Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4525
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorArabacı, Olcay-
dc.contributor.authorÇağlar, Hakan-
dc.date.accessioned2021-11-26T08:40:31Z-
dc.date.available2021-11-26T08:40:31Z-
dc.date.issued2021-11-05-
dc.date.submitted2021-09-03-
dc.identifier.citationÇağlar, H. (2021) Farklı kökenli rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Popülasyonlarının aydın koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4525-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, farklı bölgelerden elde edilen rezene (Foeniculum vulgare Mill.) tohumlarının Aydın koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Dokuz farklı rezene popülasyonu (Ankara, Antalya, Muğla, Denizli, Isparta, Tokat, Hatay, Diyarbakır, Malatya) tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak araştırılmıştır. Araştırmada çıkış süresi, dallanma süresi, çiçeklenme süresi, meyve bağlama süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, dal sayısı, şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, bin tane ağırlığı, sap kalınlığı, biyolojik verim, tohum verimi, hasat indeksi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda; çıkış süresi 30-35,75 gün, dallanma süresi 106-117,50 gün, çiçeklenme süresi 161,25-166,25 gün, meyve bağlama süresi 187-198 gün, olgunlaşma süresi 237-242,25 gün, bitki boyu 71,2-80,9 cm, dal sayısı 5,42-6,32 adet, şemsiye sayısı 11,53- 15,68 adet, şemsiyede tohum sayısı 115,65-224,68 adet, bin tane ağırlığı 5,92-7,06 g, sap kalınlığı 4,82-6,11 mm, biyolojik verim 303,8-495,3 kg/da, tohum verimi 33,0-66,8 kg/da, hasat indeksi %9,28-19,89, uçucu yağ oranı %1,80-2,53 ve uçucu yağ verimi 0,784-1,417 l/da arasında değişmiştir. İncelenen popülasyonlarda trans anethol (%1,49-89,39) ve estragole (methyl chavicol) (%4,31-86,90) ana bileşenler olarak belirlenmiştir. Sonuç: Aydın koşullarında tohum verimi yönünden Antalya popülasyonu, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi yönünden Muğla popülasyonu ön plana çıkmıştır.tr_TR
dc.description.abstractObjective: This study was carried out to determine the agricultural and quality characteristics of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) populations collected from different regions in Aydın conditions. Material and Methods: Nine different fennel populations (Ankara, Antalya, Muğla, Denizli, Isparta, Tokat, Hatay, Diyarbakır, Malatya) were arranged to Randomized Complete Block Design with four replications. In the experiment, emergence time, branching time, blooming time, fruiting time, ripening time, plant height, stem thickness, number of branches, number of umbels, number of seeds in the umbel, thousand-kernel weight, biological yield, seed yield, harvest index, essential oil ratio, essential oil yield and essential oil components were evaluated. Results: According to results of the research: emergence time: 30-35,75 days, branching time: 106-117,5 days, blooming time: 161,25-166,25 days, fruiting time: 187-198 days, ripening time: 237-242 days, plant height: 71,2-80,9 cm, stem thickness: 4,82-6,11 mm, number of branches: 5,43-6,33, number of umbels: 11,53-15,68, number of seeds in the umbel: 115,65-224,68, thousand-kernel weight: 5,92-7,06 g, biological yield: 3038-4953 kg ha-1 , seed yield 330-668 kg ha-1 , harvest index: 9,28-19,89%, essential oil rate: 1,80-2,53%, essential oil yield: 0,784-1,417 l/da were found. In studied populations, trans anethole (1,49- 89,39%) and estragole (4,31-86,90%) were determined as the main components. Conclusion: In Aydın conditions, the performance of Antalya population in terms of seed yield and Muğla population in terms of essential oil ratio and essential oil yield were significantly found to be higher than other populations.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .......................................................................................................... i TEŞEKKÜR ..................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER ............................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ................................................................... vi ŞEKİLLER DİZİNİ ....................................................................................................... vii RESİMLER DİZİNİ ..................................................................................................... viii ÇİZELGELER DİZİNİ ................................................................................................... ix ÖZET .............................................................................................................................. xi ABSTRACT ................................................................................................................... xii 1. GİRİŞ ………………................................................................................................... 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ................................................................................................ 7 2.1. Verim İle İlgili Kaynak Özetleri ............................................................................... 7 2.2. Kalite İle İlgili Kaynak Özetleri .............................................................................. 12 3.MATERYAL VE YÖNTEM ...................................................................................... 16 3.1. Materyal ................................................................................................................. 16 3.1.1. Deneme Yeri ………………................................................................................ 16 3.1.2. Deneme Yerinin İklim Özellikleri ....................................................................... 16 3.1.3. Deneme Yerinin Toprak Özellikleri .................................................................... 17 3.1.4. Deneme Materyali ………………........................................................................ 18 3.2. Yöntem .................................................................................................................... 19 3.2.1. Deneme Deseni ……………................................................................................ 19 3.2.2. Toprak Hazırlığı …………................................................................................... 19 3.2.3. Gübreleme …………………................................................................................ 20 iv 3.2.4. Ekim ve Bakım ….…………................................................................................ 20 3.2.5. Hasat …………….…………................................................................................ 21 3.2.6. İncelenen Özellikler …………............................................................................. 22 3.2.7. Verilerin Değerlendirilmesi …………................................................................. 26 4. BULGULAR .............................................................................................................. 27 4.1. Fenolojik Gözlemler ............................................................................................... 27 4.1.1. Çıkış Süresi (gün) ................................................................................................. 27 4.1.2. Dallanma Süresi (gün) ......................................................................................... 29 4.1.3. Çiçeklenme Süresi (gün) ...................................................................................... 30 4.1.4. Meyve Bağlama Süresi (gün) ............................................................................... 32 4.1.5. Olgunlaşma Süresi (gün) ...................................................................................... 34 4.2. Morfolojik ve Verimle İlgili Özellikler .................................................................. 35 4.2.1. Bitki Boyu (cm) ................................................................................................... 35 4.2.2. Sap Kalınlığı (mm) ............................................................................................... 37 4.2.3. Dal Sayısı (adet) ................................................................................................... 38 4.2.4. Şemsiye Sayısı (adet) ........................................................................................... 39 4.2.5. Şemsiyede Tohum Sayısı (adet) ........................................................................... 41 4.2.6. Bin Tane Ağırlığı (g) ............................................................................................ 43 4.2.7. Biyolojik Verim (kg/da) ....................................................................................... 45 4.2.8. Tohum Verimi (kg/da) ......................................................................................... 47 4.2.9. Hasat İndeksi (%) ................................................................................................. 49 4.2.10. Uçucu Yağ Oranı (%) ........................................................................................ 51 4.2.11. Uçucu Yağ Verimi (l/da) .................................................................................... 53 4.2.12. Uçucu Yağ Bileşenleri (%) ................................................................................ 55 5. TARTIŞMA ............................................................................................................... 58 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ........................................................................................... 65 v KAYNAKLAR .............................................................................................................. 67 BİLİMSEL ETİK BEYANI ........................................................................................... 74 ÖZ GEÇMİŞ .................................................................................................................. 75tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectRezene, Foeniculum vulgare Mill., Verim, Kalite, Uçucu Yağtr_TR
dc.subjectFennel, Foeniculum vulgare Mill., Yield, Quality, Essential Oiltr_TR
dc.titleFarklı kökenli rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Popülasyonlarının aydın koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of agricultural and quality characteristics of different origin fennel (Foeniculum vulgare Mill.) Populations in aydin conditionstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3139.pdfHakan Çağlar Yüksek Lisans Tez Dosyası2.13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.