Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4541
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErtan, Engin-
dc.contributor.authorKarataş, Koray-
dc.date.accessioned2021-11-26T10:38:10Z-
dc.date.available2021-11-26T10:38:10Z-
dc.date.issued2021-11-05-
dc.date.submitted2021-09-27-
dc.identifier.citationKarataş, K. (2021) Aydın ili Efeler ilçesi kestanelerinde (castanea sativa mill.) anaç seleksiyonu üzerinde araştırmalar (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4541-
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma Aydın İli Efeler İlçesi kestanelerinde kestanenin doğal yetişme alanları ve üretim alanlarının taranarak kestane anaç adaylarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: 2019-2021 yılları arasında yürütülen bu çalışmada Efeler İlçesine bağlı Musluca, Terziler, Eğrikavak ve Köşk İlçesine bağlı Akçaköyde yaklaşık 40 km2 kestane üretim alanı ve orman alanı taranmış, hastalık ve zararlılardan etkilenmemiş verim gücü yüksek 11 adet yabani kestane ağacı tespit edilmiş ve işaretlenmiştir. Tespit edilen ağaçlardan elde edilen tohumların tohum özelliği belirlenerek katlama, tohum ekimi ve fidan dikimi işlemleri yapılmıştır. Çöğür fidanlarında vejetasyon süresince gözleme dayalı ölçümler yapılmış, vejetasyon sonunda gelişim değerleri kaydedilmiştir. 2021 yılı vejetasyon dönemi başlangıcında fenolojik gözlemler yapılmıştır. Elde edilen tüm veriler ile varyans analizleri yapılmış, ortalama değerler tartılı derecelendirme tablosunda değerlendirilerek istenilen özelliklere ait tiplerin aldığı puanlar belirlenmiştir. Bulgular: İstenilen özelliklere ait 11 genotipin almış olduğu puanlar 364 ile 884 aralığında değişim göstermiştir. En düşük puanı EK 7 kodlu genotip (364 puan), en yüksek puanı ise EK 5 kodlu genotip (884 puan) almıştır. EK 5 genotipine (884 puan) en yakın puan alan genotipler EK 6 (872 puan) ve EK 3 (852 puan) kodlu genotipler olmuştur. Sonuç: gelişim değerleri ve gözleme dayalı değerler dikkate alındığında EK 3, EK 5 ve EK 6 kodlu genotipler çalışma sonucunda anaç adayı olmak adına ümitvar nitelikte bulunmuşturtr_TR
dc.description.abstractAim: This research was carried out in order to determine Chestnut rootstock candidates by screening the natural growing and production areas of chestnuts in Efeler District of Aydın province. Materials and Methods: This study was carried out between 2019-2021, approximately 40 km2 chestnut production area and forest area in Musluca, Terziler, Eğrikavak in Efeler District and Akçaköy in KöĢk District were scanned, 11 wild chestnut trees with high yield and were not affected by diseases and pests were identified and marked. The characteristics of the seeds obtained from the identified trees were determined and the processes of stratification, seed planting and sapling planting were carried out. Observational measurements were made during the vegetation period in the seedlings and the growth values were recorded at the end of the vegetation. Phenological observations were made at the beginning of the vegetation period in 2021. Variance analysis was performed with all the data obtained, the mean values were evaluated in the weighted ranked method and the scores of the genotypes with desired characteristics were determined. Results: The scores of 11 genotypes with desired characteristics varied between 364 to 884. The EK 7 coded genotype had the lowest score (364 point), and the EK 5 coded genotype (884 point) had the highest score. EK 6 (872 point) and EK 3 (852 point) were the genotypes with the closest scores to EK 5 genotypes. Conclusion: Considering the developmental values and observational values, the EK 3, EK 5 and EK 6 coded genotypes were found to be promising as rootstock candidates in our study.tr_TR
dc.description.tableofcontentsĠÇĠNDEKĠLER KABUL ve ONAY ................................................................................................................... i TEġEKKÜR ........................................................................................................................... iii ĠÇĠNDEKĠLER........................................................................................................................ v SĠMGELER ve KISALTMALAR DĠZĠNĠ ............................................................................ix ġEKĠLLER DĠZĠNĠ ................................................................................................................xi ÇĠZELGELER DĠZĠNĠ ......................................................................................................... xiii ÖZET ..................................................................................................................................... xv ABSTRACT ........................................................................................................................ xvii 1 . GĠRĠġ.................................................................................................................................. 1 2 . KAYNAK ÖZETLERĠ....................................................................................................... 7 3. MATERYAL VE YÖNTEM............................................................................................. 15 3.1. Materyal ..................................................................................................................................... 15 3.1.1. Bitkisel Materyal ......................................................................................................... 15 3.1.2. ÇalıĢmanın yapıldığı coğrafi konum ve denemenin kurulduğu arazinin toprak özellikleri ............................................................................................................................... 16 3.2. Yöntem ....................................................................................................................................... 17 3.2.1. AĢısız Kestane Ağaçlarının Belirlenmesi ve Tohum Elde Edilmesi ........................... 17 3.2.2. Tohum ağırlığı ve Ģekil indeksinin belirlenmesi ......................................................... 18 3.2.3. Tohumların katlanması ................................................................................................ 19 3.2.4. Çöğür Fidan Yeri Hazırlığı ve Tohum Ekimi .............................................................. 20 vi 3.2.5. Denemenin kurulması ve çöğürlerin dikimi ................................................................ 22 3.2.6 Çöğür geliĢimlerinin belirlenmesi ................................................................................ 23 3.2.7 Gözleme dayalı parametreler ....................................................................................... 25 3.2.8 Tartılı Derecelendirme ................................................................................................. 25 3.2.9 Ġstatistik Analizler ........................................................................................................ 27 4. BULGULAR ..................................................................................................................... 28 4.1. Tohum Özellikleri Ġle Ġlgili Bulgular..................................................................................... 28 4.2. Tohum Çimlenmesi Ġle Ġlgili Bulgular .................................................................................. 30 4.3. Çöğür GeliĢimi Ġle Ġlgili Bulgular .......................................................................................... 31 4.3.1 Çöğür boyu ve çöğür çapı ile ilgili bulgular ................................................................ 31 4.3.2 Gövde yaĢ ağırlığı ve gövde kuru ağırlığı ile ilgili bulgular ........................................ 33 4.3.3 Kök yaĢ ağırlığı ve kök kuru ağırlığı ile ilgili bulgular ............................................... 34 4.3.4 AĢıya gelme oranı ile ilgili bulgular ............................................................................. 34 4.3.5 Kazık kök uzunluğu ve yan köklerde dallanma sayısı ile ilgili bulgular ..................... 35 4.3.6 Çöğür çap ve çöğür boy üniformiteleri (%) ile ilgili bulgular ..................................... 36 4.3.7 Dip sürgünü, sık boğum ve yan dal oluĢturma ile ilgili bulgular ................................. 38 4.4. Fenolojik Bulgular ................................................................................................................... 38 4.5. Gözleme Dayalı Parametreler ile ilgili Bulgular .................................................................. 39 4.6. Tartılı Derecelendirme Yöntemi ile Ġlgili Bulgular ............................................................. 42 5. TARTIġMA ...................................................................................................................... 45 6. SONUÇ ve ÖNERĠLER .................................................................................................... 50 vii KAYNAKLAR ...................................................................................................................... 53 BĠLĠMSEL ETĠK BEYANI .................................................................................................. 58 ÖZGEÇMĠġ ........................................................................................................................... 59tr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKestane, Anaç, ÇeĢit, Seleksiyontr_TR
dc.subjectChestnut, Rootstock, Variety, Selectiontr_TR
dc.titleAydın ili Efeler ilçesi kestanelerinde (castanea sativa mill.) anaç seleksiyonu üzerinde araştırmalartr_TR
dc.title.alternativeResearchs on rootstock selection of chestnuts (castanea sativa mill.) in Efeler district of Aydin provincetr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3131.pdf2.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.