Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4582
Title: Charles Taylor’da “çokkültürlülük” ve “kimlik” kavramları üzerine bir çalışma
Other Titles: A study on the concepts of “multiculturalism” and “identity” in Charles Taylor
Authors: Kart, Berfin
Alğan Gürses, Melike
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ana Bilim Dalı
Keywords: Charles Taylor, Çokkültürlülük, Etik, İnsan Hakları, Kimlik, Kültür, Tanınma Talebi
Charles Taylor, Culture, Demand for Recognition, Ethics, Human Rights. Identity, Multiculturalism
Issue Date: 22-Dec-2021
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Citation: Alğan Gürses, M. (2021) Charles Taylor’da “çokkültürlülük” ve “kimlik” kavramları üzerine bir çalışma (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın
Abstract: “Çokkültürlülük” günümüzde sıkça duymaya başladığımız kavramlardan biridir. Yabancılar, azınlıklar, yerliler, yurttaşlar, göçmenler, mülteciler gibi farklı grupları niteleyen ayrımların ön plana çıkmasıyla bugün ülkelerin çoğunda homojen bir toplumsal yapı ile karşılaşmak zordur. Günümüz dünyasında yaşanan tüm gelişmelere paralel olarak toplumlarda farklı dil, din, etnisite, kültür, kimlik kavramlarından bahsedilmektedir. Farklı kültürlerin kimliklerini tanımak, etkileşim kurmak beraberinde çokkültürlülüğü meydana getirmektedir. Çalışmanın birinci bölümde çokkültürlülük kavramı “kültür”, “kimlik” kavramlar ile sınırlanıp ne olduğuna ve o kavramlar ile ilişkisine değinilecektir. “Kültür” ve “kimlik” kavramlarının çokkültürlülük ile ilişkisine değinildikten sonra çokkültürlülüğün farklı ülkelerdeki görünümlerine yer verilerek, çok kültürlü yaşamın nasıl mümkün olduğu ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde, yirminci yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Charles Taylor’un çokkültürlülük kavramına ilişkin belirlenimleri ele alınarak, bu kavramın kimlik kavramıyla ilişkisinde “tanınma talebi”nin önemine komüniteryan ve liberal görüşler de hesaba katılarak yer verilecektir. Sonuç olarak, hiçbir insan başka bir insandan kimliği, kültürü, rengi, ırkı nedeniyle daha değerli ya da daha değersiz görülemez. Kim olursa olsun, kimlik ya da kültür ayrımı gözetmeksizin kişilere birer insan olarak bakabilmeyi sağlayacak bakışı kazandırmak farklılıkların tanınması ve çokkültürlü bir yaşamın oluşması, korunması için önemlidir. Mevcut azınlık sorunları, asimilasyon, ayrımcılık, ötekileştirme, ırkçılık gibi yaygınlaşan sorunların engellenebilmesi kişilere farklılıkları değil de aynılığı görebilme kendinden başkalarına da insan kimliğiyle bakabilme ve hoşgörü sahibi kişiler olabilme bilincinin kazandırılması gerekmektedir.
“Multiculturalism” is one of the concepts that we encounter as an important problem today. As the distinction that characterize different groups such as foreigners, minorities, first nations, citizens, immigrants, refugees come to forth, it is getting difficult to encounter a homogeneous social structure in most of the countries. In parallel with all the developments in today's world, different language, religion, ethnicity, culture, and identity concepts are mentioned in societies. Recognizing and interacting with the identities of different cultures bring about multiculturalism. In the first part of this study, the concept of multiculturalism will be restricted to the concepts of “culture” and “identity”, and what it is and its relationship with those concepts will be discussed. After mentioning the relationship between the concepts of “culture” and “identity” with multiculturalism, the appearances of multiculturalism in different countries will be mentioned, and how multicultural life is possible will be discussed. In the second part of this study, the determinations of Charles Taylor, one of the most important thinkers of the twentieth century, regarding the concept of multiculturalism will be discussed, and the importance of the "demand for recognition" in the relationship with the concept of identity will be given by considering communitarian and liberal views. As a result, no person can be seen as more valuable or less valuable than any other person because of their identity, culture, color, race. It is important to gain perspective of looking all people as human beings, regardless of their identity or culture, for the formation and preservation of a multicultural life. In order to prevent widespread problems such as existing minority problems, assimilation, discrimination, marginalization, and racism, people should be made aware of seeing the sameness rather than differences - looking at others with a human identity and being tolerant people.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4582
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3314.pdfMelike Alğan Gürses Yüksek Lisans Tez Dosyası729.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.