Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4513
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErtan, Engin-
dc.contributor.authorŞirin, Amine-
dc.date.accessioned2021-11-26T08:01:47Z-
dc.date.available2021-11-26T08:01:47Z-
dc.date.issued2021-11-05-
dc.date.submitted2021-08-31-
dc.identifier.citationŞirin, A. (2021) Farklı terbiye sistemleri uygulanmış incir ağaçlarında ilekleme sıklığının meyve verim ve kalitesi üzerine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydıntr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/4513-
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, Aydın ili bölgesinde sofralık taze tüketim amacıyla yetiştirilen Bursa Siyahı incir çeşidinde ana mahsulün oluşması için yapılan ilekleme işleminin sıklığının meyve tutumuna, verime ve meyve kalitesine olan etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanında 2012 yılında dikilen, Y Trellis ve Kordon şeklinde terbiye sisteminin uygulandığı, Bursa Siyahı incir çeşidi ağaçlarından oluşan parselde 2019 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Deneme her iki terbiye sistemi için de, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 10 ağaç olacak şekilde planlanmış ve toplam 60 ağaç üzerinden tez yürütülmüştür. Seçilen sürgünler izolasyon torbalarına alınarak, kontrollü olarak, 2, 3, 4 ve 5 kez olacak şekilde ilekleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Deneme kapsamında Bursa Siyahı incir çeşidi ağaçlarında, fenolojik, pomolojik ve morfolojik gözlem ile analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen tüm bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, Kordon sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle çok sağlıklı sonuçların elde edilemediği, ancak sürgün boyu gelişimi ve sürgündeki ortalama meyve sayısı dikkate alındığında ümitvar olduğu, diğer terbiye sistemi olan Y trellis sisteminde ise gerek meyve tutum oranı, gerek sürgündeki meyve sayıları dikkate alındığında, geleneksel uygulamanın aksine (2-3 kez ilekleme), 5 kez ilekleme yapılmasının özellikle meyve tutum oranı üzerinde çok önemli katkıları olduğu saptanmıştır. Sonuç: Üreticilerin alışılagelmişin dışında, ilekleme sıklıklarını arttırması, hatta bu süreçte ilek meyvesinin pazarda olmaması durumunda bile buzdolabı gibi basit şartlarda bile bir süre muhafaza edildikten sonra uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractObjective: This study was carried out with the aim of determining the effect of the caprification frequency on the fruit set, yield and fruit quality of the Bursa Siyahı fig variety grown for fresh consumption in the Aydın province for the formation of the main crop. Material and Methods: This study was carried out in the 2019 vegetation period in the parcel consisting of Bursa Siyahı fig varieties, where Y Trellis and cordon training system was applied, planted in the application area of Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 2012. The experiment was planned with 3 replications and 10 trees in each replication for both training systems, and the thesis was carried out on a total of 60 trees. Selected shoots were taken into isolation bags and caprified 2, 3, 4 and 5 times in a controlled manner. Within the scope of the experiment, phenological, pomological and morphological observations and analyzes were made on the trees of Bursa Siyahı fig variety. Results: When all the findings obtained from the study were evaluated in general, it was seen that very healthy results could not be obtained due to the problems in the cordon system, but it was hopeful considering the growth of shoot length and average fruit number in the shoot. Considering the number of fruits in the shoot, it was determined that, contrary to the traditional practice (2-3 times caprification), 5 times caprification had very important contributions especially on the fruit set rate. Conclusion: It has been concluded that it can be applied after being stored for a while even in simple conditions such as refrigerator, even if the producers increase the frequency of caprification out of the ordinary and even if the caprifig fruit is not in the market in this process.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ............................................................................................................ i TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ........................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ........................................................................................................... vi ÇİZELGELER DİZİNİ.................................................................................................... viii ÖZET...................................................................................................................................x ABSTRACT ...................................................................................................................... xi 1. GİRİŞ...............................................................................................................................1 2. KAYNAK ÖZETLERİ....................................................................................................8 3. MATERYAL VE YÖNTEM.........................................................................................16 3.1. Materyal......................................................................................................................16 3.2. Yöntem .......................................................................................................................19 3.2.1. Denemede Yapılan Uygulamalar.............................................................................21 3.2.2. Fenolojik Gözlemler ile İlgili Çalışmalar................................................................27 3.2.2.1. Tomurcuk Kabarma Tarihi ...................................................................................27 3.2.2.2. Yapraklanma Başlangıç Tarihi .............................................................................27 3.2.2.3. Tam Yapraklanma Tarihi .....................................................................................27 3.2.2.4. İyilop Doğuş Tarihi ..............................................................................................28 3.2.2.5. İlekleme Zamanı...................................................................................................28 3.2.2.6. İyilop Olgunlaşma Tarihi .....................................................................................28 3.2.2.7. Yaprak Döküm Tarihi...........................................................................................28 3.2.3. Pomolojik Analizler ile İlgili Çalışmalar.................................................................31 3.2.3.1. Suda Çözünebilir Kuru Madde (%)......................................................................33 iv 3.2.3.2. Titre Edilebilir Asitlik (TA) .................................................................................33 3.2.3.3. Meyvede Sertlik (Newton) ...................................................................................34 3.2.3.4. Meyve Eti ve Meyve Kabuğu Rengi ....................................................................34 3.2.4. Morfolojik Ölçümler ile İlgili Çalışmalar ...............................................................35 3.2.5. Verilerin Değerlendirilmesi.....................................................................................36 4. BULGULAR .................................................................................................................37 4.1. Fenolojik Gözlemler ile İlgili Bulgular ......................................................................37 4.2. Pomolojik Gözlemler ile İlgili Bulgular.....................................................................38 4.3. Morfolojik Gözlemler İle İlgili Bulgular....................................................................42 4.3.1. Y Trellis Sistem Yetiştiricilikte Bursa Siyahı İncir Çeşidi ile ilgili Morfolojik Bulgular....................................................................................................................42 4.3.2. Kordon Sistemi Yetiştiricilikte Bursa Siyahı İncir Çeşidi ile İlgili Morfolojik Bulgular....................................................................................................................43 4.3.3. Y Trellis ve Kordon Sistemi Yetiştiricilikte Morfolojik Gelişime İlişkin Karşılaştırma ile İlgili Bulgular ...............................................................................44 5. TARTIŞMA VE SONUÇ..............................................................................................47 KAYNAKLAR..................................................................................................................54 BİLİMSEL ETİK BEYANI ..............................................................................................59 ÖZ GEÇMİŞ......................................................................................................................60tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectİncir, İlek, İlekleme, İlekleme Sıklığı, Meyve Tutumutr_TR
dc.subjectFig, Caprifig, Caprification, Frequency of Caprification, Fruit Settr_TR
dc.titleFarklı terbiye sistemleri uygulanmış incir ağaçlarında ilekleme sıklığının meyve verim ve kalitesi üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeThe effect of caprification frequency on fruit yield and quality of fig trees applied different training systemstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3138.pdf3.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.