Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4642
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCengiz, Özcan-
dc.contributor.authorRaza, Ifrah-
dc.date.accessioned2022-04-27T11:48:45Z-
dc.date.available2022-04-27T11:48:45Z-
dc.date.issued2021-
dc.date.submitted2021-
dc.identifier.citationRaza, I. (2021). Effect of dietary herbal extract and probiotic supplementation alone or in combination on growth performance, meat quality, and stress indicators of broilers subjected to high stocking density. (Unpublished Ph. D. Thesis). Adnan Menderes University, Graduate School Of Health Sciences, Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4642-
dc.description.abstractObjective: Effect of dietary melon-SOD and/or Pediococcus acidilactici on growth performance, meat quality, and stress indicators of broilers subjected to high stocking density (HSD) were investigated in this study. Material and Methods: A total of 504 one-day-old Ross 308 male broiler chicks were randomly distributed to 5 groups, each consisting of 6 replicate pens, each pen measuring 1 m2. Basal diets were formulated. One group was not subjected to HSD, fed diets without supplementation, and served as the control group (12 chicks/m2) whereas the remaining 4 groups were reared at HSD (18 chicks/m2). One of these HSD groups was fed basal diets without any supplementation. Other HSD groups received dietary melon-SOD (12.5 mg/kg), P. acidilactici (100 mg/kg), or a combination of both. Results: Growth performance, meat quality, and H:L ratio were not different among the treatments. Serum SOD activity decreased in HSD group compared to control, melon-SOD, and melon-SOD + P. acidilactici groups (P = 0.046). Birds fed melon-SOD or P. acidilactici alone had lower serum MDA levels than those reared at HSD (P = 0.050). SOD activity in breast meat remained unaffected. However, MDA levels in breast meat were greater in broiler chickens in the HSD group in comparison with other groups (P = 0.009). Conclusion: In this study, melon-SOD and P. acidilactici reduced the HSD-induced oxidative stress in broilers.tr_TR
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, kavun-SOD ve/veya Pediococcus acidilactici'nin yüksek yerleşim sıklığında barındırılan etlik piliçlerde büyüme performansı, et kalitesi ve stres göstergeleri üzerine etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 504 adet bir günlük yaştaki erkek etlik civciv, 6 tekrar grubu içeren 5 deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Tekrar grupları 1 m2'lik yer bölmelerinde barındırıldı. Toplam 42 gün süren araştırmada bazal rasyonlar hazırlandı. Kontrol grubu normal yerleşim sıklığında (12 tavuk/m2) barındırılmış ve bazal rasyon ile beslendi. Diğer gruplar yüksek yerleşim sıklığında (18 tavuk/m2) barındırıldı. Yüksek yerleşim sıklığında yetiştirilen gruplardan biri (HSD) bazal rasyon ile beslenirken diğerlerinin (kavun-SOD, P. acidilactici ve kavun-SOD + P. acidilactici) rasyonlarına sırası ile kavun-SOD (12,5 mg/kg), P. acidilactici (100 mg/kg) ya da bunların kombinasyonu ilave edildi. Bulgular: Büyüme performansı, et kalitesi ve H:L oranı bakımından gruplar arasında fark oluşmadı. HSD grubunda serum SOD düzeyi kontrol, kavun-SOD ve kavun-SOD + P. acidilactici gruplarına kıyasla daha düşük (P = 0,046) bulundu. Serum MDA yoğunluğu kavun-SOD ve P. acidilactici gruplarında HSD grubuna göre daha düşük (P = 0,050) olarak belirlendi. Göğüs eti SOD aktivitesi bakımından gruplar arasında herhangi bir değişiklik oluşmadı. HSD grubunda göğüs eti MDA düzeyinin diğer gruplara kıyasla daha yüksek (P = 0,009) olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada kavun-SOD ve P. acidilactici HSD kaynaklı oksidatif stres azaltığı belirlendi.tr_TR
dc.description.tableofcontentsTABLE OF CONTENTS KABUL VE ONAY ………………………..………………….…………................... i APPROVAL …………………………………………………………….…………… ii ACKNOWLEDGEMENTS ...……………………………….………...………….….. iii TABLE OF CONTENTS …..…………………….…………….….............................. iv ABBREVIATIONS ….………….…………………………...………………………. vi LIST OF TABLES ….………….…………………………...………………………... vii ÖZET ………………………………………………………………………………… viii ABSTRACT ………………………………………………………………………….. ix 1. INTRODUCTION …………………….…………………...……………………… 1 2. LITERATURE REVIEW ……………………..…………………………………... 3 2.1. Stocking Density ………………………………………………………..….......... 3 2.1.1. High Stocking Density and Growth Performance .……….….…….………….. 4 2.1.2. High Stocking Density, Physiological and Oxidative Stress ………….………. 5 2.2. Probiotics .............................….………….....…………………………................ 7 2.2.1. Pediococcus acidilactici …………………………….…………........................ 9 2.2.3. Pediococcus acidilactici and Growth Performance …………………………… 9 2.3. Superoxide Dismutase …………..…………………………................................. 10 3. MATERIALS AND METHODS ……...……………………………………….….. 12 3.1. Ethical Approval …………………………………………………………....….... 12 3.2. Experimental Design and Treatments …………………………………………… 12 3.3. Management …………………………..………………..…..….…………............ 14 3.4. Growth Performance …………..……………………….…………...………….... 14 3.5. Slaughtering Process …………………………………………………………….. 14 3.6. Meat Quality …………………………………………………………………….. 15 3.7. Stress Markers in Serum (MDA, SOD, and Corticosterone) and Blood (H:L) …. 15 3.8. Stress Markers in Breast Meat (MDA and SOD) ……………………………….. 16 3.9. Statistical Analysis ……….……………………………………………………… 16 4. RESULTS ……………………………………………………………………......... 18 4.1. Growth Performance ……………….………………………………….……….... 18tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBitkisel ekstrakt, Et kalitesi, Etlik piliç, Performans, Probiyotiktr_TR
dc.subjectBroilers, Herbal extract, Meat quality, Performance, Probiotic.tr_TR
dc.titleEffect of dietary herbal extract and probiotic supplementation alone or in combination on growth performance, meat quality, and stress indicators of broilers subjected to high stocking densitytr_TR
dc.title.alternativeYüksek yerleşim sıklığında yetiştirilen etlik piliçlerin rasyonlarına bitkisel ekstrakt ve/veya probiyotik ilavesinin büyüme performansı, et kalitesi ve stres değişkenleri üzerine etkileritr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes University, Graduate School Of Health Sciences, Animal Nutrition And Nutritional Diseases Doctoral Programtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IfrahRazaDRTez.pdfIfrah Raza Doktora Tez Dosyası803.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.