Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4523
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorArabacı, Olcay-
dc.contributor.authorErmiş, Erkan Elfaz-
dc.date.accessioned2021-11-26T08:33:51Z-
dc.date.available2021-11-26T08:33:51Z-
dc.date.issued2021-11-05-
dc.date.submitted2021-09-02-
dc.identifier.citationErmiş, E. E. (2021) Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ kalitesinin belirlenmesi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4523-
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada, Aydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) genotiplerinin tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, 9 kişniş genotipi (Burdur, Erbaa, Erzurum, Gamze, Hatay, Mardin, Rus, Suriye ve Yusufeli) tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak Kasım ayında ekilmiştir. Araştırmada; çıkış, çiçeklenme ve vejetasyon süresi, bitki boyu, sap kalınlığı, bitkide dal sayısı, bitki başına şemsiye sayısı, şemsiyede tane sayısı, bin tane ağırlığı, biyolojik verim, tane verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada; çıkış süresi 52-75 gün, çiçeklenme süresi 167-182 gün, vejetasyon süresi 216,3-226,3 gün, bitki boyu 63,4-99,4 cm, sap kalınlığı 2,83-4,17 mm, dal sayısı 3,20-5,15 adet, bitki başına şemsiye sayısı 8,4-15,6 adet, şemsiyede tane sayısı 53,3-135,7 adet, bin tane ağırlığı 4,75-12,08 g, biyolojik verim 147,3-248,9 kg/da, tane verimi 18,2- 75,0 kg/da, uçucu yağ oranı %0,53-1,18 ve uçucu yağ verimi 0,10-0,77 l/da arasında değişmiştir. Uçucu yağın en önemli bileşeni linalool (%74,33-90,79) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Aydın koşullarında, morfolojik özellikler açısından Yusufeli ve Burdur, tane veriminde Erbaa, uçucu yağ oranı, verimi ve bileşenine göre ise Yusufeli ve Rus genotipi öne çıkmıştırtr_TR
dc.description.abstractObjective: This study was carried out to determine some agricultural and quality characteristics of different coriander (Coriandrum sativum L.) genotypes in Aydın conditions. Materials and Methods: In the study, 9 coriander genotypes (Burdur, Erbaa, Erzurum, Gamze, Hatay, Mardin, Rus, Syria and Yusufeli) were sown according to Rrandomized Complete Block Design with four replications in November. In the experiment; emergence, flowering and vegetation period, plant height, stem thickness, number of branches per plant, number of umbel per plant, number of seeds per umbel, thousand seed weight, biological yield, grain yield, essential oil ratio, essential oil yield and essential oil components were investigated. Results: In the research; emergence time 52-75 days, flowering period 167-182 days, vegetation period 216,3-226,3 days, plant height 63,4-99,4 cm, stem thickness 2,83-4,17 mm, number of branches 3,20-5,15 pieces, the number of umbrellas per plant 8,4-15,6 pieces, the number of seeds in the umbrella 53,3-135,7 pieces, thousand seed weight 4,75- 12,08 g, the biological yield 1473 -2489 kg ha-1 , seed yield 182-750 kg ha-1 , essential oil rate 0,53-1,18%, essential oil yield 0,10-0,77 l/da were found. The most important component of the essential oil was determined as linalool (74.33-90.79%). Conclusion: In Aydın conditions, Yusufeli and Burdur were prominent in terms of morphological characteristics, Erbaa in seed yield, Yusufeli and Russian genotypes in terms of essential oil ratio, yield and component.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................. i TEŞEKKÜR .............................................................................................................. ii İÇİNDEKİLER......................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ............................................................. v ÇİZELGELER DİZİNİ............................................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................... viii RESİMLER DİZİNİ …............................................................................................... ix ÖZET ......................................................................................................................... x ABSTRACT .............................................................................................................. xi 1. GİRİŞ ………………............................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ ........................................................................................... 7 3.MATERYAL VE YÖNTEM................................................................................ 12 3.1. Materyal.............................................................................................................. 12 3.1.1.Deneme Yeri...................................................................................................... 12 3.1.2. Deneme Yerinin İklim Özellikleri..................................................................... 12 3.1.3. Deneme Yerinin Toprak Özellikleri.................................................................. 13 3.1.4. Deneme Materyali............................................................................................. 15 3.2. Yöntem................................................................................................................ 16 3.2.1. Deneme Deseni………………………………………………………….…… 16 3.2.2. Toprak Hazırlığı …………………………………...……………………….. 16 3.2.3. Gübreleme…….……………………………………………………………. 16 3.2.4. Ekim ve Bakım …….……………………………...………………………… 17 3.2.5. Hasat………………..…….……………………...…………………………… 18 iv 3.2.6.İncelenen Özellikler……...……………………………………………………. 19 3.2.7. Verilerin Değerlendirilmesi……………………………………..…………… 23 4.BULGULAR ......................................................................................................... 24 5. TARTIŞMA .......................................................................................................... 48 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................... 55 KAYNAKLAR ......................................................................................................... 57 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................... 65 ÖZ GEÇMİŞ ............................................................................................................... 66tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKişniş (Coriandrum sativum L.), genotip, verim, uçucu yağtr_TR
dc.subjectCoriander (Coriandrum sativum L.), Genotype, yield, essential oiltr_TR
dc.titleAydın koşullarında farklı kişniş (Coriandrum sativum L.) Genotiplerinin bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ kalitesinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of some agricultural and essential oil quality of different coriander (Coriandrum sativum L.) Genotype in Aydin conditionstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Tarla bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3140.pdfErkan Elfaz Ermiş Yüksek Lisans Tez Dosyası2.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.