edilmedi. Kasların dokunsal ve görsel muayenelerinde doğal renklerine çok yakın, canlı bir renk tonuna sahip oldukları ve sübjektif olarak kıvamlarının formaldehitle tespit edilmiş kadavraya nazaran daha yumuşak ve esnek oldukları görüldü. Pleura, akciğerler ve kalbin doğal renklerinde olduğu görüldü Akciğerler kollabe olmamış; kalp sahip olduğu normal görüntü ve hacmindeydi. Kalp içi boşluklu yapısını korumuş atriumlar ve ventriküllerin duvarları içe doğru çökmemişti. Grup II (jelatin-PVA)’nin hem göğüs hem de karın organlarının hacimlerinin korunması konusunda özellikle, kalp, akciğer, karaciğer, dalak ve böbreklerde grup I’e göre daha iyi sonuç verdiği görüldü. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre bir tespit solüsyonu olarak SEFS ve jelatin-PVA karışımının kadavradan beklenen bazı özellikler açısından daha üstün olduğu tespit edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4714
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yüksek Lisans Tezi.pdfZeynep İpek Oruç Yüksek Lisans Tez Dosyası3.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.