Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4661
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCesur, Gökhan-
dc.contributor.authorGören, Duygu-
dc.date.accessioned2022-06-22T10:17:07Z-
dc.date.available2022-06-22T10:17:07Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-05-09-
dc.identifier.citationGören, D. (2022). Doksorubisin ile oluşturulan kardiyotoksisite modelinde incir (Ficus carica) çekirdeği yağının etkisinin araştırılması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4661-
dc.description.abstractÇalışmamızda incir (Ficus carica) bitkisinin meyvelerindeki çekirdeklerin soğuk sıkımıyla elde edilen incir çekirdeği yağının farklı dozlarının doksorubisin ile oluşturulan kardiyotoksisite üzerindeki antioksidan ve antiinflamatuvar etkilerinin profilaktik olarak araştırılması amaçlandı. Bu konuda literatüre girmiş bir çalışma olmadığı için yapacağımız çalışmanın alanında ilk olma özelliği taşıdığını söyleyebiliriz. Çalışmamızda 32 adet genç erişkin erkek Wistar albino türü sıçan (200-250 gram) 4 gruba ayrıldı (n=8). Kontrol Grubu, Doksorubisin Grubu (DOX), Doksorubisin+Düşük Doz İncir Çekirdeği Yağı Grubu -3 ml/kg- (İÇY3) ve Doksorubisin+Yüksek Doz İncir Çekirdeği Yağı Grubu -6 ml/kg- (İÇY6) gruplarına ayrılan sıçanlar için deney süresi 7 gün olarak belirlendi. Bir hafta boyunca her gün İÇY3 grubuna intragastrik gavaj ile 3ml/kg, İÇY6 grubuna intragastrik gavaj ile 6 ml/kg incir çekirdeği yağı verildi. Deneyin 5. gününde tüm gruplara intraperitoneal olarak tek doz doksorubisin (15 mg/kg); kontrol grubuna ise tek doz %0,9’luk serum fizyolojik enjekte edildi. Deney süresince tüm hayvanlar kendi gruplarına ait manipülasyonlara maruz bırakıldıktan sonra 8. günde sakrifiye edilip, biyokimyasal ve histolojik inceleme yapmak üzere kalp dokuları alındı, istatistiksel analizler yapılıp yorumlandı. Histolojik bulgular sonucunda incir çekirdeği yağı ile tedavi edilen grupta DOX’un neden olduğu tespit edilen kardiyak değişikliklerin önemli ölçüde iyileştiği tespit edildi. İncir çekirdeği yağının antioksidan ve antiinflamatuvar özellik göstererek MDA, MPO, GPx, SOD, CAT, CK, TNF-α ve IL-1β düzeylerinde istatistiksel anlamlılığı olan olumlu değişikliklere yol açtığı bulundu. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre DOX ile indüklenmiş kardiyotoksisite üzerine incir çekirdeği yağının kardiyoprotektif etkisinin mevcut olduğunu düşünmekteyiz.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ viii RESİMLER DİZİNİ ix TABLOLAR DİZİNİ xi ÖZET xii ABSTRACT xiv 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Doksorubisin 3 2.1.1. Oluşturduğu Yan Etkiler 5 2.1.2. Histopatolojik Değişiklikler 5 2.1.3. Doksorubisin Kaynaklı Kardiyotoksisitenin Mekanizması 6 2.1.3.1. Oksidatif Stres ve Serbest Radikaller 8 2.1.3.2. Apoptoz 10 2.1.4. Doksorubisin Kardiyotoksisitesinin Klinik Tipleri 12 2.1.4.1. Akut Kardiyotoksisite 13 2.1.4.2. Subakut Kardiyotoksisite 13 2.1.4.3. Kronik Kardiyotoksisite 13 2.1.4.4. Geç Kardiyotoksisite 14 2.2. İncir (Ficus Carica L.) 15 3. GEREÇ VE YÖNTEM 21 3.1. Gereç 21 3.1.1. Cihazlar 21 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler 22 3.1.3. Hayvan Materyali 24 3.2. Yöntem 25 3.2.1. Deney Grupları ve Çalışma Planı 25 3.2.1.1. Kontrol Grubu 26 3.2.1.2. Doksorubisin Grubu 27 3.2.1.3. Doksorubisin + Düşük Doz İncir Çekirdeği Yağı Grubu (3 ml/kg) 27 3.2.1.4. Doksorubisin + Yüksek Doz İncir Çekirdeği Yağı Grubu (6 ml/kg) 27 3.2.2. Anestezi ve Numunelerin Toplanması 28 3.2.3. Analiz Yöntemleri 30 3.2.3.1. Biyokimyasal Analiz Yöntemleri 30 3.2.3.1.1. Malondialdehit (MDA) Düzeyi Ölçümü 31 3.2.3.1.2. Miyeloperoksidaz (MPO) Düzeyi Ölçümü 32 3.2.3.1.3. Glutatyon Peroksidaz (GPx) Düzeyi Ölçümü 32 3.2.3.1.4. Süperoksit Dismutaz (SOD) Düzeyi Ölçümü 33 3.2.3.1.5. Katalaz (CAT) Düzeyi Ölçümü 33 3.2.3.1.6. Tümör Nekrozis Faktör Alfa (TNF-α) Düzeyi Ölçümü 33 3.2.3.1.7. Kreatin Kinaz (CK) Düzeyi Ölçümü 34 3.2.3.1.8. İnterlökin 1-Beta (IL-1β) Düzeyinin Ölçümü 34 3.2.3.2. Histopatolojik Analiz Yöntemleri 35 3.2.3.3. İstatistiksel Analiz Yöntemleri 35 4. BULGULAR 37 4.1. Biyokimyasal Bulgular 37 4.1.1. Doku MDA Düzeyleri 38 4.1.2. Doku MPO Düzeyleri 39 4.1.3. Doku GPx Düzeyleri 40 4.1.4. Doku SOD İnhibisyon Düzeyleri 41 4.1.5. Doku CAT Düzeyleri 41 4.1.6. Doku TNF-α Düzeyleri 42 4.1.7. Doku İnterlökin-1 Beta Düzeyleri 43 4.1.8. Doku Kreatin Kinaz (CK) Düzeyleri 44 4.2. Histolojik Bulgular 45 5. TARTIŞMA 58 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 66 KAYNAKLAR 67 EKLER 84 BİLİMSEL ETİK BEYANI 89 ÖZGEÇMİŞ 90tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAntiinflamatuvar, antioksidan, doksorubisin, incir çekirdeği yağı, kardiyotoksisitetr_TR
dc.titleDoksorubisin ile oluşturulan kardiyotoksisite modelinde incir (Ficus carica) çekirdeği yağının etkisinin araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of fig (Ficus carica) seed oil on the cardiotoxicity model created with doxorubicintr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID0000-0002-7954-7847tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıp Fakültesi, Fizyolojitr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ Duygu GÖREN.pdfDuygu Gören Yüksek Lisans Tez Dosyası4.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.