Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4539
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKeleş, Gürhan
dc.contributor.authorIşık, Mebrure Eda
dc.date.accessioned2021-11-26T10:32:58Z
dc.date.available2021-11-26T10:32:58Z
dc.date.issued2021-11-08
dc.date.submitted2021-08-06
dc.identifier.citationIşık, M. E. (2021) Farklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleri (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4539
dc.description.abstractAmaç: Bu tez çalışmasında samana dayalı toplam rasyonun silolanmasında zeytin kara suyunun kullanılma olanakları araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Buğday samanı doğal halde eşit düzeyde karma yemle karıştırılıp ayrı ayrı çeşme suyu, zeytin karasuyu ve çeşme suyu + zeytin karasuyu ile karıştırılarak silolanmıştır. Silolamalar % 4 ya da % 8 melas ilave edilerek yapılmıştır. Böylece çalışmada 6 grup oluşturulmuş olup toplam 54 kavanoz silaj yapılmıştır (2 melas düzeyi x 3 su düzeyi x 3 açım zamanı x 3 tekerrür). Toplam rasyonlar 1.0 Lt’ lik anaerobik kavanozlara 3’ er tekerrürlü olarak silolanmıştır. Her gruptan 3’ er kavanoz silolamadan sonraki 7., 60. ve 180. günlerde açılarak silajların fermantasyon özellikleri ile besin değerleri belirlenmiştir. İlk açımda açılan kavanozlarda silajların pH değerleri, son 2 açımda açılan kavanozlardaki silajların ise fermantasyon özellikleri ve besin değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Normal su katılmış silajlarda özellikle % 8 melas ilavesi ile en düşük pH değerine ulaşılmıştır. Zeytin kara suyunun katılması silajların pH düşüşünü geciktirmiştir. Karasu ilavesi ile silajların ADF içeriklerinin arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Zeytin karasuyunun TMR silajlarının silolanmasında kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zeytin karasuyun TMR silajlarında kullanılması ile içermiş olduğu besin maddelerinin de değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Fakat silolamanın % 4 melas seviyesinde yapılmasının % 8 melas seviyesinde yapılmasından daha uygun olabileceği değerlendirilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractObjective: The possibilities of using olive black water in ensiling of the total mixed ration (TMR) were investigated. Material and methods: Wheat straw was mixed with concentrate, and diluted with tap water, olive black water and tap water + olive black water for ensiling. Molasses at the rate of 4 % or 8 % were also added when ensiling. A total of 6 groups were formed in the study. Total mixed rations were ensiled into 1 L anaerobic jars with three replications. A total of 54 jars of silage were made (2 molasses level x 3 water type x 3 opening times x 3 replications). Three jars from each group were opened on the 7 th, 60 th and 180 th days after ensilage, and the fermentation characteristics and nutritional values of the silages were determined. The pH values of the silages were determined in all open times, while fermentation properties and nutritional values of the silages were determined at the last 2 open time. Results: The lowest pH value was reached with the addition of 8 % molasses, especially in silages with tag water added. The addition of olive black water delayed the fermentation times of silages. It was observed that addition of olive black water increased the ADF content of silages. Conclusion: It has been determined that olive black water can be used when ensiling TMR silages. In this way, the nutrients contain of olive black water could be evaluated by ensiling. However, it evaluated that ensiling at 4 % molasses level may be more appropriate than 8 % molasses.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY............................................................................................................ i TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER................................................................................................................... iii KISALTMALAR DİZİNİ .................................................................................................. v ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................ vi RESİMLER DİZİNİ ........................................................................................................... vii ÇİZELGELER DİZİNİ....................................................................................................... viii ÖZET .............................................................................................................................. ix ABSTRACT ....................................................................................................................... x 1. GİRİŞ.............................................................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ................................................................................................... 3 2.1.Zeytin Kara (atık) Suyu ................................................................................................ 3 2.1.1. Zeytin Üretimi .......................................................................................................... 4 2.1.2. Zeytin Karasuyu İçeriği ............................................................................................ 7 2.1.3. Zeytin Karasuyunda Bulunan Fenolik Bileşikler ..................................................... 8 2.1.4. Zeytin Karasuyunun Çevreye Etkisi ve Arıtım Yöntemleri ..................................... 9 2.1.5. Hayvan Beslemede Kullanımı .................................................................................. 10 2.2. Buğday Samanı............................................................................................................ 10 3. MATERYAL VE YÖNTEM.......................................................................................... 13 3.1. Materyal....................................................................................................................... 13 3.1.1.Yem Materyali........................................................................................................... 13 3.1.2. Deneme Grupları ...................................................................................................... 13 3.2. Denemenin Yürütülmesi (Yöntem) ............................................................................. 14 3.2.1. Mikrobiyolojik Analizler.......................................................................................... 17 iv 3.2.2. Kimyasal Analizler……………………………………………………………... 17 3.2.3. İstatistiki Analizler………………………………………………………………19 4. BULGULAR………………………………………………………………………...20 5. TARTIŞMA................................................................................................................29 6.SONUÇ VE ÖNERİLER.............................................................................................32 KAYNAKLAR………………………………………………………………………. ..33 BİLİMSEL ETİK BEYANI…………………………………………………………....39 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………....40tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBuğday samanı, Zeytin karasuyu, Besin değeri, Fermantasyon, Silaj, Toplam rasyontr_TR
dc.subjectWheat straw, Olive black water, Nutritional value, Fermentation, Silage, Total mixed rationtr_TR
dc.titleFarklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleritr_TR
dc.title.alternativeNutrutional value and fermentation properties of total mixed ration silages prepared by adding different levels of olive land watertr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3118.pdfMebrule Eda Işık Yüksek Lisans Tez Dosyası1.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.