Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4674
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErgin, Esin-
dc.contributor.authorBozkurt, Umut-
dc.date.accessioned2022-07-25T05:18:18Z-
dc.date.available2022-07-25T05:18:18Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-06-24-
dc.identifier.citationBozkurt, U. (2022). Düzenli olarak fitness yapan bireylerin beslenme bilgi düzeyi, ergojenik desteğe yönelik tutumları ve ilişkili faktörler. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4674-
dc.description.abstractÖZET DÜZENLİ OLARAK FİTNESS YAPAN BİREYLERİN BESLENME BİLGİ DÜZEYİ, ERGOJENİK DESTEĞE YÖNELİK TUTUMLARI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER Bozkurt, U, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Programı, Yüksek Lisans, Aydın, 2022. Amaç: Bu araştırma, düzenli olarak fitness yapan bireylerin beslenme bilgi düzeyleri ile ergojenik desteğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplamda 376 katılımcıya ulaşılmış ve analiz için anket formu değerlendirilmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ) ve Besinsel Ergojenik Destek Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ve frekans dağılımları hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım göstermediği ve parametrik test varsayımlarının sağlanmadığı anlaşıldığından ikili değişkenler için bağımsız örneklem Mann Whitney U testi ikiden fazla değişkenler için Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Fitness Yapan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ile Ergojenik Desteğe Yönelik Tutumları arasında ilişki olup olmadığı spearman korelasyon katsayısından (r) yararlanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların Ergojenik Destek Tutum düzeyleri fayda (x̄ =2,8874)., doğal beslenme (x̄ =2,7467) alt boyutlarında ve Besinsel Ergojenik Destek puanlarında (x̄ =2,6280) orta düzeyde olduğu; yan etkiler ve etik boyutunda düşük düzeyde olduğu görülmektedir (x̄ =2,2267). Katılımcıların Sporcu Beslenme Bilgisi ölçeğinden aldıkları puan ortancası 43,83 olduğu ve katılımcıların %69,9’unun zayıf bilgi düzeyine sahip oldukları görülmektedir. Besinsel ergojenik destek tutum puanları ile yaş, spor yapma durumu ve ergojenik destek kullanma durumu değişkenleri ölçek toplam puan ve tüm alt boyutlarında, cinsiyet ve gelir durumu değişkeninde yan etkiler ve etik alt boyutu dışında ölçek toplam puanlarında, eğitim durumu değişkeninde fayda ve doğal beslenme alt boyutu dışında tüm alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmektedir (p<0.05). Beslenme bilgi düzeyleri ile ergojonik desteğe yönelik tutumları arasında yapılan Spearman korelasyon analizi sonucu katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri ve tüm alt boyutları ile ergojenik desteğe yönelik tutumları ve tüm alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir (p<0.01). Sonuç: Düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu, ergojenik desteğe yönelik genel tutumun kararsız olunduğu, 18-25 yaş arası bireylerin beslenme konusunda daha bilgili, 30 yaş üstü bireylerin ergojenik desteğe yönelik yetersiz bilgiye sahip olduğu, kadın bireylerin öncelikle fayda ve sağlık konusunda tutumlu olduğu, eğitim düzeyinin beslenme bilgisi üzerinde yetersiz olduğu, gelir düzeyinin artışı beslenme bilgisine katkısız olduğu ve ergojenik destek kullananların beslenme bilgisinin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Ergojenik Destek, Fitness.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI ………………………..………………….………..… i TEŞEKKÜR …………………………………………………………….…………..…. ii İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...…………...…. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….……………..… vi TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...…………………….... vii ÖZET ….………….…………………………...…………………………………….… viii ABSTRACT ….………….…………………………...……………………………..…. x 1. GİRİŞ …………………….…………………...……………………………….…… 1 1.1.Problemin Tanımı ve Önemi …………………………………….….…………..…. 3 1.2. Araştırmanın Amacı …………………………………………..………………..…. 3 1.3. Araştırmanın Soruları ……………….………………………..………………...…. 3 2. GENEL BİLGİLER ……………………..…………………………………...……. 4 2.1. Fitness…………...………………………………………………………..……….. 4 2.1.1. Fiziksel Fitness………...……………………………………………………… 4 2.1.2. Fitnessin Bireye Faydaları . ………...…………………………………………. 5 2.2. Egzersiz………...………………………………………………………………… 6 2.2.1. Egzersizin Yararları………...……………………………………...………….… 6 2.3. Beslenme ................................................................................................................... 7 2.3.1 Besin Öğeleri .......................................................................................................... 7 2.3.2 Yağ.......................................................................................................................... 8 2.3.2.1 Yağın Görevleri.................................................................................................... 8 2.3.3 Karbonhidratlar........................................................................................................ 8 2.3.3.1 Karbonhidratların Görevleri.................................................................................... 9 2.3.4 Protein........................................................................................................................ 9 2.3.5 Vitamin ve Mineraller................................................................................................. 10 2.3.5.1 Yağda Eriyen Vitaminler........................................................................................ 10 2.3.5.2 Suda Eriyen Vitaminler ...................................................................................... 11 2.3.6 Kalsiyum..................................................................................................................... 11 2.3.7 Demir.......................................................................................................................... 12 2.3.8 Magnezyum ................................................................................................................ 12 2.3.9 Çinko.......................................................................................................................... 13 2.3.10 Sporcu Beslenmesi ve Önemi .................................................................................. 14 2.4. Ergojenik Destekler...................................................................................................... 14 2.4.1. Fizyolojik Destekler.................................................................................................. 15 2.4.1.1. Psikolojik Destekler................................................................................................ 16 2.4.1.2. Mekanik ve Biyomekanik Destekler...................................................................... 16 2.4.1.3. Farmakolojik Destekler.......................................................................................... 16 2.4.1.4. Besinsel Destekler.................................................................................................. 17 2.4.1.4.1. Kreatin................................................................................................................. 17 2.4.1.4.2.Glutamin............................................................................................................... 18 2.4.1.4.3.L-Karnitin............................................................................................................. 18 2.4.1.4.4.Koenzim Q10....................................................................................................... 19 2.4.1.4.5.Hidroksi Metil Butirat (HMB) ............................................................................ 19 2.4.1.4.6.Kafein................................................................................................................... 20 2.4.1.4.7.Krom Pikolinat...................................................................................................... 21 2.4.1.4.8.Gliserol.................................................................................................................. 21 2.4.1.4.9.Arjinin................................................................................................................... 22 2.4.1.4.10.Nitrik Oksit(NO) ............................................................................................... 23 2.4.1.4.11.Ginseng............................................................................................................... 23 2.4.1.4.12.Dallı Zincirli Amino Asitler (BCAA) ............................................................... 23 2.4.1.4.13.Protein Tozları.................................................................................................... 24 2.4.1.4.14.Whey Proteini..................................................................................................... 24 2.4.1.4.15.Sporcu İçecekleri................................................................................................ 25 2.5. Beslenme Bilgisi…………………………………………………………………... 26 3. GEREÇ VE YÖNTEM……………...………………………………………………. 27 3.1. Araştırmanın Modeli……………………………………....…..…………………... 27 3.2. Araştırmanın Örneklemi……………………………..….........………..................... 27 3.3. Araştırmanın Dahil Edilme Kriterleri……...…..….………………………………. 28 3.4. Araştırmanın Dışlanma Kriterleri……..……........................................................... 28 3.5. Veri Toplama Formları…………………………………....…..…………………... 28 3.5.1.Kişisel Bilgi Formları……………………………..….........………....................... 28 3.5.2.Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ)…..…..….…………………………….. 28 3.5.3.Besinsel Ergojenik Destek Tutum Ölçeği...….…………………………………... 29 3.6. Araştırmanın Etik Yönü... ……….…………………………………………………. 30 3.7. İstatistiksel Değerlendirme……….…………………………………………………. 30 4. BULGULAR…………..………………………............................................................ 32 5.TARTIŞMA…………………………………………………………………………… 46 6. SONUÇ VE ÖNERİLER……….................................................................................. 53 KAYNAKLAR….……………….………………........................................................... EKLER………………………..………………………………………………………... Ek 1. Etik Kurul Raporu………………………………………………………………... Ek 2. Çalışma İzin Yazısı………….……………………………………………………. Ek 3. Bilgilendirilmiş Onam Forrmu…………………………………………………… Ek 4. Kişisel Bigi Formu……………………………………………………………….. Ek 5. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği…………………………………………………. Ek 6. Besinsel Ergojenik Tutum Ölçeği………………………………………………... 54 67 67 69 70 71 72 77 BİLİMSEL ETİK BEYANI …………………………………………………………… 78 ÖZ GEÇMİŞ ………………….…………………...………………………….…..…… 79tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme, Ergojenik Destek, Fitnesstr_TR
dc.subjectErgonomic Support, Fitness, Nutritiontr_TR
dc.titleDüzenli Olarak Fitness Yapan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyi, Ergojenik Desteğe Yönelik Tutumları ve İlişkili Faktörlertr_TR
dc.title.alternativeNutritional Knowledge Level, Attitudes To Ergogenic Support And Related Factors Of Individuals Who Regularly Do Fitnesstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Umut Bozkurt Tez-son.pdfUmut Bozkurt Yüksek Lisans Tez Dosyası2.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.