Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4524
Title: Performance analysis of parabolic trough solar collectors
Other Titles: Parabolik oluklu güneş kollektörlerinin performans analizi
Authors: Çerçi, Yunus
Aktaş, Mehmet
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Keywords: EES, Güneş Enerjisi, Parabolik Oluklu Güneş Kollektörleri
EES, Solar Energy, Parabolic Trough Solar Collectors
Issue Date: 5-Nov-2021
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Citation: Aktaş, M. (2021) Parabolik oluklu güneş kollektörlerinin performans analizi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın
Abstract: Amaç: Bu tez çalışması ADÜ Merkez Kampüste bulunan parabolik oluk güneş sahasının verileri ile Mühendislik Denklem Çözücüsü (EES) programından elde edilen teorik verileri karşılaştırmak, ve sahanın çalıştığı Mayıs, Haziran, Ağustos ayları ve 2020 yılı için güneş sahasının ortalama ısı kazançlarını, kayıplarını, optik ve ısıl verimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: ADÜ Parabolik Oluk Güneş Sahası analitik olarak modellenmiş, tüm hesaplamalar ve analizler sahanın tam gün çalıştığı günlere ait veriler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Teorik hesaplamalar ve sahanın genel performansını belirlemek için EES programı kullanılmıştır. Giriş değerleri olarak direk güneş ışınımı, rüzgar hızı, hava sıcaklığı ve ısı transfer sıvısı giriş sıcaklıkları, güneşin geliş açısı verileri EES’e tanımlanmış ve Mayıs, Haziran, Temmuz ayları için sistemin model doğrulaması yapılmış ve elde edilen grafik sonuçları incelenmiştir. Yıllık ortalama analizde ise 2020 yılına ait belirli aylar için ayda ortalama 1 gün göz önüne alınmış, ve bu günlere ait veriler EES’e tanımlanmış ve gerekli hesaplamalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular: EES’den elde edilen ortalama teorik değerlerin ortalama faydalı ısı için %4,54, ısı transfer sıvısı sıcaklık çıkış değerleri için %11,62, ısı kayıpları için %8,51, ısıl verim için %4,38 lik farklarla gerçek değerlere yaklaştığı tespit edilmiştir. Sonuç: Model doğrulama sonucu olarak Mayıs, Haziran, ve Ağustos ayları için ortalama hatanın %11,62 yi geçmediği, ve güneş sahasının ortalama 470,89 kW yararlı ısı ürettiği, ortalama %41,96 ısıl verim ve %80,16 optik verimle çalıştığı saptanmıştır. Ayrıca, güneş xiv sahası yıllık ortalama %69,85 optik verim, %35,1 ortalama ısıl verim, 209,3 kW ortalama ısı kaybı, 323,93 kW ortalama ısı kazancı olarak performans göstermiştir.
Objective: This thesis study was conducted to compare the data of parabolic trough solar field located in ADU Central Campus with the theoretical data obtained from the Engineering Equation Solver (EES) program, and to determine the average heat gains, losses, optical and thermal efficiencies of the solar field for the months of May, June, August and for the year 2020 in which the field operated full time. Material and Methods: ADU Parabolic Trough Solar Field was analytically modeled, all calculations and analyses were carried out using data belong to the days in which the field operated full time. EES program was used to determine theoretical calculations and general performance of the field. Data of Direct Normal Insolation (DNI), wind speed, ambient temperature and inlet temperatures of heat transfer fluid (HTF), angle of incidence were introduced to EES program, and model validation of the system was performed and graphic results obtained were examined. Average 1 day in month was considered for the specific days belong to year 2020 in annual analysis, and data belong to these days were introduced to EES and needed calculations were performed. Results: It was determined that the average theoretical values obtained from EES converged to actual values with the differences of 4,54% for the average useful heat; 11,62% for outlet temperatures; 8,51 % for heat losses; 4,38% for thermal efficiency. Conclusion: As a result of model validation, it was determined that the average error did not exceed 11,62% for the months of May, June and August, and the solar field operated with an average useful heat of 470,89 kW, an average thermal efficiency of 41,96% and optical xvi efficiency of 80,16%. Moreover, the solar field was exhibited the performance as annual average optical efficiency of 69,85%, average thermal efficiency of 35,1%, average heat loss of 209,3 kW, average heat gain of 323,93 kW.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4524
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3120.pdfMehmet Aktaş Yüksek Lisans Tez Dosyası6.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.