Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4585
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKoç, Mehmet-
dc.contributor.authorErdoğdu, Özlem-
dc.date.accessioned2021-12-22T10:40:53Z-
dc.date.available2021-12-22T10:40:53Z-
dc.date.issued2021-12-22-
dc.date.submitted2021-11-04-
dc.identifier.citationErdoğdu, Ö. (2021) Toros sediri, sığla ağacı ve kestane kabukları için optimum ekstraksiyon koşullarının belirlenmesi ve elde edilen ekstraktların biyoaktif özelliklerinin incelenmesi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4585-
dc.description.abstractAmaç: Toros sediri (Cedrus Libani A. Richard), sığla ağacı (Liquidambar orientalis Miller) ve kestane (Castanea sativa Mill) kabukları için optimum ekstraksiyon koşullarının belirlenmesi ve elde edilen ekstraktların biyoaktif özelliklerinin incelenmesi. Materyal ve Yöntem: Tez çalışması kapsamında hammadde olarak odun dışı orman ürünlerinden olan Toros sediri, sığla ağacı ve kestane kabukları kullanılmıştır. Ekstraktların üretimi geleneksel katı sıvı ekstraksiyon ve ultrasonik ekstraksiyon olmak üzere iki farklı yöntem ile farklı karışım (su, etanol ve propanol oranı) ve proses değişkenleri (katı oranı, sıcaklık, süre ve amplitüd) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ekstraktlar ince film evaporatör kullanılarak konsantre hale getirildikten sonra ekstraktlara, kuru madde, toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, antimikrobiyal aktivite analizleri yapılmıştır. Ekstraksiyon koşulları maksimum toplam fenolik madde miktarı ve maksimum antioksidan aktivite değerlerini sağlayacak şekilde Desirability fonksiyonu yaklaşımı kullanılarak optimize edilmiştir. Ayrıca, optimum koşullarda üretilen ekstraktların fenolik madde bileşimi ve uçucu bileşen profili de belirlenmiştir. Bulgular: Kabuklardan biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyonunda optimum ekstraksiyon yöntem ve koşulları, ekstratların daha yüksek TFM içeriğine ve AA değerine sahip olması gibi. avantajları açısından belirlenmiştir. Toros sediri kabuğu için optimum ekstraksiyon koşullarının, çözücü olarak etanol-propanol (1:9) karışımının kullanıldığı, %25 katı oranı, 57.3 °C sıcaklık ve 30 dk süre koşullarında gerçekleştirilen geleneksel katı sıvı ekstraksiyon yöntemi olduğu tespit edilmiştir. Sığla ağacı kabuğu için optimum ekstraksiyon koşullarının, çözücü olarak suyun kullanıldığı %25 katı oranı %50 amplitüd ve 23 dk süre koşullarında gerçekleştirilen ultrasonik ekstraksiyon yöntemi olduğu tespit edilmiştir. Kestane kabuğu için optimum ekstraksiyon koşullarının, çözücü olarak suyun kullanıldığı %15 katı oranı, 60 °C xxiii sıcaklık ve 60 dk süre koşullarında gerçekleştirilen geleneksel katı sıvı ekstraksiyon yöntemi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca en iyi antimikrobiyal etki gösteren materyal kestane kabuğu olarak belirlenmiştir. Sonuç: Toros sediri, sığla ağacı ve kestane kabuklarından biyoaktif bileşenlerin ekstrakte edilmesinde, kullanılan ekstraksiyon yönteminin yanı sıra ekstraksiyon işleminde uygulanan karışım ve proses değişkenlerinin de oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle pek çok faktörden etkilenen ekstraksiyon işleminin optimize edilmesinin oldukça önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışma atık durumunda odun dışı orman ürünlerinden olan Toros sediri, sığla ağacı ve kestane kabuklarının içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde ekonomiye katkı sağlayabilecek şekilde kulanılabilme potansiyeline işaret etmektedir.tr_TR
dc.description.abstractObjective: Determination of optimum extraction conditions for Taurus cedar (Cedrus Libani A. Richard), sweet gum tree (Liquidambar orientalis Miller) and chestnut (Castanea sativa Mill) bark and investigation of bioactive properties of extracted extracts. Material and Methods: Within the scope of the thesis, Taurus cedar, sweet gum tree and chestnut barks, which are non-wood forest products, were used as raw materials. The extracts were produced using two different methods, traditional solid-liquid extraction and ultrasonic extraction, using a different mixture (water, ethanol and propanol ratio) and process variables (solid ratio, temperature, time and amplitude). After the extracts were concentrated using a thin film evaporator, dry matter, total phenolic substance, antioxidant activity, antimicrobial activity analyzes were performed on the extracts. Extraction conditions were optimized using the Desirability function approach to provide maximum total phenolic content and maximum antioxidant activity values. In addition, the phenolic composition and volatile component profile of the extracts produced under optimum conditions were determined. In addition, the material with the best antimicrobial effect was determined as chestnut bark. Results: Optimum extraction methods and conditions for extracting bioactive compounds from barks with the highest TFM content and AA value were determined. It has been determined that the optimum extraction conditions for Taurus cedar bark are the traditional solid-liquid extraction method, using a mixture of ethanol-propanol (1:9) as a solvent, 25% solids ratio, 57.3 °C temperature and 30 min. It has been determined that the optimum extraction conditions for sweet gum bark are the ultrasonic extraction method using water as solvent, 25% solids ratio, 50% amplitude and 23 min time conditions. It has been determined that the optimum extraction conditions for chestnut bark are the traditional solid-liquid extraction method using water as solvent, 15% solids ratio, 60 °C temperature and 60 min time conditions. xxv Conclusion: It has been concluded that, in addition to the extraction method used, the mixture and process variables applied in the extraction process are very effective in the extraction of bioactive components from the bark of Taurus cedar, sweetgum tree and chestnut. Therefore, it was concluded that optimizing the extraction process, which is affected by many factors, is very important. In addition, this study indicates that Taurus cedar, sweetgum and chestnut shells, which are non-wood forest products in the case of waste, contain important bioactive components and these components can be used in a way that can contribute to the economy.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER DİZİNİ KABUL VE ONAY ....................................................................................................................i TEŞEKKÜRLER........................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER DİZİNİ.............................................................................................................iii ŞEKİLLER DİZİNİ.................................................................................................................viii ÇİZELGELER DİZİNİ...........................................................................................................xvii ÖZET......................................................................................................................................xxii ABSTRACT ..........................................................................................................................xxiv 1. GİRİŞ ................................................................................................................................26 2. KAYNAK ÖZETLERİ .....................................................................................................28 2.1 Odun dışı orman ürünleri (ODOÜ)............................................................................28 2.1.1 Toros Sediri ........................................................................................................29 2.1.2 Sığla Ağacı .........................................................................................................30 2.1.3 Kestane ...............................................................................................................31 2.2 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Gıda ve Gıda Bileşeni Olarak Kullanımı..................32 2.3 Fenolik Bileşikler.......................................................................................................33 2.4 Antioksidan Maddeler................................................................................................35 2.5 Ekstraksiyon...............................................................................................................36 2.5.1 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyon .....................................................................37 2.5.2 Ultrasonik Ekstraksiyon .....................................................................................38 2.6 Optimizasyon .............................................................................................................40 2.7 Yanıt Yüzey Yöntemi (RSM)....................................................................................40 2.8. Odun Dışı Orman Ürünlerinin Ekstraksiyonu ile İlgili Çalışmalar ...............................41 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................51 3.1 Materyal .....................................................................................................................51 3.2 Yöntem.......................................................................................................................53 3.2.1 Hammaddelerin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi...................53 3.2.2 Ekstraksiyon Yöntemleri ....................................................................................53 3.2.3 Ekstraksiyon İşleminde Proses Değişkenlerinin Sınır Koşullarının Belirlenmesi 54 3.2.4 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyonu ve Ultrasonik Ekstraksiyon Yöntemleri için Deneme Desenlerinin Oluşturulması ................................................................................55 3.2.5 Evaporasyon İşlemi ............................................................................................63 3.2.6 Optimizasyon......................................................................................................63 iv 3.2.7 İstatistiksel Analiz ..............................................................................................64 3.2.8 Analiz Yöntemleri ..............................................................................................64 4. BULGULAR VE TARTIŞMA .........................................................................................68 4.1 Hammaddelerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri.....................................................68 4.2 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyon Yönteminde Proses Değişkenlerinin Sınır Koşullarının Belirlenmesi.....................................................................................................68 4.3 Ultrasonik Ekstraksiyon Yönteminde Proses Değişkenlerinin Sınır Koşullarının Belirlenmesi..........................................................................................................................72 4.4 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Kestane Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi .................................................78 4.4.1 Modelin Oluşturulması.......................................................................................79 4.4.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..............................81 4.4.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ............86 4.4.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................90 4.4.5 Antimikrobiyal Aktivite .....................................................................................95 4.4.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması....................................97 4.5 Ultrasonik Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Kestane Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi.............................................................100 4.5.1 Modelin Oluşturulması.....................................................................................101 4.5.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................102 4.5.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ..........106 4.5.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..........................111 4.5.5 Antimikrobiyal Aktivite ...................................................................................115 4.5.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması..................................118 4.6 Kestane Kabuğu için Uygun Ekstraksiyon Yönteminin Seçilmesi .........................120 4.7 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Sedir Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi....................................................123 4.7.1 Modelin Oluşturulması.....................................................................................124 4.7.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................126 4.7.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ..........131 4.7.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..........................136 4.7.5 Antimikrobiyal Aktivite ...................................................................................141 4.7.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması..................................144 4.8 Ultrasonik Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Sedir Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi.............................................................146 4.8.1 Modelin Oluşturulması.....................................................................................147 4.8.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................148 v 4.8.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ..........152 4.8.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..........................156 4.8.5 Antimikrobiyal Aktivite ...................................................................................161 4.8.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması..................................163 4.9 Sedir Kabuğu için Uygun Ekstraksiyon Yönteminin Seçilmesi..............................166 4.10 Geleneksel Katı Sıvı Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Sığla Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi....................................................169 4.10.1 Modelin Oluşturulması.....................................................................................170 4.10.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................172 4.10.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ..........176 4.10.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..........................180 4.10.5 Antimikrobiyal Aktivite ...................................................................................185 4.10.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması..................................185 4.11 Ultrasonik Ekstraksiyon Yönteminde Karışım ve İşlem Değişkenlerinin Sığla Kabuğu Ekstraktlarının Özellikleri Üzerine Etkisi.............................................................188 4.11.1 Modelin Oluşturulması.....................................................................................189 4.11.2 Kuru Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi............................190 4.11.3 Toplam Fenolik Madde İçeriğinin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi ..........194 4.11.4 Antioksidan Aktivitenin Modelin Yanıtı Olarak İncelenmesi..........................200 4.11.5 Antimikrobiyal Aktivite ...................................................................................204 4.11.6 Optimizasyon ve Sonuçlarının Deneysel Doğrulanması..................................205 4.12 Sığla Kabuğu için Uygun Ekstraksiyon Yönteminin Seçilmesi ..............................207 4.13 Optimum Şartlarda Üretilen Sedir, Sığla ve Kestane Kabuğu Ekstraktlarının Ekstraksiyon Koşulları ve Biyoaktif Bileşenler Açısından Karşılaştırılması.....................211 4.14 Optimum Şartlarda Üretilen Sedir, Sığla ve Kestane Kabuğu Ekstraktlarının Fenolik Profillerinin Belirlenmesi ...................................................................................................213 4.15 Optimum Şartlarda Üretilen Sedir, Sığla ve Kestane Kabuğu Ekstraktlarının Uçucu Bileşen Profillerinin Belirlenmesi.......................................................................................216 5. SONUÇ VE ÖNERİLER ................................................................................................222 KAYNAKLAR.......................................................................................................................224 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................................238 ÖZ GEÇMİŞ...........................................................................................................................239tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectToros Sediri, Sığla Ağacı, Kestane Kabuğu, Bitkisel Ekstrakt, Ekstraksiyontr_TR
dc.subjectTaurus Cedar, Sweet Gum Tree, Chestnut Bark, Herbal Extract, Extractiontr_TR
dc.titleToros sediri, sığla ağacı ve kestane kabukları için optimum ekstraksiyon koşullarının belirlenmesi ve elde edilen ekstraktların biyoaktif özelliklerinin incelenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of optimum extraction conditions for toros cedar, styrax tree and chestnut shells and investigation of bioactive properties of extracttr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3310.pdfÖzlem Erdoğdu Yüksek Lisans Tez Dosyası4.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.