Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4557
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÇobanoğlu, Ferit-
dc.contributor.authorYılmaz, Halil İbrahim-
dc.date.accessioned2021-11-26T11:37:11Z-
dc.date.available2021-11-26T11:37:11Z-
dc.date.issued2021-11-08-
dc.date.submitted2021-08-10-
dc.identifier.citationYılmaz, H.İ. (2021) Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği (yayınlanmmış doktora tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4557-
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma Aydın ilinde kuru incir üreten tarımsal işletmelerin sahip oldukları sürdürülebilirlik temelli sertifikaların işletmelerin verim, tarımsal gelir, sürdürülebilirliğine etkisini incelemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2019 yılı Mayıs-Haziran aylarında Aydın ilinde farklı üretim standartlarını kullanan kurutmalık incir üreten konvansiyonel, İyi Tarım Uygulamaları, Organik Tarım olmak üzere 225 tarımsal işletmeden yüz yüze anket yöntemiyle toplanan verilerle yürütülmüştür. İşletmelerin hangi üretim şeklini benimsedikleri çoklu nominal lojistik regresyon yardımıyla belirlenmiştir. İşletmelerin ekonomik analizinin ardından sürdürülebilirlik ölçeği ile işletmelerin sürdürülebilirliği ölçülmüştür. Ekonomik göstergelere ve sürdürülebilirliğe etki eden faktörlerin etkisi uygulamanın etkisi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Etki değerleme analizleri sonucunda sertifikalı işletmeler konvansiyonel üretime göre daha sürdürülebilirlerdir. Organik tarım sertifikasına sahip tarım işletmeleri ile iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip tarım işletmelerinin toplam sürdürülebilirliği arasında bir fark yoktur. Sonuç: Sürdürülebilirlik temelli uygulanan standartların işletmelere etkileri araştırılmış, bu etkilerin işletmelerin sürdürülebilirliği büyük ölçüde risk altındadır. Sürdürülebilirlik artıkça incir verimi düşmekte, değişken masraflar azalmakta, brüt gelir artmaktadır. Sürdürülebilir incir üretimi için gereken destekleme modeli ortaya konmuştur.tr_TR
dc.description.abstractObjective: The aim of this research is to examine the effects of the sustainability-based certificates of the agricultural enterprises producing dried figs in the province of Aydın on the yield, agricultural income and sustainability of the enterprises. Material and Methods: The research was conducted with the data collected by face-to-face survey method from 225 agricultural enterprises, including conventional, Good Agricultural Practices, Organic Agriculture, which produce dried figs using different production standards in Aydın province in May-June 2019. Which mode of production the enterprises adopted was determined with the help of multiple nominal logistic regression. After the economic analysis of the enterprises, the sustainability of the enterprises was measured with the sustainability scale. The effect of the factors affecting the economic indicators and sustainability was examined by the treatment effect models. Results: As a result of impact assessment analysis, certified agriculture are more sustainable than conventional production. There is no difference between the total sustainability of enterprises with organic agriculture certificate and those with good agricultural practices certificate. Conclusion: The effects of sustainability-based standards applied to agriculture have been researched, and the sustainability of these effects is largely at risk. As sustainability increases, fig yield decreases, variable costs decrease, and gross income increases. The support model required for sustainable fig production has been put forward.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SYAFASI................................................................................................................ i TEŞEKKÜR............................................................................................................................................ ii İÇİNDEKİLER ....................................................................................................................................... ii KISALTMALAR DİZİNİ........................................................................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................................ vi ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................................................... vii ÖZET...................................................................................................................................................... xi ABSTRACT.......................................................................................................................................... xii 1 . GİRİŞ ..................................................................................................................................................1 1.1 Dünya ve Türkiye’de İncir Üretimi....................................................................................................5 1.2 Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikalar...............................................................................................14 2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................................................20 3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................................32 3.1 . Materyal .........................................................................................................................................32 3.2 Yöntem.............................................................................................................................................35 3.2.1 Tarımsal Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi.........................................................................................36 3.2.2 Etki Değerleme Analizi.................................................................................................................39 4 . BULGULAR.....................................................................................................................................43 4.1 İşletme Sahiplerine İlişkin Sosyo-Demografik Özellikler ...............................................................43 4.2 İşletmelerin Ekonomik Analizine İlişkin Bulgular ..........................................................................47 4.3 Pazarlamaya İlişkin Bulgular ...........................................................................................................55 4.4 İşletmelerin Sürdürülebilirlik Durumlarına İlişkin Bulgular............................................................64 iv 4.5 . Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikaların İşletmelere Etkisine İlişkin Bulgular...............................73 5 . TARTIŞMA ......................................................................................................................................81 6 . SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................................................82 KAYNAKLAR ......................................................................................................................................87 EKLER...................................................................................................................................................96 ÖZGEÇMİŞ .........................................................................................................................................109tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKuru İncir, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi, Etki Değerleme Analizitr_TR
dc.subjectDried Fig, Sustainable Agriculture, Measuring Sustainability, Impact Assessment Analysitr_TR
dc.titleSürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneğitr_TR
dc.title.alternativeAnalysis of impact of supports applied to sustainable oriented agriculture: the case study of fig in Aydıntr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3107.pdfHalil İbrahim Yılmaz Doktora Tez Dosyası3.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.