Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4606
Title: Deve whey proteininin yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Other Titles: Investigation of the effects of camel whey proteins on wound healing
Authors: Örenay Boyacıoğlu, Seda
Boyacıoğlu, Olcay
Gündeş, Şevin Ece
0000-0002-6353-7409
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
Keywords: Deve whey, İnek whey, Kolon kanseri, Yara iyileşmesi, HT-29
Issue Date: 2022
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Whey proteinlerinin yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Ancak asit veya enzim (sweet) kullanılarak üretilen whey proteinlerinin yara iyileşmesindeki rolü açık değildir. Bu araştırmada deve asit ve sweet whey proteinlerinin yara iyileşmesi üzerine etkinlikleri araştırılıp inek asit ve sweet whey proteinleri ile karşılaştırıldı. Yerli çiftliklerden alınan çiğ deve ve inek sütleri kremadan arındırıldı. Elde edilen yağsız sütten HC1 kullanılarak asit whey, peynir mayası rennet kullanılarak sweet whey elde edildi. Kazein uzaklaştırıldıktan sonra whey, 72 saat diyaliz edilip dondurularak kurutuldu ve SDS-PAGE ile analiz edildi. Yara iyileşmesi için 96 kuyulu mikroplakaya HT-29 insan kolon kanser hücreleri ekilip 1 gün inkübasyondan sonra hücreler arasına çizik atılarak hücresiz alanlar oluşturuldu. Kuyucuklara deve ve inek sütünden asit ve sweet whey proteinleri (0-1000 µg/ml) eklenerek hücresiz alanlardaki kapanma 48 saate kadar gözlemlendi. Sonuçlar ANOVA ve Bonferroni post-hoc test ile analiz edildi. Uygulanan whey protein dozları yara iyileşmesini negatif kontrole (0 µg/ml) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede (P<0,05) arttırdı. Fakat uygulanan en yüksek doz (1000 µg/ml) ile negatif kontrol arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (P>0,05). Asit whey sweet whey’e göre yara iyileşmesini anlamlı derecede (P<0,05) artırdı. En yüksek yara iyileşme yüzdesi (%64,69) 48 saatte 10 µg/ml deve asit whey ile gözlendi. İnek sweet whey proteinlerinin deve sweet whey’e göre yara iyileşmesini istatistiksel olarak anlamlı derecede (P<0,05) artırdığı görüldü. Bu çalışmada deve ve inek sütü whey proteinlerinin yara iyileşmesini artırdığı, muamele süresi ile yara iyileşmesi arasında doğru orantı olduğu, deve asit whey’in sweet whey’e göre daha fazla iyileşme sağladığı, inek sweet whey’in deve sweet whey’e göre daha fazla iyileşme sağladığı saptandı. Bu anlamda deve asit whey ve inek sweet whey proteinleri yara iyileşmesini teşvik edici olarak kullanım alanı bulabilir.
Objective: Whey proteins are known to accelerate wound healing. However, the role of whey proteins produced using acid or enzyme (sweet) in wound healing is not clear. In this study, the effectiveness of camel acid and sweet whey proteins on wound healing was investigated and compared with cow acid and sweet whey proteins. Material and Methods: Raw camel and cow milks bought from local farms were freed from cream. Acid whey was obtained from the skimmed milk using HCl, and sweet whey was obtained using rennet. After the casein was removed, the whey was dialyzed for 72 hours, freeze-dried and analyzed by SDS-PAGE. For wound healing, HT-29 human colon cancer cells were seeded in a 96-well microplate and after 1 day of incubation, cell-free areas were created by scratching between the cells. By adding acid and sweet whey proteins (0-1000 µg/ml) from camel and cow's milk to the wells, closure in cell-free areas was observed up to 48 hours. Results were analyzed by ANOVA and Bonferroni post-hoc test. Results: The applied whey protein doses increased the wound healing statistically significantly (P<0.05) compared to the negative control (0 µg/ml). However, no significant difference was observed between the highest dose administered (1000 µg/ml) and the negative control (P>0.05). Acid whey significantly (P<0.05) increased wound healing compared to sweet whey. The highest wound healing rate (64.69%) was observed with 10 µg/ml camel acid whey in 48 hours. It was observed that cow sweet whey proteins increased wound healing significantly (P<0.05) compared to camel sweet whey. Conclusion: In this study, it was found that camel and cow's milk whey proteins increased wound healing. There was a direct relationship between treatment time and wound healing. Camel acid whey provided more healing than sweet whey. Cow sweet whey was more effective than camel sweet whey. In this sense, camel acid whey and cow sweet whey proteins can find use as promoting agents in wound healing.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4606
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ŞEVİN TEZ 18.01.2022-dönüştürüldü.pdfŞevin Ece Gündeş YL tez1.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.