Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4665
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorEskin, Serap Gökçe-
dc.contributor.authorÇiçekli, İpek-
dc.date.accessioned2022-06-28T13:55:25Z-
dc.date.available2022-06-28T13:55:25Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-06-15-
dc.identifier.citationÇiçekli, İ. (2022). Beslenme ve diyetetik bölümü öğrencileri arasında bulaşıcı olmayan hastalıklar için yaşam tarzı risk faktörlerinin değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4665-
dc.description.abstractAmaç: Kronik hastalıklar olarak da bilinen bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH), uzun süreli ve yavaş ilerleme ile ilişkili tıbbi durumlardır. Çoğu BOH bulaşıcı değildir ve genetik, fizyolojik, davranışsal ve çevresel faktörler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin sonucudur.BOH prevalansı dünya çapında tüm yaş gruplarında artmaya devam etmektedir. Bu çalışma, biri devlet ve diğeri özel iki üniversitedeki Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne kayıtlı öğrenciler arasında bulaşıcı olmayan hastalıklar için yaşam tarzı risk faktörlerinin (fiziksel hareketsizlik, tütün, alkol, beslenme ve aşırı kilo/obezite) prevalansını incelemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Analitik türde planlanmış olana çalışma verileri Ocak-Nisan 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışma örneklemini devlet üniversitesinden 266, özel üniversiteden 220 öğrenci oluşturmuştur. Veriler SPSS 2021 paket programında analiz edilmiştir. Prevalanslar, sosyodemografik özelliklere göre bulaşıcı olmayan hastalık risk faktörlerini tanımlamak için hesaplanmıştır. Ölçüm tipi değişkenler arasında fark analizleri t testi ile incelenmiştir. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrencilerin %14,9’u fazla kilolu veya obezdir. Kadınlarda fazla kiloluluk veya obez olma oranı erkeklere kıyasla anlamlı daha fazladır. Her gün süt-yoğurt tüketenler tüm öğrencilerin %31,6’sını, her gün yumurta tüketenler çalışmanın %17,1’ini oluşturmaktadır ve öğrencilerin %8,6’sı hiç yumurta tüketmemektedir. Çalışmadaki öğrencilerin %27,2’si her gün et-peynir tüketmektedir. Öğrencilerin %11,6’sı her gün sebze, %20,9’u her gün meyve tüketmektedir. Her gün abur cubur tüketenlerin oranı özel üniversitede devlet üniversitesine kıyasla anlamlı daha fazla bulunmuştur. Son 1 ay içerisinde alkol tüketenler öğrencilerin %44,6’sını oluşturmaktadır. Öğrencilerin %52,5’i haftada 1 gün veya daha az sıklıkla fiziksel aktivite düzeyine sahiptir. Fast food tüketim oranı devlet üniversitesindeki öğrencilerin %64,8’ini oluşturmaktadır ve özel üniversiteye kıyasla istatistiksel olarak anlamlı daha fazla bulunmuştur. Haftada en az 1 kez gazlı içecek tüketenler tüm öğrencilerin %58,8’ini oluşturmaktadır. Kadınlarda haftada en az 1 kez gazlı içecek tüketme oranları erkeklerden istatistiksel anlamlı daha fazla bulunmuştur. Öğrencilerin %25,1’i aktif sigara kullanıcısıdır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına dayanarak, üniversite öğrencilerinde gözlenen tütün kullanımı, alkol tüketimi, fast food tüketimi sıklığı, yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite düzeyi, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetiminde yönelik bireyin sağlıklı bir yaşam tarzını izleyerek bireysel düzeyde doğru yönlendirilmesi gerektiği sonucuna varılabilir. Özellikle, üniversite öğrencileri, yaşam tarzlarındaki değişiklikler, ebeveyn desteğinin azalması ve stres nedeniyle bulaşıcı olmayan hastalıklar için risk altındadır. Çalışma popülasyonumuz göz önüne alındığında, risk faktörlerinin ve bunların birbirleriyle etkileşimlerinin tanımlanmasında prospektif kohort araştırmalarına ihtiyaç vardır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v TABLOLAR DİZİNİ vi ÖZET vii ABSTRACT ix 1. GİRİŞ 1 1.1. Araştırmanın Amacı 3 1.2. Araştırmanın Soruları 3 1.3. Sınırlılıklar ve Karşılaşılan Güçlükler 4 2. GENEL BİLGİLER 6 2.1. Bulaşıcı Olmayan Temel Hastalıklar 8 2.1.1. Kardiyovasküler Hastalıklar 8 2.1.2. Kanser 9 2.1.3. Kronik Solunum Yolu Hastalıkları 11 2.1.4. Diabetes Mellitus 11 2.2. Temel Risk Faktörleri 12 2.2.1. Sağlıksız Beslenme 12 2.2.2. Obezite 14 2.2.3. Fiziksel Aktivite Yetersizliği 15 2.2.4. Alkol Tüketimi 16 2.2.5. Tütün Kullanımı 16 3. GEREÇ VE YÖNTEM 19 3.1. Katılımcıların Özellikleri 19 3.2. Dahil Edilme ve Dışlanma Kriterleri 19 3.3. Pilot Uygulama 20 3.4. Çalışmanın Evreni 20 3.5. Örneklem Büyüklüğü 20 3.6. İstatistiksel ve Analitik Yöntemler 21 3.7. Sosyodemografik Özellikler 21 3.8. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar için Yaşam Tarzı Risk Faktörleri 21 3.8.1. Beslenme 21 3.8.2. Obezite 22 3.8.3. Fiziksel Aktivite 22 3.8.4. Sigara 22 3.8.5. Alkol 23 4. BULGULAR 24 5. TARTIŞMA 33 5.1. Beslenme 33 5.2. Obezite 35 5.3. Fiziksel Aktivite 36 5.4. Sigara 37 5.5. Alkol 38 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 40 KAYNAKLAR 42 EKLER 52 Ek 1 (Etik Kurul Onayı) 52 BİLİMSEL ETİK BEYANI 53 ÖZ GEÇMİŞ 54tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBulaşıcı olmayan hastalıklar, Diyet, Öğrenciler, Risk Faktörleri.tr_TR
dc.subjectDiet, Life style, Noncommunicable Diseases, Risk Factors, Students.tr_TR
dc.titleBeslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencileri Arasında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar için Yaşam Tarzı Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.title.alternativeEvaluation Of Lifestyle Risk Factors For Noncommunicable Diseases Among Nutrition And Dietetics Studentstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümütr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
İPEK ÇİÇEKLİ.pdfİpek Çiçekli Yüksek Lisans Tez Dosyası1.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.