Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4628
Title: Danışmanlık tedbir kararı olan ergenlerin aile ilişkileri ve sosyal destek algılarının incelenmesi
Other Titles: Examination of family relationship and social support perceptions of adolescents with counseling precaution decision
Authors: Saçan, Selvinaz
Günaydın, Hümeyra
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü
Keywords: Aile, Danışmanlık Tedbiri, Ergen, Sosyal Destek.
Adolescent, Counseling Measure, Family, Social Support
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Günaydın, H. (2022). Danışmanlık tedbir kararı olan ergenlerin aile ilişkileri ve sosyal destek algılarının incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi: Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
Abstract: Amaç: Bu araştırma danışmanlık tedbiri olan ergenlerin aile ilişkileri ve sosyal destek algılarının incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik ve kesitsel olarak, Mart-Haziran 2021 tarihleri arasında, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokul ve liselerde öğrenim gören hakkında danışmanlık tedbir kararı verilmiş 40 ergenle yürütülmüştür. Araştırma verileri, Çocuk Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Aile Değerlendirme Ölçeği”, “Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Destek Değerlendirme Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmadaki verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler sürekli değişkenlerde ortalama ve standart sapma ile birlikte, sınıflandırılmış verilerde sayı ve yüzde şeklinde verilmiştir. İki bağımsız grubun karşılaştırılmasında t-testi ve ikiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında varyans analizi ve Tukey testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada ergenlerin, Aile Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalamaları (x̅=2,32), Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Destek Ölçeği toplam puan ortalamaları (x̅=147,60) olarak saptanmıştır. Araştırmadaki ergenlerin aile işlevlerinin sağlıksızlığa doğru gittiği ve ergenlerin sosyal destek ölçeği alt boyutu olan arkadaştan alınan destek puan ortalamasının (x̅=68,53), aile (x̅=43,15) ve öğretmenden (x̅=35,93) alınan sosyal destek puan ortalamasından fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca, ergenlerin aile ilişkileri ile ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden almış oldukları sosyal destek arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada danışmanlık tedbir kararı bulunan ergenlerin genel olarak aile ilişkilerinin olumsuz olduğu, arkadaşlarından aldıkları sosyal desteğin iyi düzeyde olduğu ve aile ilişkileri iyi olan ergenlerin, ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden almış oldukları sosyal desteğinde olumlu yönde arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Aile, Danışmanlık Tedbiri, Ergen, Sosyal Destek.
Objective: This research was carried out with the aim of examining the family relations and social support perceptions of adolescents with counseling measures. Material and Methods: The research was conducted analytically and cross-sectionally with 40 adolescents, who were educated in secondary and high schools affiliated to the Burdur Provincial Directorate of National Education, between March and June 2021, for whom a counseling order was given. Research data were collected with the "Child Descriptive Information Form", "Family Evaluation Scale", "Social Support Evaluation for Children and Adolescents" scale. In the analysis of the data in the study, descriptive statistics were mean and std. are given as numbers and percentages in the classified data, with deviation. The t-test was used to compare two independent groups, and the analysis of variance was used together with Tukey tests to compare more than two independent groups. Results: In the study, the total mean score of the Family Assessment Scale (x̅=2.32) and the Social Support Scale for Children and Adolescents mean score (x̅ = 147.60) were determined. It was found that the family functions of the adolescents in the study went towards unhealthy and the social support scale sub-dimension of the adolescents was higher than the average score of support from friends (x̅ = 68.53), family (x̅ = 43.15) and teachers (x̅ = 35.93). was found to be. In addition, a negative significant relationship was found between the family relationships of the adolescents and the social support they received from their families, friends and teachers. Conclusion: In this study, it was concluded that adolescents with counseling injunctions generally have poor family relations, good social support from their friends, and adolescents with good family relations have positive social support from their families, friends and teachers.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4628
Appears in Collections:Yüksek Lisans
Yüksek Lisans



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.