Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/4488
Title: Türkiye’de banka kredilerinin ekonomik büyüme üzerine etkisi
Other Titles: The impact of loan on economic growth in Turkey
Authors: Özdemir, Abdullah
Örs, Emre Semih
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı
Keywords: Banka Kredileri, Ekonomik Büyüme, Türkiye Örneği, Ampirik Analiz, Eşbütünleşme Yöntemi
Bank Loans, Economic Growth, The Case of Turkey, Empirical Analysis
Issue Date: 4-Nov-2021
Publisher: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Citation: Örs, E.S. (2021) Türkiye’de banka kredilerinin ekonomik büyüme üzerine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın
Abstract: İktisat teorisi, finansman mevcudiyetinin ekonomik büyümeyi desteklemek için temel bir koşul olduğunu ortaya koymaktadır. Finansal gelişme, yatırım ve büyüme sürecini destekleyen kurumların, araçların ve pazarların kurulmasını ve genişletilmesini içermektedir. Finansal aracıların oynadığı rol, daha karlı projelere sahip şirketlere kredi şeklinde kanalize etmek için toplumdan kaynakları ele geçirmek ve böylece daha fazla ekonomik büyümeyi teşvik etmektir. Finansal sektör krediler yoluyla ekonomik büyüme girişiminde ve sermaye birikiminin oluşumunda önemli ve kritik bir role sahiptir. Bu hususta krediler, bu tasarruflardan elde edilen fonların reel yatırımlara yönlendirilmesini sağlamaktadır. Ülkelerde ekonomik gelişme ve büyüme için finans sektörünün reel sektör ile paralel gelişmesi zorunludur. Yatırımcılar için kullanılabilir fonların dolaylı yoldan ve minimum maliyetle transferi, finans sektörünün sağlıklı işlemesine bağlıdır. Bu nedenle, finansal gelişmenin ve banka kredisi mevcudiyetinin ekonomik büyüme üzerindeki rolü, araştırmacılar tarafından daha kapsamlı bir şekilde araştırılmaktadır. Çalışmada banka kredileri ile ekonomik büyüme arasındaki doğrudan ilişki incelenmiştir. Bu hususta amaç, Türkiye’de banka kredilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini 2003 ve 2020 yılları arasında ortaya koymaktır. Bahsi geçen yıllar dahilinde çeyreklik veriler kullanılarak Engle-Granger Eşbütünleşme yöntemi yardımıyla analiz gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlarda banka kredilerinin hem uzun hem de kısa dönemde ekonomik büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, ampirik literatür ile desteklenebilir niteliktedir.
The economic theory reveals that the availability of finance is a fundamental condition for supporting economic growth. It includes the establishment and expansion of institutions, tools, and markets that support financial development, investment, and growth. Financial intermediaries play a role to capture resources from the community to channel them in the form of loans to companies with more profitable projects, thereby promoting greater economic growth. The financial sector plays an important and critical role in initiative of economic growth and capital accumulation through lending. In this regard, loans ensure that the funds obtained from these savings are directed to real investments. For economic development and growth in countries, it is imperative that the financial sector develops in parallel with the real sector. The indirect and minimum cost transfer of available funds for investors depends on the sound functioning of the financial sector. Therefore, the role of financial development and availability of bank loans on economic growth is explored more extensively by researchers. The direct relationship between bank loans and economic growth has been examined in the study. The purpose of this issue, its impact on the economic growth of bank loans in Turkey between 2003 and 2020 reveals. The analysis was performed with the help of the Engle-Granger Cointegration method by using quarterly data within the aforementioned years and it was determined that bank loans have positive and significant effects on economic growth in both the long and short term. In addition, the results obtained can be supported by the empirical literature.
URI: http://hdl.handle.net/11607/4488
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3151.pdfEmre Semih Örs Yüksek Lisans Tez Dosyası2.39 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.