Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4636
Title: Masa başı çalışanlarda fiziksel aktivitenin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkisi: Bir üniversite örneği
Other Titles: The impact of the physical activity on the office workers musculoskeletal system: a university sample
Authors: Yenal, Tacettin Hakan
Çelik, Furkan
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi
Keywords: Masa Başı Çalışanlar, Fiziksel Aktivite, Kas İskelet Sistemi.
Desk Based Workers, Physical Activity, Musculoskeletal System.
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Çelik F. (2022). Masa başı çalışanlarda fiziksel aktivitenin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkisi: Bir üniversite örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın.
Abstract: Amaç: Bu araştırma günün önemli bir bölümünü mesleği gereği masa başında geçiren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) merkez kampüsünde idari personel olarak masa başı görev yapan bireylerde fiziksel aktivitenin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi merkez kampüsünde idari personel olarak masa başı görev yapan 252 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa” ve “Kornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları Anketi” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25,0 paket programında %95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Yapılan istatistiki analizlerde masa başı çalışanların büyük çoğunluğunun orta düzeyde aktif ve inaktif olduğu belirlenmiştir. Erkek katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi kadınlara göre daha yüksektir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla KİSR gözlenmektedir. Şiddetli fiziksel aktivite puanı ile üst ekstremite rahatsızlığı puanı ve toplam KİSR puanı arasında istatistiksel olarak negatif yönlü çok zayıf bir ilişki söz konudur. Benzer şekilde toplam fiziksel aktivite puanı ile üst, alt ekstremite rahatsızlığı puanı ve toplam KİSR puanı arasında istatistiksel olarak negatif yönlü çok zayıf bir ilişki söz konudur. Sonuç: Araştırmada istatistiki analizlerden elde edilen bulguların neticesinde masa başı çalışanların fiziksel aktivite düzeyi artması sonucunda kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının risk ve şikâyetleri düşük düzeyde olsa da azalabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Objective: The aim of this study is to determine the effect of physical activity on musculoskeletal disorders in individuals working as administrative staff at the central campus of Aydin Adnan Menderes University (ADU), who spend a significant part of the day at the desk due to their profession. Material and Methods: This study was carried out analytically and cross-sectionally with 252 participants working as administrative staff at the central campus of Aydin Adnan Menderes University. In this study, “Personal Information Form”, “International Physical Activity Questionnaire-Short” and “Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire” were used as data collection tools. The obtained data were evaluated in the SPSS 25,0 package program with a confidence interval of 95% and a significance level of 0,05. Results: In the statistical analyses made, it has been determined that the great majority of desk workers are moderately active and inactive. Physical activity level of male participants is higher than female participants. MSD is observed more in women than in men. There is a statistically negative and very weak correlation between the severe physical activity score, the upper extremity discomfort score and the total MSD score. Similarly, there is a statistically negative and very weak correlation between total physical activity score, upper and lower extremity discomfort score, and total MSD score. Conclusion: As a result of the findings obtained from the statistical analyses in the study, it was concluded that as a result of increasing the physical activity level of desk workers, the risk and complaints of musculoskeletal system disorders can be reduced at a low level.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4636
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FurkanÇelikYLTez.pdfFurkan Çelik Yüksek Lisans Tez Dosyası2.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.