Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4680
Title: Effect of bore dimension and pressure on the contact forces of a soft beam
Other Titles: Delik boyutunun ve basıncının yumuşak kirişin temas kuvvetlerine etkisi
Authors: Eray, Turgay
Yıldırım, Tuncay Burcay
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Keywords: Cylindrical soft beam, Constructional design parameters, Passive control, pneumatic, hydraulic
Silindirik yumuşak kiriş, pasif control, yapısal tasarım parametreleri, pnömatik, hidrolik
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Citation: Yıldırım, T.B. (2022). Effect of bore dimension and pressure on the contact forces of a soft beam. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın.
Abstract: Objective: In this thesis, a pneumatic-based method has been proposed to change the effective axial, bending stiffness and contact pressure by actively controlling the adhesion and friction force of cylindrical soft beams in contact with a flat, smooth rigid body. Material and Method: In this method, it is aimed to regulate adhesive and frictional force modifying the rigidity of the beams by pneumatically. Results: There have been studies on tuning the constructional design parameters of cylindrical beams such as diameter or height of a beam which related to changing the adhesion and friction force which can be called passive control. Recently, there have been studies on how the adhesion and friction force actively changes at different load amounts using different actuation mechanisms. (pneumatic / hydraulic, etc.). Conclusion: This thesis consists of tailoring adhesive and friction force of soft beams via pneumatic actuation.
Amaç: Bu tezde, düz, pürüzsüz bir rijit gövde ile temas halindeki silindirik yumuşak kirişlerin yapışma ve sürtünme kuvvetini aktif olarak kontrol ederek, etkin eksenel, eğilme rijitliğini ve temas basıncını değiştirmek için pnömatik tabanlı bir yöntem önerilmiştir. Materyal ve Yöntem: Bu yöntemde kirişlerin rijitliğini değiştiren yapışma ve sürtünme kuvvetinin pnömatik olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Bulgular: Silindirik kirişlerin kiriş çapı veya yüksekliği gibi yapısal tasarım parametrelerinin ayarlanması ve böylece pasif kontrol olarak adlandırılabilecek yapışma ve sürtünme kuvvetinin değiştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Son zamanlarda, farklı çalıştırma mekanizmaları kullanılarak farklı yük miktarlarında yapışma ve sürtünme kuvvetinin nasıl aktif olarak değiştiğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Sonuç: Bu tez, yumuşak kirişlerin yapışkan ve sürtünme kuvvetinin pnömatik aktüasyon yoluyla uyarlanmasından oluşmaktadır.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4680
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TuncayBurcayYıldırımYLTez.pdfTuncay Burcay Yıldırım Yüksek Lisans Tez Dosyası3.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.